J. Corbynas į vyriausiojo rabino Ephraimo Mirviso komentarus sureagavo atsakinėdamas į klausimus per kampanijos renginį, likus kiek daugiau nei dviem savaitėms iki Britanijos rinkimų gruodžio 12 dieną.

J. Corbynas paneigė E. Mirviso tvirtinimus, kad leiboristai ir jų lyderis yra labai susitepę persismelkusiu antisemitiniu požiūriu.

Įtakingo rabino tvirtinimas, kad J. Corbynas netinka aukštiems postams, žymi atsitraukimą nuo jo tradicinės pozicijos nekomentuoti partijų politikos. Pasak jo, Britanijos žydus „apėmęs nerimas“ dėl J. Corbyno galimo išrinkimo.

Pasak leiboristų lyderio, jei jis taptų ministru pirmininku, norėtų vadovauti vyriausybei su „atviromis durimis“ visų tikėjimų lyderiams.

J. Corbynas sakė, kad pakviestų E. Mirvisą ir kitus religinius lyderius „pasikalbėti su mumis apie jiems susirūpinimą keliančius dalykus”, ir tvirtino, kad jokia bendruomenė nesijaustų esanti pavojuje dėl savo tikėjimo.

Minėta rabino skiltis buvo publikuota tą pačią dieną, kai leiboristai pristatė savo „rasės ir tikėjimo“ platformą kaip rinkimų kampanijos dalį.

Savo kalboje J. Corbynas sakė, kad antisemitizmas yra „niekšiškas ir blogas”, o leiboristai turi spartų, veiksmingą būdą skundams spręsti.

Tačiau jis buvo ne kartą kritikuojamas už partijos narių komentarų prieš žydus toleravimą.

E. Mirvisas, kuris anksčiau nesikišdavo į politiką, sakė, kad žydų bendruomenė „su nepasitikėjimu“ stebėjo, kaip leiboristų šalininkai puldinėdavo leiboristų įstatymų leidėjus, metusius iššūkį prieš žydus nukreiptam rasizmui, ir net išstumdavo juos iš partijos.

Rabinas taip pat pažymėjo, kad Lygybės ir žmogaus teisių komisija tiria, ar partijos diskriminacija žydų atžvilgiu dabar yra įtvirtinta.

70 metų J. Corbynas ilgą laiką remdavo palestiniečių teises ir labai kritiškai vertina Izraelio vyriausybę. Kartais jis remdavo tokių grupių kaip „Hamas“ ir „Hizbollah“ politinius nusiskundimus.

Kenterberio arkivyskupas Justinas Welby antradienį socialiniame tinkle „Twitter“ parašė, kad vyriausiojo rabino komentarai turėtų pranešti šaliai apie daugelio žydų nuogąstavimus.

Pasak J. Welby, E. Mirviso pareiškimas „turi įspėti mus apie daugelio Britanijos žydų jaučiamą didelį nesaugumo jausmą ir baimę“.

Anksčiau šį mėnesį įtakingas laikraštis „Jewish Chronicle“ perspėjo dėl pavojų, jei J. Corbynas taptų ministru pirmininku.

Britanijos musulmonų taryba gyrė rabiną už jo pareiškimą ir sakė sutinkanti su jo išvada, kad per daug politikų tylėjo plintant rasizmui.

Taryba nurodė, kad musulmonai susiduria su priešiškumu, ypač – valdančiosios Konservatorių partijos, kuriai vadovauja ministras pirmininkas Borisas Johnsonas.

„Tai klausimas, kuris ypač stiprus Konservatorių partijoje, vertinančioje islamofobiją su neigimu, atmetimu ir melu“, – pabrėžė grupė.

Gruodžio 12-ąją bus renkami visi Atstovų Rūmų nariai – 650 įstatymų leidėjų. Pirmalaikius rinkimus sušaukė B. Johnsonas, siekiantis, kad naujos sudėties parlamentas paremtų jo „Brexit“ politiką.