Ukrainos prezidento rinkimų favoritu laikomas komikas V. Zelenskis ir perrinkimo siekiantis dabartinis prezidentas P. Porošenka penktadienį užbaigė karčius debatus, rinkimų kampanijai pasiekus kulminaciją prieš savaitgalį vyksiantį balsavimą.

Remiantis visuomenės apklausų rezultatais, patirties politikoje neturintis 41 metų komikas V. Zelenskis sekmadienį nesunkiai nugalės savo varžovą P. Porošenką antrajame rinkimų ture.

Televizijos serialo žvaigždės dalyvavimas rinkimuose iš pradžių atrodė kaip pokštas, bet jam pavyko aplenkti isteblišmentui priklausančius oponentus, pasinaudojus visuomenėje tvyrančiu nusivylimu dėl korupcijos, šlubuojančios ekonomikos ir Maskvos remiamo separatistinio konflikto Ukrainos rytuose.

Pirmąją ir paskutinę kandidatų dvikovą budriai saugotame Kijevo olimpiniame stadione stebėjo apie 22 tūkst. žiūrovų, nurodė Vidaus reikalų ministerija.

Varžovai abu pasirodė ant scenos ir pradėjo debatus teigiama gaida paspausdami vienas kitam ranką, bet tučtuojau abu perėjo į puolimą.

Atnaujinta 21.20 val.

Debatų pabaigoje abu kandidatai turėjo kelias minutes pasakyti paskutinį žodį prieš rinkimus. V. Zelenskis savo laiką išnaudojo aršiai kritikai.

„Noriu pasakyti - P. Porošenka turi daug pasiekimų. Bevizis (režimas su ES), Bažnyčios atskyrimas, kalba, kariuomenė. Bet P. Porošenka priskiria sau šiuos pasiekimus, o tai juk Ukrainos tautos pergalė, o ne jūsų, P. Porošenka. Ukrainiečių kalba egzistavo ir iki jūsų. Dėl armijos - tai yra Ukrainos karių, savanorių, visų ukrainiečių pergalė. Aš tikiu, kad mums pavyks sulaužyti senąją sistemą. Su nauju mentalitetu, XXI a. mentalitetu. Nesvarbu, P. Porošenka, ar jūsų žmonės ima kyšius, svarbiausia yra tai, kad jūsų žmonės iš Ukrainos atėmė penkerius metus“, - kalbėjo V. Zelenskis, užbaigęs savo pasisakymą šūkiu „Padarysime mes juos!„

Petro Porošenkos ir Volodymyro Zelenskio debatai

P. Porošenka į tai atsakė kritika dėl esą neegzistuojančios V. Zelenskio rinkimų programos.

„Negavome nieko iš Volodymyro (Zelenskio) dėl programos, dėl konkrečių žingsnių. Iš jūsų atsakymų, Volodymyrai, akivaizdu, kad jūs gyvenate praeitimi. Mes turime apginti šalį nuo jūsų. Jūs - ne (Vasilijus) Holoborodko (V. Zelenskio kuriamas vaidmuo seriale „Tautos tarnas“). Draugai, balandžio 21 d. mes turime galvoti, kaip išsaugoti valstybę, kaip neatiduoti valstybės (Vladimirui) Putinui ir (Ihoriui) Kolomoiskiui. Negali su Rusijos agresoriumi kovoti aktorius, žinoma, talentingas aktorius, bet be jokios politinės patirties. Aš dėkoju Ukrainos tautai ir tikiu, kad balandžio 22 d. mes gyvuosime. Nepraraskime šalies!“ - kalbėjo P. Porošenka.

Paskutiniuose pusės minutės trukmės pasisakymuose abu kandidatai turėjo paskutinę progą sukritikuoti oponentą ir paraginti ukrainiečius eiti prie balsadėžių.

„Šalyje nėra normalių atlyginimų, nėra normalių vaistinių, kokios čia medicinos reformos. Kas dėl kelių, tai visiškai nieko - jų tiesiog nėra. Mes susigrąžinsime šalį. Šlovė Ukrainai!“ - savo pasirodymą debatuose užbaigė V. Zelenskis.

„Turime susivienyti, kad susigrąžintume Krymą, kad apgintume Donbasą. Neleisime atnaujinti oligarchijos šalyje. Tęsime savo judėjimą pirmyn. Mes žinome, kaip tai padaryti!“ - debatus užbaigė P. Porošenka.

Volodymyras Zelenskis

Papildyta 20:09

Politiniai debatai, kurių metu pretendentai į prezidentus turėtų atsakyti į svarbius klausimus bei pristatyti savo programą, virto farsu. Jų metu žiūrovai skandavo, plojo, švilpė ir elgėsi lyg koncerte.

Tuo tarpu, dalyviai P. Porošenko bei V. Zelenskis kaltino vienas kitą santykiais su Rusija, oligarchais ir partneryste su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu.

Debatus stebėję žiūrovai šaipėsi, jog pastarieji buvo panašesni į televizijos šou, su iš anksto paruoštais klausimais. „Su auditorijos palaikomaisiais šūkiais bei aplodismentais Zelenskis laimėjo debatus. Jis turi daugiau patirties televizijoje“, - rašė vienas žiūrovas.


Papildyta 19:54

„Kodėl, P. Porošenka, mes vis dar nežinome Maidano žudikų pavardžių, kaip buvo galima palikti 24 Ukrainos jūrininkus likimo valiai po Kerčės incidento?“ - klausė V. Zelenskis.

„Savo juokais, Volodymyrai, jūs pavertėte Ukrainą prostitute. Mes sukūrėme tarptautinį palaikymą Ukrainai, mes judame integracijos į Europą link. Tarptautiniai lyderiai pritaria, kad per mano kadenciją padarėme daugiau nei bet kada anksčiau. O ką jūs darėte, buvote Maskvoje, ėmėte Rusijos pinigus?“ - atšovė P. Porošenka.

V. Zelenskis į tokius kaltinimus atsakė savais kaltinimais, esą P. Porošenkos konditerijos bendrovės „Roshen“ saldainiai yra tiekiami „Luhansko liaudies respublikos“ separatistams.

„Niekada gyvenime nekalbėjau su V. Putinu. Galiu tik įsivaizduoti, kiek kartų jūs kalbėjote su Putinu. Nuo karo pradžios nebuvau Rusijoje, tai melas. Turiu klausimą jums, prezidente Porošenka, ar galima jūsų „Roshen“ saldainių įsigyti Maskvoje? Ar tiesa, kad jūsų saldainiai yra tiekiami Luhansko (liaudies respublikos) kariams?“ - pareiškė V. Zelenskis.

Petro Porošenka

Atsakydamas į P. Porošenkos pareiškimą, kad jo oponentas palaikė ryšius su V. Putinu, V. Zelenskis pareiškė, kad jam yra žinoma apie paties prezidento pokalbį telefonu su Kremliaus vadovu.

Politikos naujokas komikas V. Zelenskis taip pat atmetė P. Porošenkos kaltinimus, jis esą vengė būti pašauktas į kariuomenę, 2014 metais prasidėjus karui Rytų Ukrainoje.

„Kalbant apie tai, ar slapstausi (nuo mobilizacijos) – daug kartų buvau ATO (antiteroristinės operacijos teritorijoje), – tvirtino jis. - Nuo ko aš slapstausi? Nuo kokių šaukimų slepiuosi? Esu viešas žmogus – argi manęs negalėjo surasti ir įteikti šaukimą? Apie ką jūs kalbate? Jūs vėl meluojate!“ - V. Zelenskis sakė per chaotiškus debatus žmonių pilname stadione.

„Aš jums ne oponentas – aš jūsų nuosprendis“, – pridūrė jis.

P. Porošenkos teigimu, viskas, ką sako V. Zelenskis, - melas. „Ar jūs priklausomas nuo oligarchų, valdančių televizijos kanalą „1+1“?“ - klausė P. Porošenka.

„Visi TV kanalai Ukrainoje priklauso oligarchams. (Ihoriui) Kolomoiskiui, (Viktorui) Pinčukui, (Rinatui) Achmetovui. Tai, kad aš dirbu televizijoje, nieko nereiškia“, - sakė V. Zelenskis. Pasak jo, Ukrainos prezidentu „negali būti oligarchas, prezidentu turi būti žmogus iš liaudies, iš Ukrainos liaudies“.

