Remiantis trečiadienį paskelbtais „Peilingwijzer" apklausos rezultatais, G. Wilderso Laisvės partiją (PVV) remia 15,7 proc. rinkėjų. Į pirmąją vietą su 16,3 proc. balsų išsiveržė premjero Marko Rutte Liberalų partija (VVD). G. Wildersas rinkimų kovoje siekia pritraukti rinkėjų griežtu antiislamišku kursu. Marokiečius jis yra pavadinęs „padugnėmis", dėl kurių gatvėse yra nesaugu.

Rinkimai Nyderlanduose yra pirmieji iš trijų, šiais metais vyksiančių ES šalyje steigėjoje. Ir Prancūzijoje bei Vokietijoje, kur taip pat bus renkami nauji parlamentai, dešinės populistinės partijos, pavyzdžiui, Nacionalinis frontas (FN) ir Alternatyva Vokietijai (AfD), rinkėjų palankumo siekia euroskeptišku ir prieš imigraciją nukreiptu kursu.

Iš viso Nyderlandų parlamento rinkimuose dalyvaus 28 partijos.

Dalyvauti rinkimuose buvo užsiregistravusi iš viso 81 partija – pradedant politikos banginiais, tokiais kaip premjero Marko Rutte valdančioji Liberalų partija, baigiant spalvinga smulkme, įskaitant Piratų partiją.

Tačiau rinkimų komitetas penktadienį atskleidė, kad dauguma pateikusiųjų paraiškas neatitinka kriterijų varžytis dėl 150 vietų parlamento žemuosiuose rūmuose. „Parlamento rinkimuose kovo 15 dieną dalyvaus 28 partijos“, – paskelbė komitetas.

Kaip rašo olandų naujienų agentūra ANP, šiuose rinkimuose varžysis daugiausiai partijų per laikotarpį nuo Antrojo pasaulinio karo. Visų laikų „rekordas“ buvo pasiektas 1922 metais, kai piliečiai galėjo rinktis iš 53 partijų.