Th. May turėtų pasakyti, kad atėjo laikas Europos Sąjungai priimti tam tikrus sprendimus, jei ji nori, kad būtų sudarytas „Brexit“ susitarimas, o kovo 29 dieną numatytas Jungtinės Karalystės išstojimas iš Bendrijos būtų tvarkingas.

Britanijos ir ES pareigūnų derybos, kuriose ieškoma išeities iš aklavietės dėl „Brexit“, turėtų tęstis ir savaitgalį. Antradienį Britanijos parlamente numatytas svarbus balsavimas, per kurį deputatai spręs, ar pritarti susitarimui.

Likus vos trims savaitėmis iki numatyto šalies išstojimo iš ES vis smarkiau būgštaujama, kad 46 metus Bendrijos nare buvusi Britanija gali išstoti iš bloko nesudariusi jokio susitarimo.

Sausio 15 dieną britų parlamentarams didžiuliu balsų skirtumu atmetus Londono ir Briuselio sudarytą susitarimą, premjerė bando išsireikalauti iš ES garantijų dėl kontroversiškiausio klausimo – susitarime numatyto vadinamosios „apsidraudžiamosios priemonės“ (backstop) mechanizmo.

Kritikai teigia, kad dėl „apsidraudžiamosios priemonės“, turinčios leisti išlaikyti atvirą sieną su Airija, Britanija gali būti priversta neribotą laiką laikytis ES prekybos taisyklių.

Th. May penktadienį planuoja susitikti su darbininkais Grimsbyje – Šiaurės jūros uostamiestyje ir viename pagrindinių šalies žvejybos pramonės centrų.

Ministrė pirmininkė ketina juos patikinti, kad vyriausybė tebėra pasiryžusi iki antradienį parlamente numatyto balsavimo užsitikrinti teisiškai privalomus pakeitimus dėl „apsidraudžiamosios priemonės“.

„Parlamentarams ateinančią savaitę teks priimti svarbų sprendimą. Sprendimą turi priimti ir ES“, – kalbės premjerė.

Jos kalbos ištraukas prieš apsilankymą Grimsbyje paskelbė Dauningo gatvė.

„Mes visi esame šio proceso dalyviai. Europa suinteresuota, kad Jungtinė Karalystė išstotų sudarius susitarimą“, – sakys Th. May.

„Dirbame su jais, bet sprendimai, kuriuos Europos Sąjunga priims artimiausiomis dienomis, turės didžiulį poveikį balsavimo baigčiai“, – pažymės ji.

Grimsbyje iki praėjusio amžiaus vidurio buvo didžiausias pasaulyje žvejybos laivynas, tačiau jis drastiškai sumenko, kai Britanija prisijungė prie Europos Bendrijų ir ėmė laikytis bendros žuvininkystės politikos.

2016-ųjų referendume apie 70 proc. Šiaurės Rytų Linkolnšyro rinkėjų nubalsavo už šalies pasitraukimą iš ES.

„Permainų akimirka“

Aukšto rango Th. May komandos pareigūnai pastarosiomis dienomis nevengė perspėjimų apie tai, kad Britanija gali niekada nepalikti Bendrijos, ir galimas to komplikacijas ES.

„Tai yra permainų akimirka mūsų santykiuose tarp JK ir ES, ir istorija labai griežtai pasmerks abi puses, jei mums nepavyks“, – BBC radijui sakė britų diplomatijos vadovas Jeremy Huntas.

„Žinome, ko reikia, kad susitarimui pritartų Bendruomenių Rūmai, ir šis svarbus pokytis leistų (JK vyriausybei) pareikšti, jog nebūsime amžinai įstrigę muitų sąjungoje“, – pridūrė jis.

„Tai nėra nepagrįstas prašymas“, – pabrėžė J. Huntas.

Grimsbyje iki praėjusio amžiaus vidurio buvo didžiausias pasaulyje žvejybos laivynas, tačiau jis drastiškai sumenko, kai Britanija prisijungė prie Europos Bendrijų ir ėmė laikytis bendros žuvininkystės politikos.

2016-ųjų referendume apie 70 proc. Šiaurės Rytų Linkolnšyro rinkėjų nubalsavo už šalies pasitraukimą iš ES.

Įtemptos derybos

Derybininkai ruošiasi įtemptai dirbti visą savaitgalį, bandydami rasti išeitį iš aklavietės „apsidraudžiamosios priemonės“ klausimu. Šia priemone siekiama užtikrinti, kad siena tarp Bendrijos narės Airijos ir JK provincijos Šiaurės Airijos liktų atvira, jeigu nebūtų sudarytas alternatyvus susitarimas dėl prekybos.

„Šios diskusijos nenutrauktos, labai greitai jas pratęsime. Panašu, kad jos vyks visą savaitgalį“, – britų parlamentarams sakė deryboms vadovaujantis generalinis atornėjus Geoffrey Coxas.

Londonas turi susitarti su Briuseliu iki sekmadienio vakaro, nes bet kokie nauji dokumentai, susiję su susitarimu, turėtų būti paskelbti pirmadienį – parlamente numatyto balsavimo išvakarėse.

Jei Th. May antradienį vėl patirs nesėkmę, trečiadienį deputatai balsuos dėl to, ar numatytu laiku – kovo 29 dieną – trauktis iš ES nesudarius susitarimo. Jei tam būtų nepritarta, ketvirtadienį parlamentas spręstų, ar prašyti ES atidėti „Brexit“.

Prašymui atidėti „Brexit“ turėtų vieningai pritarti visos Bendrijos narės. Jei p[rašymas būtų atmestas, Britanijai tektų kovo 29-ją palikti ES.