Abiejų šalių, jau dešimtmečius konfliktuojančius dėl Azerbaidžano separatistinio Kalnų Karabacho regiono, pasienyje naujausi susirėmimai įsiplieskė liepos viduryje.

Dėl šio smurto žuvo jau mažiausiai 19 žmonių, įskaitant minėtą armėnų karį.

Armėnijos gynybos ministerija pirmadienį nurodė, kad vienas iš jos karių praeitą naktį „žuvo nuo snaiperio ugnies iš priešininko pusės“, nors pastarąją savaitę padėtis pasienyje buvo gana rami.

Azerbaidžanas savo ruožtu apkaltino Armėniją šaudžius iš „didelio kalibro kulkosvaidžių ir snaiperinių šautuvų“, tokiu būdu per pastarąją parą keliskart pažeidžiant pasienyje galiojantį paliaubų režimą.

Pastarasis smurto pliūpsnis buvo neįprastas tuo, kad jis vyko už šimtų kilometrų nuo Kalnų Karabacho – Azerbaidžano pietvakarinio regiono, praeito amžiaus 10-ame dešimtmetyje užvaldytą etninių armėnų separatistų per karą, nusinešusį apie 30 tūkst. žmonių gyvybių.

Per naujausius pasienio susirėmimus buvo naudojamos haubicos ir minosvaidžiai. Dėl jų abi pusės kaltino viena kitą, o Azerbaidžanas netgi grasino smogti Armėnijos branduolinei jėgainei, jeigu būtų atakuoti jo strateginiai objektai.

Didelę įtaką Pietų Kaukaze turinti Maskva, taip pat galingosios Vakarų šalys ragino nedelsiant imtis mažinti įtampą, baiminantis, kad Armėnijos ir Azerbaidžano konfliktas gali įtraukti į konfrontaciją Jerevaną palaikančią Rusiją ir Baku remiančią Turkiją.