Lenta.ru sudarė vadinamąjį valstybių lyderių kulinarinių pomėgių vadovą.

Šiaurės Korėjos lyderio kulinarinės silpnybės

Praėjusios savaitės pabaigoje paaiškėjo, kad Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas priaugo svorio itin pamėgęs sūrį „Emmental“. Šiaurės Korėjos vadovas taip įniko į savo mėgstamą sūrį, kad jo sveikata ėmė šlubuoti.

Buvęs Kimų šeimos virėjas Kenjis Fujimoto pasakojo, kad Kim Jong Unui taip pat labai patinka patiekalai iš ryklių. Būtent ryklių kepsniais Šiaurės Korėjos lyderis vaišino buvusį virėją per jo vizitą į šalį 2012 metais. Kenjis Fujimoto, pabėgęs iš Šiaurės Korėjos į Japoniją dar 2001 metais, pastebėjo, kad dar būdamas keturiolikos metų Kim Jong Unas vartojo degtinę ir galėjo išgerti visą butelį. Per pastarąjį jųdviejų susitikimą Šiaurės Korėjos lyderis gėrė sakę.

Kim Jong Unas

Amerikietiškas greitasis maistas

Jungtinių Valstijų prezidentas Barackas Obama, kaip tikras demokratas, pirmenybę teikia paprastiems patiekalams - greitajam maistui. 2010 metais Arlingtone (Vašingtono priemiestyje) B. Obama vaišino Dmitrijų Medvedevą „Ray's Hell Burger“ užkandinėje.

JAV prezidentas tąsyk pasirinko sūrainį su čederio sūriu, svogūnais, salotomis, pomidorais ir raugintais agurkais. Be to, valstybių vadovai užsisakė gruzdintų bulvyčių, tiesa, vieną porciją dviem.

B. Obama – alaus mėgėjas. 2012 metais jis įrengė Baltųjų rūmų teritorijoje mini alaus daryklą, kur verda alų pavadinimu „Baltųjų rūmų medaus elis“ („White House Honey Ale“). Be to, prezidento žmona Michelle Obama, atsikrausčiusi į Baltuosius rūmus, užveisė rezidencijos pievoje daržą.

Vėliau skelbta, kad jai pavyko surinkti apie 700 kilogramų daržovių derliaus. Ypač gerai M. Obamos darže dera brokoliai, špinatai, kopūstai, salotos ir kiti žalumynai.

2008 metais, kai B. Obama dar ėjo Ilinojaus valstijos senatoriaus pareigas, laikraštis „The New York Times“ publikavo jo mėgstamiausių ir nemėgstamiausių patiekalų sąrašą. Pasirodo, B. Obama nepaprastai mėgsta keptus migdolus, pistacijas, baltyminius batonėlius „MET-Rx“ su žemės riešutais, pieninį šokoladą ir daržoves. O majonezo, bulvių traškučių, šparagų nė į burną neima. Limonadų ir kitų nealkoholinių gėrimų B. Obama nevartoja – maistą užgeria paprastu vandeniu arba arbata.

Vietinė specifika

Apie Rusijos prezidento Vladimiro Putino mėgstamus ar nemėgstamus valgius žinoma nedaug. Pats prezidentas kartą pripažino, kad maistui nėra išrankus.

„Jeigu galima rinktis iš žuvies ir mėsos – renkuosi žuvį, iš mėsos labiausiai mėgstu avieną. O saldumynams esu abejingas, išskyrus ledus. Kai kur nors lankausi, su malonumu ragauju vietos virtuvę. Jau gana seniai įpratau gerti žaliąją arbatą“, - pasakojo V. Putinas.

2012 metais Rusijos vadovas pusryčiavo kartu su NTV žurnalistais. Paaiškėjo, kad Rusijos prezidentas rytais valgo košę ir varškę su medumi ir geria žalius putpelių kiaušinius. Be to, V. Putinas geria pagal savo nuosavą receptą pagamintą kokteilį, kurio pagrindiniai ingredientai - burokėliai ir krienai.

Kelionėse darbo reikalais V. Putinas mėgsta ragauti vietos patiekalus, pietauja viešojo maitinimo įstaigose. 2003 metais Kaliningrado kavinėje „Prie kelio“ jis užsisakė žuvienės, raguolio su ikrais, rūkyto ungurio ir blynelių su žemuogėmis.

Vladimiras Putinas

2008 metais per savo vizitą į Tatarstaną specialiosios ekonominės zonos valgykloje „Alabuga“ jis užsisakė salotų, vištienos sultinį su lakštiniais, jautieną su ryžiais ir pyragaitį. Pietūs prezidentui kainavo 37 rublius 60 kapeikų (2,6 Lt).

2013 metais V. Putinas kartu su Kubos kombainininkais pietums valgė barščius. Kuo dar tuomet buvo vaišinamas prezidentas, nežinoma – prezidentas paprašė žurnalistų išeiti, paaiškinęs, kad filmuojant kamerai „lengva prarasti apetitą“.

Šių metų balandį Petrozavodske V. Putinas pasakojo, kad jam patinka vadinamieji „Karelijos varteliai“ (maži ruginių miltų pyragėliai). Jis taip pat patiko osetinų pyragai, kazachų saldumynai „Čak-čak“, totorių pyragėliai su įdaru.

Vladimiras Putinas

Buvusi prezidento žmona Liudmila Putina, priešingai, tvirtino, kad prezidentas gana išrankus maistui ir gali atsisakyti pietauti, jeigu jam bent kiek nepatiks pasiūlytas patiekalas. L. Putina guodėsi, kad valstybės vadovas niekada nepagiria maisto, net jeigu šis jam patiko.

