Valdžia ragina vaikus ir pagyvenusiuosius neiti į lauką ir perspėjo apie rimtą dehidratacijos bei šilumos smūgio pavojų, žemyninėje Europoje prasidėjus karščio bangai, praneša „The Guardian“.

Meteorologų teigimu, temperatūra gali pasiekti ar net viršyti 40 °C nuo Ispanijos iki Šveicarijos, nes dėl virš Atlanto vandenyno užsitęsusios audros ir virš Vidurio Europos susidariusio aukšto slėgio iš Sacharos dykumos siurbiamas karštas oras.

Dėl didelio oro drėgnumo jutiminė temperatūra sieks 47 °C. „Artinasi pragaras“, – „Twitter“ parašė Ispanijos televizijos meteorologė Silvia Laplana, o Ispanijos meteorologijos tarnyba AEMET pranešė, kad ketvirtadienį Ebro, Tacho, Gvadjanos ir Gvadalkivyro slėniuose temperatūra sieks 42 °C, ir įspėjo dėl didžiulės miškų gaisrų rizikos.

Prancūzijoje, Paryžiuje, pareigūnai savivaldybės įstaigų pastatuose įrengė „vėsiuosius kambarius“, pratęsė baseinų darbo laiką iki vėlyvo vakaro ir įrengė papildomų geriamojo vandens fontanų, nes pirmadienį šalies sostinėje oro temperatūra pasiekė 34 °C ir ateinančiomis dienomis turėtų dar kilti.

„Nerimauju dėl žmonių, kurie nepakankamai rimtai vertina situaciją ir toliau įprastai sportuoja arba daug laiko praleidžia saulėje. Karštis paveikia mus visus, niekas nėra pasiruošęs kaitrai, kuri mus užklups ketvirtadienį ir penktadienį“, – spaudos konferencijos metu sakė sveikatos apsaugos ministrė Agnès Buzyn.

Prancūzijos meteorologijos tarnybos „Météo-France“ darbuotojas Emmanuelis Demaëlis sakė, kad karščio banga yra beprecedentė, nes „prasidėjo labai anksti – birželio mėnesį, nieko panašaus nematėme nuo 1947 m.“

E. Demaëlis spėjo, kad bus užfiksuoti nauji mėnesio ir visų laikų temperatūros rekordai keliose šalies vietose, o naktį temperatūra neturėtų nukristi žemiau 20 °C.

Besimokantiesiems egzaminai buvo atidėti iki kitos savaitės, labdaros organizacijos dalijo vandenį benamiams, o ventiliatorių pardavimas padidėjo keturis kartus. Baisiausia karščio banga alino Prancūziją 2003 m. rugpjūčio mėnesį, kai mirė beveik 15 000 žmonių (daugiausia – pagyvenusiųjų), o ligoninės buvo perpildytos.

Italija taip pat ruošiasi „didžiausiai dešimtmečio karščio bangai“: ligoninės rengiasi priimti karščio sukeltų negalavimų kamuojamus žmones, o Sveikatos apsaugos ministerija pareiškė, kad gydytojų trūkumą gali tekti kompensuoti karo medicinos gydytojais.

Šalies šiaurėje ir viduryje, įskaitant Romą, Florenciją, Boloniją, Milaną ir Turiną, prognozuojamas 37–40 °C karštis. Manoma, kad keliuose Italijos miestuose bus užfiksuoti nauji birželio mėnesio temperatūros rekordai.

Romos valdžios pareigūnai įspėjo dėl rizikos sveikatai, kurią kelia sostinės gatvėse besikaupiančios nesurinktos šiukšlės. Sekmadienį aštuoni turistai (vienas atvyko iš Didžiosios Britanijos) buvo nubausti 450 eurų baudomis už maudymąsi miesto fontanuose.

Vokietijos meteorologinės tarnybos DWD darbuotoja Sabine Krüger sakė, kad birželio temperatūros rekordas (38,2 °C), užfiksuotas Frankfurte 1947 m., ko gero, bus pagerintas šios savaitės viduryje arba pabaigoje.

Iki penktadienio Frankfurte prognozuojama 100 valandų saulėto oro, todėl trečiadienį temperatūra turėtų pakilti iki 39 °C ar net 40 °C. Šalies sostinėje Berlyne oras įkais truputį mažiau – iki 37 °C.

Pirmadienį DWD įspėjo gyventojus tinkamai atsižvelgti į kaitrą ir didelę UV spinduliuotę: nuo 11 iki 15 val. vengti ilgai būti saulėje bei naudoti kremą, nešioti akinius ir dėvėti skrybėlę nuo saulės net būnant pavėsyje. Gyvūnų apsaugos grupės taip pat įspėjo augintinių savininkus be priežiūros nepalikti šunų ar kačių automobiliuose.

Karščio banga atkeliauja po audrų ir rekordinių liūčių, šį savaitgalį nusiaubusių dalį Bavarijos.

Miuncheno priešgaisrinės tarnybos darbuotojai gavo 50 iškvietimų, be to, šeštadienio vakare buvo nutraukti skrydžiai iš Miuncheno ir į jį.

Šveicarijos meteorologinė tarnyba „MeteoSwiss“ paskelbė „didelio pavojaus“ karščio lygį (ketvirtą) keliose šalies vietose ir įspėjo, kad nuo antradienio iki ketvirtadienio oro temperatūra viršys 33 °C, o kai kur gali pasiekti ir 37 °C ar net 39 °C. Ko gero, bus užfiksuotas ne vienas naujas rekordas.

Regis, net Skandinavijos šalims nepavyks išvengti kaitros: antradienį kai kuriose pietryčių Danijos ir Švedijos dalyse prognozuojamas 30 °C karštis, tačiau jutiminė temperatūra sieks šiam regionui neįprastus 35 °C, pranešė Danijos televizijos kanalas TV2.

Remiantis ilgalaikėmis prognozėmis, liepos–rugpjūčio mėn. temperatūra šiais metais turėtų būti aukštesnė už įprastą ir panašesnė į 2018 m. Europos aplinkos agentūros teigimu, praėjusieji metai buvo vieni iš trijų karščiausių, užfiksuotų šiame žemyne.

Mokslininkai sakė, kad pernai užklupusi karščio banga, dėl kurios padidėjo mirtingumas ir gerokai sumažėjo javų derlius, kelių branduolinių jėgainių uždarymas ir didžiuliai gaisrai Šiaurės poliaratyje verčia dar labiau nerimauti dėl klimato kaitos.

Meteorologai įspėja, jog tokios karščio bangos greičiausiai padažnės net jei šalys pasieks tikslą ir apribos visuotinės temperatūros kilimą iki 1,5 °C, kaip numatyta 2015 m. Paryžiaus susitarime dėl klimato kaitos. Europos Sąjunga įsipareigojo iki 2030 m. sumažinti anglies dioksido išlakas 40 proc., palyginti su 1990 m.