Armėnijos ir Azerbaidžano teritorinis ginčas dėl Kalnų Karabacho tęsiasi nuo 10-ojo dešimtmečio. Šis kalnuotas Azerbaidžano regionas, kuriame gyvena armėnai, buvo 2020-aisiais šešias savaites trukusio kaimynių karo centre.

Daugiau kaip 6,5 tūkst. gyvybių nusinešęs karas baigėsi Rusijai tarpininkaujant pasiektu ugnies nutraukimo susitarimu.

Dabar opozicinės partijos kaltina N. Pašinianą planais atiduoti visą Kalnų Karabachą Azerbaidžanui. Praėjusį mėnesį N. Pašinianas įstatymų leidėjams pasakė, kad „tarptautinė bendrija ragina Armėniją sumažinti reikalavimus dėl Karabacho“.

„Pradedame liaudies protestų judėjimą, kad priverstume Pašinianą atsistatydinti“, – pirmadienį naujienų agentūrai AFP sakė parlamento pirmininko pavaduotojas, opozicijos lyderis Išchanas Sagatelianas.

„Jis yra išdavikas, jis melavo žmonėms“, – sakė I. Sagatelianas ir apkaltino 46 metų lyderį noru perduoti ginčijamą regioną Azerbaidžanui.

„Jis neturi žmonių mandato tai daryti“, – teigė opozicijos lyderis.

Pasak I. Sagateliano, pirmadienį vakare sostinėje Jerevane bus surengtas opozicijos mitingas.

„Protestai nesiliaus, kol Pašinianas nepasitrauks“, – pridūrė jis.

Pirmadienio rytą Jerevane buvo sutrikęs viešasis transportas, protestuotojų grupelėms bandant blokuoti eismą miesto centre. Teko įsikišti policijai, trumpam buvo sulaikyta dešimtys protestuotojų.

Žurnalistų sąjunga kritikavo policijos taktiką kaip pernelyg griežtą ir sakė, kad buvo keli atvejai, kai pareigūnai sudavė žurnalistams, norėjusiems nušviesti opozicijos protestus.

Sekmadienį keli tūkstančiai protestuotojų mitingavo Jerevano centre reikalaudami N. Pašiniano atsistatydinimo.

Pagal susitarimą, kuriam tarpininkavo Maskva, Armėnija užleido nemažai dešimtmečius kontroliuotų teritorijų, o Rusija dislokavo maždaug 2 tūkst. taikdarių ugnies nutraukimui prižiūrėti.

Armėnijoje susitarimas buvo įvertintas kaip šalies pažeminimas ir išprovokavo savaites trukusius antivyriausybinius protestus. Tai paskatino N. Pašinianą sušaukti pirmalaikius parlamento rinkimus ir juos praėjusį rugsėjį laimėjo jo partija „Pilietinis susitarimas“.

Armėnų separatistai Kalnų Karabache nuo Azerbaidžano atsiskyrė 1991-aisiais byrant Sovietų Sąjungai. Per vėlesnius konfliktus žuvo apie 30 tūkst. žmonių.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją