Aerozoliniais dažais išpurkšta raidė „m“ – simbolizuojanti arabišką žodį „mukawama“ (pasipriešinimas) – buvo Šiaurės Irako mieste veikiančios pogrindinės pasipriešinimo grupės „Kitaeb al-Mosul“ kampanijos dalis. Anksčiau šį mėnesį buvo paskelbtas vaizdo įrašas, kuriame kalbama apie šio judėjimo pastangas.

„Islamo valstybė“ reagavo brutaliai ir įvykdė egzekuciją trims jauniems vyrams, kuriuos manė nupiešus grafitį. „Islamo valstybė“ paskelbė ir vaizdo įrašą, kuriame matyti trys oranžinius kombinezonus vilkintys ir klūpantys vyrai, kurie vėliau nužudomi šūviais į galvą. Ant už jų nugaros esančios sienos matoma išpurkšta raidė „m“, kuri yra užuomina į jų padarytą nusikaltimą. Šalia jų ant žemės mėtosi krauju aplieta aerozolinių dažų skardinė.

Pastaraisiais mėnesiais „Islamo valstybė“ suėmė ir panašiai nužudė dar daugiau žmonių, o tai laikoma desperacijos ženklu, nes grupuotė jau greitai gali prarasti Mosulo kontrolę, teigia šaltiniais mieste.

Mosulas yra didžiausias „Islamo valstybės“ kontroliuojamas miestas ir yra itin svarbus visai istorijai apie islamo kalifato atkūrimą. Būtent praėjus mažiau nei mėnesiui po to, kai 2014 metų birželį Mosulo kontrolė atiteko „Islamo valstybei“, Abu Bakr al-Baghdadi pasirodė prie jau minėtos mečetės ir paragino musulmonus sekti paskui jį.

Šio miesto kontrolės perėmimas būtų laikomas svarbiu žingsniu atsikovojant iš „Islamo valstybės“ teritoriją ir grąžinant ją į sukilimo stadiją, teigia JAV ir Irako pareigūnai. Ir jų teigimu, tai yra tik laiko klausimas.

Irako ministras pirmininkas Haideras al-Abadi yra prižadėjęs, jog Mosulo kontrolė bus susigrąžinta iki šių metų pabaigos, o Irako karinės oro pajėgos praėjusią savaitę virš miesto išmėtė 7 mln. lapelių, kuriuose gyventojai raginami rengtis „lemiamai valandai“.

Irako premjeras Haideras al-Abadi

Irako karinės pajėgos, kurioms patarinėja amerikiečių kariai, artėja prie miesto ir neseniai perėmė už 25 mylių į pietus nuo Mosulo esančios „Qayyarah“ aviacijos bazės kontrolę. Ši bazė bus svarbi artėjančiam mūšiui. Tačiau „Islamo valstybė“ taip pat ruošiasi.

„Islamo valstybė“ Mosule susilpnėjo, tačiau naudoja tokius persekiojimo ir spaudimo metodus kaip atsitiktiniai areštai, siekdama parodyti, kad vis dar kontroliuoja padėtį“, – sakė savo tapatybės nenorėjęs atskleisti „Kitaeb al-Mosul“ atstovas.

Jo teigimu, padėtis mieste yra „įtempta“, nes „Islamo valstybės“ nariai yra sutrikę. Pasak „Kitaeb al-Mosul“ atstovo, masiniai areštai Mosule prasidėjo „Kitaeb al-Mosul“ prieš du mėnesius pradėjus savo grafičių kampaniją.

Pasipriešinimo judėjimo narys taip pat sakė, kad „Islamo valstybė“ šiaurinėje, rytinėje ir pietinėje Mosulo pusėse įrengė naujus apkasus. Kai kuriuose rajonuose atsirado betoninės barikados. Šaltinio teigimu, „Islamo valstybės“ nariai mėgino izoliuoti tam tikrus rajonus, nes bijo, kad gyventojai gali stoti prieš juos, jeigu įžengs Irako kariuomenė.

Mosulas

„Dabar jie suima žmones be jokio tyrimo, ko anksčiau nedarė, – Mosule gyvenantis vienos genties vadas Sheikhas Mohammedas al-Jarba. – Jie kasa naujus apkasus aplink miestą. Jie nenustoja jų kasti.“

Pastaruosius du mėnesius Mosule uždrausta naudotis internetu, nes „Islamo valstybė“ nori užkirsti kelia informacijos apie jos pozicijas nutekėjimui. Mobiliojo ryšio tinklai yra beveik atjungti jau daugiau nei pusantrų metų.

Šiuo metu neturima tikslių duomenų, kiek Mosule gyvena civilių, tačiau Jungtinės Tautos skelbia, kad karinės kampanijos metu iš miesto ir jo apylinkių gali pabėgti daugiau nei vienas milijonas žmonių. Kai kurie Irako pareigūnai ir Mosulo gyventojų giminaičiai sako, kad šis skaičius gali būti dar didesnis, nes tūkstančiai žmonių atvyko į Mosulą po karinių kampanijų kitose „Islamo valstybės“ kontroliuotose vietovėse.

Buvęs provincijos gubernatorius Atheelis al-Nujaifi, dabar gyvenantis šiauriniame Irbilio mieste, sako, kad daug žmonių atvyko iš teritorijų, kurių kontrolę perėmė Irako kariuomenė. Jo teigimu, yra net atvykusių iš Sirijos Manbidžo miesto, kurio kontrolę prieš mėnesį perėmė JAV remiamos sukilėlių pajėgos.

Tai, kad Mosule yra daug civilių, komplikuoja padėtį. Todėl karinės operacijos metu prireiks koalicinių pajėgų pagalbos iš oro. Irako vyriausybė ir humanitarinės pagalbos agentūros taip pat mėgina pasirengti didžiuliam gyventojų išvykimui, tačiau perspėja, kad jiems trūksta išteklių.

Viena buvusi Mosulo gyventoja sakė, kad „Islamo valstybės“ nariai nusavina tuščius namus, kad juose apgyvendintų atvykusius žmones. „Žmonių skaičius labai padidėjo“, – sakė moteris. Jos teigimu, „Islamo valstybės“ nariai taip pat dažnai apieško namus.

Mosulas

„Juos apėmusi paranoja ir jie gerokai dažniau apieško namus“, – sakė dabar Irako Dahuko mieste gyvenantis moteris.

JAV kariuomenė skaičiuoja, kad Mosule yra likę maždaug 3000-4500 „Islamo valstybės“ narių. Per pastaruosius du mėnesius vadovaujant JAV įvykdytų antskrydžių metu vien tik Mosule buvo likviduoti „Islamo valstybės“ lyderiai, neseniai pranešė koalicinių pajėgų atstovas pulkininkas Johnas Dorrianas.

„Šie antskrydžiai daro svarbų griaunamąjį poveikį priešo vadovavimui ir kontrolei, kas yra svarbu sukuriant sąlygas Mosulo išvadavimui“, – sakė jis.

Pareigūnai sako, kad kai kurie su „Islamo valstybe“ bendradarbiavę žmonės dabar nori pakeisti pusę. „Jų pačių nariai mėgina jų išsižadėti“, – sakė vienas pareigūnas.

Vienas buvęs Mosulo gyventojas taip pat pasakojo, kad „Islamo valstybės“ nariai vis dažniau suima buvusius karininkus, kurie tarnavo dar Saddamo Husseino kariuomenėje. „Jie žino, kad jie gali turėti ryšių su žmonėmis Irako kariuomenėje, ir jie bijo, kad tie bendradarbiaus su kariuomene ir stos prieš juos“, – sakė jis.

A. al-Nujaifi taip pat teigė, kad tarp „Islamo valstybės“ narių juntama suirutė, grupuotės viduje dažnėja korupcijos atvejų. Nepaisant draudimo išvykti iš miesto, kai kurie žmonės sugeba pabėgti sumokėję didelį kyšį.

Deja, dauguma žmonių neturi iš ko mokėti. Jiems belieka laukti.

„Jie sako, kad net jei jų namai bus sugriauti, verta laukti iki galo, – sakė minėta Dahuke gyvenanti moteris. – Nors ir susilpnėjusi, „Islamo valstybė“ vis dar turi tvirtą kumštį, ir jie yra žiauresni, negu galite įsivaizduoti.“