„Tai jų buvimo NATO tiesos valanda“, – filosofo žodžius cituoja portalas spiegel.de.

Sekmadienį, spalio 12 dieną, teroristinė grupuotė „Islamo valstybė“ kontroliavo apie 40 procentų Sirijos pasienyje esančio Kobanės miesto. Taip teigė Sirijoje dirbantys žmogaus teisių stebėtojai. Kad perimtų šį miestą, „Islamo valstybės“ sukilėliai pasitraukė iš Rakos ir Alepo provincijų. Apie Kobanėje verdančius mūšius nusprendė pasisakyti filosofas B. H. Levy, nepagailėjęs kritikos Turkijai.

„Jeigu Turkija leistų kristi Kobanei, jos pačios pozicija taptų problematiška“, – įsitikinęs filosofas, manantis, kad tai Turkijos valdžios institucijoms turėtų būti pranešta „artimiausiomis valandomis“. Šiame kontekste jam šios šalies narystė NATO kelia abejonių.

B. H. Levy kritikuoja Turkiją, kad ši nesiima veiksmų. Esą, Ankara slepiasi už „juridinės kazuistikos“ ir laukia, kol Kobanė kris. „Jeigu Kobanė kris, Turkijos vyriausybė turės prisiimti už tai tiesioginę atsakomybę“, – pridūrė jis.

Filosofas priminė, kad Turkija yra NATO „rytinis ramstis“. „Tai – jų buvimo NATO tiesos valanda“, – pareiškė B. H. Levy, kurio straipsnis „Paskutinis iššūkis Kobanei“ pirmadienį publikuotas laikraštyje „Liberation“ ir dar septyniuose Europos ir Amerikos laikraščiuose.

Jis įspėjo, kad teroristinis darinys „Islamo valstybė“ kaunasi „valanda po valandos, gatvė po gatvės“. „Paskutinis spendimas – arba Turkijos kariuomenės, kaip NATO narės, intervencija ir/arba tūkstančių kurdų sukilėlių, įstrigusių pasienyje, praleidimas, nors jie patys nori ginti savo miestą“.

Arabų kalba „Ayn al-Arab" vadinamas miestas islamistų apgultas jau beveik visą mėnesį. Jau savaitę vyksta nuožmūs gatvės mūšiai tarp džihadistų ir kurdų pajėgų. Kurdus remia JAV vadovaujamas karinis aljansas, kuris ir savaitgalį surengė naujas oro atakas prieš „Islamo valstybės“ pozicijas.