Volodymyras Zelenskis

Papildyta 19:47

P. Porošenko pareikalavo oponento atsiprašyti už pokštus apie Ukrainą, kuomet aktorius palygino ją su pornofilmų žvaigžde. Taip pat dabartinis Ukrainos prezidentas apkaltino V. Zelenskį: „Kolomoiskis - jo verslo partneris“ (Kolomoiskis pinigų plovimu kaltinamas oligarchas, - DELFI).

Zelenskis: palaikiau Porošenką per rinkimus, bet apsirikau

Papildyta 19:36

V. Zelenskis paklausė P. Porošenko, kodėl Ukraina jo valdymo metais nukrito iki skurdžiausios Europos šalies statuso, nors turi labai turtingą prezidentą.

V. Zelenskis pareiškė, kad prezidentas P. Porošenka, išrinktas 2014 metais, neįvykdė savo kampanijos pažadų ir nepateisino šalies žmonių vilčių.

„Ar kada nors galėjom įsivaizduoti, kad aš, paprastas vaikinas iš Krivyj Riho, kovosiu dėl prezidento kėdės prieš žmogų, kurį mes tvirtai ir nesvyruodami 2014 metais išrinkome Ukrainos prezidentu? Įdomiausia, kad aš pats palaikiau poną Porošenką, bet apsirikau. Mes apsirikome“, – pareiškė V. Zelenskis.

„Kur didžiausia klaida? – paklausė jis ir atsakė: „Mes ir jūs balsavome už vieną Porošenką, o išrinkome kitą.“

Petro Porošenkos ir Volodymyro Zelenskio debatai

V. Zelenskio teigimu, jo paties sėkmė yra P. Porošenkos politikos rezultatas.

„Aš esu jūsų klaidų rezultatas, jūsų neišpildytų pažadų rezultatas“, - P. Porošenką kaltino V. Zelenskis.

Papildyta 19:31

Tuo tarpu, P. Porošenka pareiškė nesižymintis oponento klausimų bei atsakydamas į juos įžeidžiai kalbėjo apie V. Zelenskio patirties karo lauke trūkumą.

Papildyta 19:22

„Kuo silpnesnis Ukrainos prezidentas – tuo stipresnis Rusijos prezidentas“, – pareiškė P. Porošenka keliems tūkstančiams savo rėmėjų mitinge prieš debatus.

Pasak P. Porošenkos, jis yra vienintelis kandidatas, galintis susiremti su Rusijos vadovu Vladimiru Putinu. Jis taip pat turėtų pasinaudoti V. Zelenskio politiniu nepatyrimu abiejų kandidatų laukiančioje akistatoje.

Porošenko apkaltino Zelenskį slėpimusi kilus karui

P. Porošenka oponentui atsakė itin griežtai. Pasak jo, V. Zelenskis neturi reikiamos patirties įveikti šaliai kylančius iššūkius.

„Pagaliau mums pavyko susirinkti į debatus, (laukėme), kol jis pasirodys. Šiandien mums pavyko susirinkti šiame stadione. Keista vieta surengti debatus, bet aš priėmiau ją. Šiandien mes susiduriame su iššūkiais, ir aš sakau, kaip prezidentas be patirties gali palaikyti tarptautinius susitarimus, kuriuos mes kūrėme 5 metus. Kaip jis (V. Zelenskis) gali tai padaryti?“ - kalbėjo P. Porošenka.

Volodymyro Zelenskio ir Petro Porošenkos debatai

„Kur jis (V. Zelenskis) buvo, kai šalyje kilo karas? Jis slėpėsi. Visgi aš tikiu, kad V. Zelenskis nenori perduoti Ukrainos Rusijai, bet V. Putinas tikrai to nori, o V. Zelenskis negali tam pasipriešinti. (Volodymyre) Zelenskyje turime tik blizgų apvalkalą, kuriame visi mato, ką nori. Jūs pats, Volodymyrai, pasakėte, kad esate katė maiše“, - pareiškė P. Porošenka.