2010 metais Kremliaus virėjas Anatolijus Galkinas pasakojo, kad iš alkoholio V. Putinas renkasi vyną arba alų. Be to, A. Galkinas išdavė firminio kokteilio, kurį pirmieji asmenys geria oficialių pobūvių metu, receptą: daug ledo, lašas citrinų sulčių, mėtų, sirupo ir 50 gramų šampano. Pasak virėjo, toks gėrimas „nepaprastai numalšina troškulį“.

Vladimiras Putinas ir Liudmila Putina

Pirmasis Rusijos prezidentas Borisas Jelcinas niekada neslėpė, kokie patiekalai jo mėgstamiausi. Jis mėgo mėsą, ypač žvėrieną, šernieną ir elnieną. Anatolijus Galkinas prisiminė, kad prezidento šeimai labai patiko koldūnai su juodaisiais ikrais. Be to, Borisas Nikolajevičius nepaprastai mėgo dešrą, gaminamą iš veršienos, su pistacijomis. O štai egzotiškų patiekalų, kuriais valstybės vadovas būdavo vaišinamas per oficialius pobūvius užsienyje, atsisakydavo. Iš alkoholio B. Jelcinas rinkdavosi stipriuosius gėrimus, daugiausia degtinę arba aukštos kokybės konjaką.

Borisas Jelcinas

Uošvės sklindžiai

Kitas paprastos nacionalinės virtuvės mėgėjas – Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka.

„Mėgstu daugiau žuvį nei mėsą, juodą nei šviesią duoną, į mano meniu būtinai turi įeiti vaisiai, sultys... labai mėgstu įvairus pyragus ir ledus. Be štai pastaruosius tenka riboti. Suvalgai pyragaitį – tada, būk geras, įveik tris-keturis kilometrus riedučiais arba slidėmis“, - sakė A. Lukašenka.

Prezidento uošvė Jelena Želnerovič pasakojo, kad kai pas ją lankosi žentas, ji vaišina jį blynais, kiaušiniene, pieniškomis sriubomis ir sklindžiais. Pasak jos, per daugelį metų A. Lukašenkos skonis visiškai nepasikeitė.

Vladimiras Putinas, Aleksandras Lukašenka

2014 metų liepos pabaigoje Londone buvo surengtas metinis „ClubdesChefs“ susitikimas, į kurį suvažiuoja virėjai, gaminantys maistą valstybių vadovams. Per susitikimą paaiškėjo Didžiosios Britanijos karalienės Elizabeth II kulinariniai pomėgiai.

Pasirodo, ji nemėgsta krevečių ir kitų jūros gėrybių. Užtat mielai valgo tradicinį anglišką patiekalą – avižinius dribsnius, nuo kurių ir pradeda savo dieną. Anksčiau buvęs karališkųjų rūmų virėjas Markas Flanaganas pasakojo, kad Didžiosios Britanijos karalienė Elizabeth II labai mėgsta bulves.

Kartais prieš miegą karalienė išgeria taurelę „Dubonnet“ (prancūziško vyno pagrindu gaminamo aperityvo). Iš stipriųjų alkoholinių gėrimų ji renkasi džiną.

Sklinda gandas, kad dabartinis Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as, priešingai nei Nicolas Sarkozy, nemėgsta artišokų. Buvęs Penktosios Respublikos prezidentas, atvirkščiai, savo mėgstamiausiu patiekalu vadino makaronus su artišokais, juodaisiais trumais ir žąsų ar ančių kepenėlių paštetu „Foie gras“.

Su maistu N. Sarkozy mėgo gerti vyną. Prezidentavimo laikotarpiu N. Sarkozy pietaudavo viešbučio „Le Bristol“ restorane, įsikūrusiame netoli Eliziejaus laukų. Jo mėgstamo patiekalo porcija tais laikais kainavo 82 eurus. Beje, N. Sarkozy, priešingai nei Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Un'as, nepakenčia sūrių.

Nicolas Sarkozy

Iš visų Prancūzijos prezidentų labiausiai rafinuotu skoniu išsiskyrė Francois Mitterrand'as, - jo vienas mėgstamiausių patiekalų buvo kepta sodinė starta. Maži paukšteliai Prancūzijoje laikomi delikatesu. Kad startos priaugtų svorio, jos uždaromos į tamsias dėžes su kviečiais, kur paukšteliai nepaliaujamai valgo.

Tada jie skandinami Armanjake – brendyje, gaminame pietvakarių Prancūzijoje, ir kepa. Valgyti startą dera be stalo įrankių. Be to, jo galvutę reikia pridengti audiniu, o jį patį imti servetėle. Teigiama, taip daroma siekiant pajusti tikrąjį patiekalo aromatą. 1999 metais sodinių startų naudojimas maistui buvo uždraustas beveik visoje Europos Sąjungos teritorijoje, bet šių metų rugsėjo viduryje paaiškėjo, kad keletas garsių Prancūzijos virėjų paprašė šį draudimą atšaukti.

Kalėdinė Angelos Merkel vakarienė

Vokietijos kanclerė Angela Merkel - turbūt viena iš nedaugelio valstybių vadovų, kuri smulkiai pasakoja apie savo mėgstamus patiekalus. Vokietijos kanclerė ir pati su malonumu gamina, kai tik turi minutėlę laisvo laiko.

Ypač gardi A. Merkel pagaminta bulvienė, šniceliai ir žuvies patiekalai. Kalėdoms ji gamina tradicinę bulvių mišrainę ir keptą žąsį. Be to, Vokietijos kanclerei labai patinka kiaulienos dešrelės su kopūstais. Asmeninis A. Merkel virėjas tvirtina, kad ji dievina sūrius. Iš alkoholinių gėrimų A. Merkel, kaip ir dauguma politikų, renkasi vyną, bet kartais neatsisako ir bokalo alaus.

Angela Merkel