Pirmadienį paryčiais, suskaičiavus balsus daugiau kaip 64 proc. rinkimų apylinkių, Armėnijos centrinė rinkimų komisija nurodė, kad Respublikonų partija gavo 49,88 proc. balsų.

Surinkęs 27,86 proc. balsų, antras lieka blokas, vadovaujamas verslininko Gagiko Carukiano, vieno turtingiausių žmonių Armėnijoje ir partijos „Klestinti Armėnija“ pirmininko.

Trečia pagal mandatų skaičių 131 vietos parlamente tikriausiai bus nacionalistinės pakraipos Armėnijos revoliucinė federacija (ARF), dar žinoma kaip „Dašnakcutiun“, surinkusi 6,7 proc. balsų. Pastarasis judėjimas yra sudaręs koaliciją su Respublikonų partija

Į parlamentą tikriausiai pateks opozicijos blokas „Išeitis“ (Jelk), vadovaujamas deputato Nikolo Pašiniano. Negalutiniais duomenimis, jis surinko 7,01 proc. balsų ir tikriausiai įveiks politiniams blokams taikomą septynių procentų kartelę. Susivienijimuose nedalyvaujančios partijos į parlamentą patenka, jeigu surenka bent 5 proc. balsų.

Sekmadienį įvykę parlamento rinkimai yra pirmieji 2,9 mln. gyventojų turinčioje Armėnijoje po konstitucinės reformos, išplėtusios parlamento ir premjero galias.

Centrinės rinkimų komisijos duomenimis, rinkimuose savo valią išreiškė 1,575 mln., arba 60,9 proc. rinkimo teisę turinčių šalies gyventojų.

Rinkimuose dalyvavo penkios partijos ir keturi partijų blokai, iškėlę apie 1,5 tūkst. kandidatų.

Kritikai teigia, kad priimtos konstitucijos pataisos yra dalis prezidento S.Sargsiano pastangų išsaugoti valdžią šalyje, kai 2018 metais turės palikti prezidento postą. Jeigu jo partija kontroliuos parlamentą, kadenciją baigęs S.Sargsianas galėtų būti paskirtas premjeru.

62 metų lyderis, Armėnijai vadovaujantis nuo 2008-ųjų, neigė šiuos kaltinimus ir aiškino, kad konstitucijos pakeitimai, priimti per 2015 metais vykusį referendumą, yra žingsnis stipresnės demokratijos link.

Konstitucijos pataisos, įsigaliojančios baigiantis S.Sargsiano kadencijai, numato, kad prezidentui bus paliktas daugiausia reprezentacinis vaidmuo ir kad valstybės vadovas bus renkamas parlamento, o ne per visuotinius rinkimus, kaip buvo anksčiau.