Ilga rinkimų kova eina į pabaigą

Kaip informavo unian.net, stadione buvo įrengtos dvi viena priešais kitą stovinčios scenos. Iš pradžių manyta, kad kandidatai pasirodys atskirose jiems skirtose scenose. Tačiau prasidėjus debatams kandidatai susitiko toje pačioje scenoje.

„Bus pastatytos dvi scenos. Veiks du televizijos signalai. Transliacijos veikiausiai taip pat bus dvi“, – paprašytas atskleisti keletą debatų detalių nurodė Ukrainos visuomeninės televizijos ir radijo kompanijos (NOTU) valdybos pirmininkas Zurabas Alasanija.

Šią pirmąją ir vienintelę kandidatų tiesioginę dvikovą akylai saugomame Kijevo olimpiniame stadione galėjo stebėti maždaug 60 tūkst. žiūrovų.

Policijos pareigūnai buvo priversti kaip nors išjudinti susidariusias eismo spūstis, į renginį plūstant iš regionų vežamų žiūrovų autobusams.

Debatai pagaliau užbaigė ilgą rinkimų kovą, vietomis virsdavusią farsu. Jos metu kandidatai ne kartą apsikeitė įžeidimais, o V. Zelenskis pareikalavo pasidaryti tyrimus dėl alkoholio ir narkotikų vartojimo.

Su abiem kandidatais dirbančių komandų nariai nepaliauja vieni kitais skųstis. P. Porošenkos bendražygiai paminėjo, kad priešininkams „nebeegzistuoja jokios ribos“, o iš V. Zelenskio štabo girdisi nusiskundimų dėl reguliariai pateikiamų naujų sąlygų.

„Jie nuolatos ką nors keičia, kas valandą tenka susipažinti su vis naujomis sąlygomis“, – teigė V. Zelenskio komandos atstovai.

Pagrindiniai pavojai

Vakarai atidžiai stebi šias lenktynes susirūpinę, kad naujoji vyriausybė gali atšaukti metus vykusias reformas.

Pagrindiniai pavojai, susiję V. Zelenskio prezidentavimu, yra „politinis nenuoseklumas, kylantis iš patirties neturėjimo“ ir „nederama oligarchų arba rusų įtaka“, sakė vienas buvęs Vakarų diplomatas naujienų agentūrai AFP.

Dar vienas netikėtas įvykis buvo ketvirtadienį Kijevo teismo paskelbtas sprendimas, kad P. Porošenko vyriausybės 2016 metų sprendimas per reformą nacionalizuoti didžiausią šalies komercinį banką buvo neteisėtas.

Iki nacionalizavimo bankas „PrivatBank“ priklausė Ihoriui Kolomoiskiui – oligarchui, dabar kontroliuojančiam V. Zelenskio šou transliuojančius televizijos kanalus.

V. Porošenka perspėjo, kad Ukrainai gresia nevykdyti savo įsipareigojimų kreditoriams, jeigu šis bankas bus sugrąžintas verslo magnatui po to, kai vyriausybė išleido beveik 6 mlrd. JAV dolerių jo rekapitalizavimui.

ES, JAV ir Tarptautinis valiutos fondas pranešė atidžiai stebintys šią padėtį.

Debatus Putinas „žiūrės laisvalaikiu“

Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas sakė, kad jo komanda įrašys Ukrainos kandidatų debatus, kad V. Putinas laisvalaikiu galėtų juos pažiūrėti.

„Mes tikrai juos žiūrėsime“, – patikino jis.

Ketvirtadienį Maskva pranešė apie dar vieną savo priemonę spausti Kijevą – draudimą šalies įmonėms tiekti naftos ir jos produktus Ukrainai, apribojo anglies tiekimą, taip pat išplėtė draudžiamų importuoti Ukrainos prekių sąrašą.

ES apgailestauja, kad kandidatai į Ukrainos prezidentus nerengia rimtų debatų

Kandidatai į Ukrainos prezidentus debatų metu turi pademonstruoti rimtą diskusijų lygį ir informuoti rinkėjus apie savo politiką, mano Europos Sąjungos atstovybės Kijeve vadovas Hugues'as Mingarelli.

