Derybose, kuriomis siekiama stiprinti Maskvos pasiektas trapias paliaubas, turėtų dalyvauti aukšto rango diplomatai iš Jungtinių Valstijų, Rusijos ir Prancūzijos, kurios vadovauja pastangoms užbaigti šią dešimtmečius trunkančią nesantaiką.

„Armėnijos ir Azerbaidžano prezidentų susitikimas planuojamas kitą savaitę“, – sakė Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė Marija Zacharova.

Vėliau ketvirtadienį Prancūzijos valstybės sekretorius Europos reikalams Harlemas Desiras patvirtino, kad toks susitikimas įvyks pirmadienį.

Tai bus pirmas Azerbaidžano prezidento Ilhamo Aliyevo ir Armėnijos prezidento Seržo Sarkisiano susitikimas akis į akį nuo kovų suintensyvėjimo praėjusį mėnesį, pareikalavusio maždaug 110 gyvybių ir sukėlusio nuogąstavimus dėl galimo visapusiško karo atsinaujinimo.

„Atsižvelgdami į pastarojo meto smurtą ir būtinybę skubiai mažinti įtampą palei Kontakto liniją manome, kad atėjo laikas Armėnijos ir Azerbaidžano prezidentams susitikti“, – sakoma Europos Saugumo ir Bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) vadinamosios Minsko grupės, kuriai vadovauja Rusija, Prancūzija ir JAV, pareiškime.

„Mūsų užsienio reikalų ministrai yra pasirengę padėti šiam susitikimui įvykti kitą savaitę Vienoje“, – priduriama pareiškime.

Susitikimo tikslas bus sustiprinti ugnies nutraukimą, kurti pasitikėjimą tarp Jerevano ir Baku, ir „sukurti palankias sąlygas derybų dėl visapusiško susitarimo atnaujinimui“, nurodė Minsko grupė.

Dalyvauti turėtų Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas ir JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją