2000 metais įkurta organizacija „Golos“ pasmerkė rinkimų klastojimą 2011 metais, kai buvo renkamas parlamentas, ir per metais vėliau vykusį balsavimą, po kurio į Kremlių sugrįžo V. Putinas.

Rusijos teisingumo ministerija įtraukė vietinę rinkimų stebėjimo organizaciją „Golos“ į savo „užsienio agentų“ sąrašą.

Šis sprendimas veikiausiai trukdys organizacijos darbui per rugsėjo rinkimus. Rusijos rinkimų komisijos vadovė šią vasarą paskelbė, jog rinkimai į parlamentą vyks rugsėjo 17–19 dienomis, neva siekiant sumažinti koronaviruso plitimo galimybę.

Organizacijos ar asmenys, kurie Rusijoje laikomi „užsienio agentais“, turi atskleisti savo finansavimo šaltinius ir atitinkamai žymėti savo medžiagą; kitu atveju jiems gali grėsti bauda.

Vienas iš „Golos“ vadovų Grigorijus Melkonjancas Rusijos naujienų agentūrai „Interfax“ sakė, kad toks valdžios žingsnis yra „ataka prieš didžiausią nepriklausomų rinkimų stebėtojų bendruomenę“. Jis pažadėjo, kad organizacija tęs savo darbą.

„Golos“ apmoko rinkimų stebėtojus ir turi karštąją liniją, skirtą pranešti apie rinkimų pažeidimus. Organizacija vykdo tiek trumpalaikį, tiek ilgalaikį Rusijos rinkimų stebėjimą.

„Mūsų tikslas yra laisvi ir teisingi rinkimai Rusijoje“, – sakoma „Golos“ interneto svetainėje.

Ši organizacija 2013 metais jau buvo paskelbta „užsienio agente“. Trejais metais vėliau teismas ją likvidavo, ir toliau „Golos“ veikė neturėdama oficialios struktūros.

Trečiadienį „Golos“ buvo įtraukta į neregistruotų organizacijų, gaunančių finansavimą iš užsienio, sąrašą.

Praėjusių metų vasarą, kai net savaitę vyko referendumas dėl konstitucijos pataisų, be kita ko, atvėręs kelią V. Putinui likti valdžioje iki 2036 metų, „Golos“ teigė gavusi šimtus skundų dėl pažeidimų, įskaitant daugkartinio balsavimo ir bauginimo atvejus.

Pirmasis Rusijos „užsienio agentų“ įstatymas, nukreiptas prieš finansavimą iš užsienio gaunančias nevyriausybines organizacijas ir sėkmingai pritaikytas žmogaus teisių gynimo grupėms, buvo priimtas 2012 metais.

Vėliau 2017 metais Rusija priėmė įstatymą dėl žiniasklaidos priemonių žymėjimo „užsienio agentais“, kai Kremliaus finansuojama televizija RT buvo pripažinta užsienio agente Jungtinėse Valstijose.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (109)