Tuo metu Damaske valstybinė naujienų agentūra „Sana“ pranešė, kad izraeliečių sraigtasparniai apšaudė raketomis sirų kariuomenės pozicijas netoli pietuose esančios Kuneitros, bet padarė tik materialinės žalos. Agentūros žiniomis, netoli Sirijos sostinės taip pat suveikė oro erdvės gynybos sistemos.

Pasak Izraelio kariuomenės, jos naikintuvai, atakos sraigtasparniai ir kitokie kariniai orlaiviai smogė Sirijos pajėgų pozicijoms, atsakydami į jų mėginimą paslėpti sprogmenų Golano aukštumose.

„Tarp atakuotų taikinių buvo stebėjimo postai ir žvalgybos duomenų rinkimo sistemos, priešlėktuvinės artilerijos priemonės ir vadovavimo bei valdymo sistemos SAF (Sirijos ginkluotųjų pajėgų) bazėse“, – rašoma Izraelio gynybos pajėgų (IDF) pareiškime.

„IDF laiko Sirijos vyriausybę atsakingą už visą veiklą Sirijos teritorijoje, ir toliau ryžtingai reaguos į bet kokius Izraelio suvereniteto pažeidimus“, – priduriama dokumente.

Įtampa tarp nesutaikomų priešų Izraelio ir Sirijos jau ir taip buvo smarkiai paaštrėjusi.

Praėjusį mėnesį izraeliečių sraigtasparniai smogė kariniams objektams Sirijos pietuose, atsakydami į anksčiau įvykusį žydų valstybės teritorijos apšaudymą.

Izraelis tiesiogiai neapkaltino Sirijos pajėgų dėl to incidento, bet pareiškė laikąs Damaską už jį atsakingu.

Tuo metu anksčiau pirmadienį Izraelio kariuomenė pranešė nukovusi keturis vyrus, esą dėjusius sprogmenis šalia Izraelio okupuoto Golano aukštumų sektoriaus.

Įsibrovėliai Izraelio teritorijoje

„Jie buvo Izraelio teritorijoje, kitoje tvoros pusėje“, – žurnalistams telefonu pranešė kariuomenės atstovas pulkininkas leitenantas Jonathanas Conricusas.

Anot jo, izraeliečių komandosų būrys, padedamas snaiperių ir karinių orlaivių, sekmadienį po 23 val. vietos (ir Lietuvos) laiku užpuolė įsibrovėlius automatais.

„Mūsų vertinimu, visi keturi [įsibrovėliai] buvo nukauti“, – sakė J. Conricusas ir pridūrė, kad tarp izraeliečių nebuvo aukų.

Ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu pirmadienį išplatintame pareiškime pažymėjo, jog „kariuomenė užkirto kelią atakai Sirijos fronte“.

„Neprarandame budrumo“, – pabrėžė jis, primindamas apie praėjusią savaitę įvykdytą išpuolį, paskatinusį Izraelį iš artilerijos apšaudyti pasienio teritoriją, taip pat apie iš islamistų judėjimo „Hamas“ kontroliuojamo Gazos Ruožo sekmadienio vakarą paleistas raketas, išprovokavusias atsakomuosius izraeliečių antskrydžius.

Žydų valstybė „smogs visiems, kas mus puola ar bando mus užpulti“, perspėjo premjeras.

Galimi ryšiai su „Hizbollah“


Kelios Izraelio žiniasklaidos priemonės pranešė, kad pirmadienį atlikti veiksmai buvo atsakas į augančią grėsmę, keliamą Irano remiamos Libano šiitų grupuotės „Hizbollah“, dislokavusios Sirijoje gausias pajėgas.

Praėjusį mėnesį penki proiranietiški kovotojai žuvo per Izraelio raketų ataką piečiau Damasko, pranešė Jungtinėje Karalystėje įsikūrusi padėtį karo draskomoje Sirijoje stebinti nevyriausybinė organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR).

Vėliau, praėjusį pirmadienį, Izraelis pareiškė sutrukdęs infiltruotis iš Libano ne daugiau kaip penkiems „Hizbollah“ kovotojams. Irano remiama grupuotė tokį teiginį atmetė.

Izraelis pranešė apie susišaudymą, privertusį „teroristus“ sugrįžti į Libaną. Žydų valstybė pareiškė „gynybos“ tikslais panaudojusi už budriai saugomos tvoros dislokuotą artileriją.

„Šiuo metu nežinome ir negalime patvirtinti ryšio tarp šio teroristų būrio ir „Hizbollah“ ar iraniečių“, – teigė J. Conricusas.

„Žinome, kad Sirijos teritorijoje veikia daugybė skirtingų grupių“, – sakė jis.

Pasak SOHR, tikėtina, nors to ir neįmanoma patvirtinti, kad užpuolikai priklausė grupuotei „Sirijos pasipriešinimas Golanui išvaduoti“.

Ši su „Hizbollah“ siejama organizacija buvo suformuota daugiau nei prieš šešerius metus, siekiant rengti išpuolius Izraelio okupuotoje zonoje.

SOHR pranešė, kad vėlai pirmadienį Izraelis surengė antskrydžių Sirijos pietinėje Quneitra provincijoje ir šiaurės rytiniame Abu Kamalio mieste, esančio netoli Irako sienos.

Anot J. Conricuso, Izraelio komandosų pajėgos „Maglan“ prieš kelias dienas iki atakos buvo dislokuotos toje vietovėje.

„Praėjusią savaitę šioje konkrečioje vietoje pastebėjome neįprastą naktinę veiklą, todėl dislokavome tame rajone komandosų padalinį“, – sakė pareigūnas.

Nuo 2011 metų Izraelis surengė šimtus antskrydžių Sirijoje, taikydamasis į vyriausybės, jį remiančio Irano bei „Hizbollah“ pajėgų pozicijas ir žadėdamas neleisti Iranui įsitvirtinti Sirijoje kariniu požiūriu.