Jungtinės Tautos situaciją mieste, kur kovoja sukilėliai ir prezidentą Basharą Assadą palaikančios karinės pajėgos, įvardija kaip „absoliutų žmonijos žlugimą“.

Jungtinių Tautų žmogaus teisių tarnybos atstovai teigia turintys patikimų įrodymų, kad B. al Assado pajėgos, besiveržiančios į civilių namus, visai neseniai nužudė 82 nekaltus žmones.

Skelbiama, kad rajonuose, kuriuos vis dar iš paskutiniųjų kontroliuoja sukilėliai, įstrigę tūkstančiai žmonių. Dalis jų socialinėje žiniasklaidoje meldžia pagalbos ir viešina širdį veriančias atsisveikinimo žinutes.

Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Ban Ki Moonas jau seniau išreiškė nerimą dėl „iš Sirijos vis pasiekiančių pranešimų apie kenčiančius civilius“. Jis teigia, kad visos konflikto pusės – ypač Sirijos valdantysis režimas ir jo sąjungininkai – turi imtis visų įmanomų priemonių, kaip apsaugoti civilius.
Kalbant apie geros valios žmones iš viso pasaulio, kurie vienaip ar kitaip norėtų padėti krizės įkalintiems Sirijos žmonėms, trūksta informacijos, kaip jie galėtų tą padaryti.

Pateikiame sąrašą labdaros organizacijų ir humanitarinės pagalbos teikėjų, kurie pilietinio karo nualintos Sirijos civiliams padeda drabužiais, vaistais, maistu, parūpina stogą virš galvos ir teikia ugdymo paslaugas.

Didžiosios Britanijos Raudonasis Kryžius

Tiek Raudonasis Kryžius, tiek Raudonasis Pusmėnulis maistu ir vaistais aprūpina tuos, kuriems tokios pagalbos reikia labiausiai. Šiuo metu organizacija padeda daugiau nei tūkstančiui šeimų, dėl pilietinio karo Sirijoje netekusių namų. Padeda jiems pasirūpinti maistu, stogu virš galvos, geriamu vandeniu ir būtinąja medicinine priežiūra.

Savanorių komandos greitąją medicininę pagalbą teikia tiesiog automobiliuose, esant reikalui, susirgusius ir sužeistuosius padeda nugabenti į specializuotas gydymo įstaigas.

„Baltieji šalmai“

Sirijos civilinės gynybos organizacija, geriau žinoma kaip „Baltieji šalmai“ dėl išskirtinės galvos apsaugos – savanoriška nevyriausybinė gynybos organizacija, gelbėjanti žmones iš karo sugriautų pastatų griuvėsių.

Finansinė parama, kurią geros valios žmonės aukoja šiam „didvyrių fondui“, skiriama „Baltųjų šalmų“ gydymui ir reabilitacijai, taip pat naudojama padėti organizacijos narių, žuvusių vykdant gelbėjimo operacijas, šeimoms.

„Gydytojai be sienų“

Sirijos Alepo mieste likę vos keli gydytojai. Nepaisant to, kad juos saugo ir gina tarptautinė teisė, dauguma ligonių ir gydymo įstaigų mieste paversta griuvėsiais.

Gydytojai be sienų dirba po oro atakos prieš Kunduzo ligoninę

Gydytojai be sienų“ Alepe dirba aštuoniose ligoninėse. Šiaurinėse Sirijos teritorijose organizacija atsakinga už šešias gydymo įstaigas ir teikia paramą daugiau nei 150 sveikatos priežiūros centrų ir ligoninių visoje šalyje, dauguma jų iš paskutiniųjų bando veikti apsiaustose teritorijose.

Nors „Medikai be sienų“ jau nebegali patekti į Alepą, organizacija ir toliau iš paskutiniųjų stengiasi padėti įstaigoms, už kurias prisiėmė atsakomybę.

„Preemptive Love Coalition“

Ši pelno nesiekianti organizacija padeda tenkinti pagrindinius žmonių su negalia poreikius, pavyzdžiui, užtikrina medicininę pagalbą, pasirūpina stogu virš galvos, maistu ir geriamu vandeniu. Patenkinę pagrindinius žmogiškuosius poreikius, „Preemptive Love Coalition“ savanoriai pradeda rūpintis įdarbinimo galimybėmis, deda pastangas, kad tokių žmonių vaikai galėtų mokytis ir gauti išsilavinimą.

Vos už kelių kilometrų nuo Alepo šios organizacijos darbuotojai rūpinasi daugiau nei 20 tūkst. badaujančių civilių ir daro viską, kas įmanoma, kad jie turėtų bent laikiną stogą virš galvos.

Alepas

„Syria Relief“

Ši labdaros organizacija savo veiklą pradėjo Sirijoje ėmusi teikti medicininę pagalbą vietos žmonėms, tačiau per gana trumpą laiką jos veiklos spektras išsiplėtė – šiuo metu ji rūpinasi ir maistu, pastoge bei ugdymu.

Medicininės žinios ir šioje srityje sukaupta patirtis itin puikiai pasitarnavo imantis sveikatos centro žmonėms su psichikos problemomis steigimo. Čia pagalbą ir paramą gauna tie, kurie savarankiškai nebegali susitvarkyti su patirtu psichologiniu skausmu. Be to, „Syria Relief“ tarpininkauja galūnių per karinius veiksmus netekusiems gaunant protezus.

„International Rescue Committee“

„International Rescue Committee“ Sirijos žmonėms padeda nuo 2012 metų – teikia humanitarę pagalbą nuo pilietinio karo žiaurumų nukentėjusiems.

Pagrindinė jų užduotis – mobilios klinikos ir savanorių būriai, teikiantys skubią medicininę pagalbą ir padedantys spręsti aktualiausias problemas. Savanoriai rūpinasi, kad tie, kuriems pagalbos reikia labiausiai, gautų maisto, stogą virš galvos, drabužių ir patarimų, kaip gyventi toliau.

„Hand in Hand for Syria“

Ši humanitarinė organizacija pagalbą teikia tiesiogiai tiems, kurie gyvena pavojaus akivaizdoje ekstremaliomis sąlygomis. Jie padeda maistu, drabužiais, geriamu vandeniu, medikamentais.
Be to, ši organizacija tarpininkauja ir kitų humanitarinės pagalbos ir labdaros organizacijų vardu.

„Karam Foundation“


„Karam Foundation“ - pelno nesiekianti organizacija, vykdanti tvaraus vystymo projektus ir teikianti humanitarinę pagalbą.

Šiuo metu organizacija vykdo skubios paramos projektą Sirijos vaikams ir užtikrina paramą Sirijoje veikiančioms ugdymo įstaigoms, padeda pabėgėlių vaikams.

Naujausia „Karam Foundation“ iniciatyva – galimybė įsigyti Damasko moterų rankų darbo muilo „Scents of Syria“, už kurį gautos lėšos atiteks jų šeimoms.

„Syrian American Medical Society“

„Syrian American Medical Society“ (SAMS) teikia gydymo paslaugas pietinėse Sirijoje teritorijose bei pabėgėliams Turkijoje, Libane ir Jordanijoje. Skaičiuojama, kad organizacija jau gydė per 2,6 mln. pacientų, suteikė pagalbą daugiau nei 1700 sveikatos priežiūros darbuotojų.