„Prieš antrą rinkimų ratą apgailestaujame, kad nebuvo rimtų abiejų kandidatų debatų. Man tai – pagarbos rinkėjams trūkumas. Kandidatai privalo pademonstruoti rimtas diskusijas, kad rinkėjai gautų informaciją apie jų politiką“, – penktadienį Kijeve Europos rinkimų stebėjimo organizacijų tinklo ENEMO stebėtojams sakė H. Mingarelli.

ENEMO stebės antrą Ukrainos prezidento rinkimų ratą balandžio 21 dieną.

Pasak H. Mingarelli, informacija apie kandidatų politikos kryptis labai svarbi rinkėjams.

DELFI primena, kad kandidatai į Ukrainos prezidentus komikas V. Zelenskis ir dabartinis prezidentas P. Porošenka tik šį trečiadienį pagaliau susitarė surengti debatus, užbaigsiančius jų rinkimų kampaniją.

Abiejų kandidatų atstovai žiniasklaidai patvirtino, kad lemiamam antrajam sekmadienio rinkimų etapui besiruošiantys kandidatai susitarė dėl debatų penktadienio popietę 70 tūkst. vietų turinčiame stadione.

P. Porošenko jau kvietė savo varžovą į debatus praėjusį sekmadienį, bet V. Zelenskis nepasirodė ir perrinkimo siekiančiam prezidentui teko surengti „vieno žmogaus“ debatus šalia tuščios pakylos prie Kijevo olimpinio stadiono. Remiantis naujausios visuomenės apklausos rezultatais, V. Zelenskį remia 72 proc., o P. Porošenką – 25 proc. rinkėjų, todėl šis renginys galėtų būti paskutinė dabartinio prezidento galimybė padidinti savo populiarumą.

V. Zelenskis – 41 metų aktorius, išgarsėjęs šalyje atlikdamas prezidento vaidmenį viename televizijos šou – iki šių metų pradžios, kai pranešė apie savo dalyvavimą rinkimuose, neturėjo politinės patirties. Trečiadienį jo komanda jau reklamavo organizuojamus debatus socialiniuose tinkluose, ragindama visuomenę „tapti į Ukrainos istoriją pateksiančio įvykio liudininkais“.

V. Zelenskio komanda žada „didžiausio masto“ tokio pobūdžio renginį šalyje.

Anksčiau šį mėnesį abu kandidatai atliko kraujo tyrimus, V. Zelenskiui iškėlus sąlygą, kad abu kandidatai turi gauti medikų pažymą, jog nepiktnaudžiauja alkoholiu ar narkotikais.

53 metų P. Porošenka seniai ragina savo varžovą susirungti debatuose, o viena Ukrainos žiniasklaidos grupė pareikalavo, kad V. Zelenskis surengtų spaudos koferenciją ir atsakytų į jos klausimus.

Tačiau aktorius vengia tiesioginio bendravimo su žiniasklaida ir kampanijos renginių, bendravimui su rinkėjais pasirinkdamas kitus kanalus – socialinius tinklus ir satyrinius šou.

Pasak aktoriaus kritikų, Ukrainos elektoratas nežino, kaip neišbandytas V. Zelenskis elgsis valdžioje. Tačiau jo šalininkai tvirtina, kad tik naujas žmogus pajėgs kovoti su Ukrainoje įsišaknijusia korupcija, išjudinti šalies ekonomiką ir galbūt imtis Rusijos remiamo separatistinio konflikto šalies rytuose.

Po 2014 metų sukilimo prie valdžios vairo stojusiam P. Porošenkai jo rėmėjai yra dėkingi už vykdomą ekonomikos reformą, kariuomenės pertvarkymą, Ukrainos Ortodoksų Bažnyčios atskyrimą nuo Rusijos ir bevizes keliones po Europos šalis.

Tačiau pirmajame rinkimų ture praėjusį mėnesį jis gavo tik kiek daugiau nei pusę V. Zelenskio surinktų balsų.

Daug pastatyta ant kortos šioje 45 mln. gyventojų turinčioje šalyje, tarp Europos Sąjungos ir Rusijos esančioje buferinėje valstybėje.

Ukrainoje teberusena karas su Maskvos remiamais separatistais rytinėje pramoninėje šalies dalyje, per kurį jau žuvo 13 tūkst. žmonių.

Be to spalį Ukrainoje vyks parlamento rinkimai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (771)