Tai trečiadienį per vyriausybės valandą parlamente pranešė Armėnijos URM vadovas Araratas Mirzojanas.

„Baltarusijos ambasadorius tikrai buvo iškviestas į URM, kur jam buvo išdėstyta mūsų pozicija, kad pasisakymai apie vieni kitus turi remtis abipuse pagarba, juose turi būti atsižvelgiama į vieni kitų interesus ir suverenitetą“, – pabrėžė ministras.

Pirmadienį Vakarų nepripažįstamas Baltarusijos prezidentas A. Lukašenka, interviu Rusijos televizijos propagandininkui Vladimirui Solovjovui komentuodamas naujų šalių prisijungimo prie Rusijos ir Baltarusijos sąjunginės valstybės perspektyvas, pareiškė, kad „Armėnijai nėra kur dingti“.

Reaguodama į tai Armėnijos URM pareiškė, kad „savita geopolitinė Baltarusijos prezidento analizė pirmiausia skiriama savo vidaus politikos dienotvarkei ir neturi nieko bendra su Armėnija ir jos užsienio politika“.

A. Lukašenka V. Solovjovui dėstė, kad prie Baltarusijos ir Rusijos „sąjunginės valstybės“ gali prisijungti dauguma buvusių Sovietų Sąjungos respublikų.

„Baltarusija jau ten yra. Manau, kad [metų pradžioje vykę neramumai] Kazachstanui buvo gera pamoka. Jeigu kalbate apie 15 metų terminą, esu įsitikinęs, kad ten bus ir Ukraina, jeigu mes nepridarysime klaidų. O kur atsidurs likusieji palei visą perimetrą, susijungus visai šiai galybei?“ – klausė A. Lukašenka, kalbėdamas su Rusijos propagandistu.

„Armėnijai nėra kur eiti. Galvojate, kad jie kam nors reikalingi? Jie jau tai pamatė. Azerbaidžanas iškrenta iš šios kohortos todėl, kad mes taip pat padarėme daug klaidų. Čia jau atskira kalba. Ten, žinoma, Azerbaidžaną labai rimtai palaiko Turkija. Per Turkiją eina dujos, nafta... O Turkmėnija, Uzbekija ir Tadžikistanas, manau, taip pat prisijungs dėl savo poreikių, pirmiausia – ekonominių“, – sakoma pirmadienį paskelbtame interviu.

„Pavyzdžiui, dabar jau matosi bendra gynybos erdvė. Mes ją matome. Ir Kazachstanas, ir KSSO (Kolektyvinio saugumo sutarties organizacija) tai jau įrodė. Dirbs ir specialiosios, ir kitos tarnybos“, – pabrėžė A. Lukašenka, turėdamas galvoje Maskvos vadovaujamo bloko surengtą taikos palaikymo misiją Kazachstane.

Pasak jo, ateityje Sąjunginėje valstybėje gali atsirasti bendra valiuta.

„Tai bus nepriklausomų valstybių sąjunga. Ne, ne nepriklausomų, o suverenių. Nepriklausomybė yra santykinė sąvoka. Kaip galiu būti nepriklausomas, jei visos dujos ir nafta atkeliauja [iš Rusijos], o dabar ir Rusijos rinka (Baltarusijos eksporto pagrindas)“, – pareiškė A. Lukašenka.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)