Sostinėje Jerevane kasmet balandžio 23-iąją tradiciškai rengiamos eitynės su deglais šįmet atšaukiamos „dėl piliečių saugumo ir sveikatos“, sakė vyriausybės atstovas spaudai Eduardas Agajanianas.

Vietoje eitynių ketvirtadienio vakarą visoje Armėnijoje bus išjungtas gatvių apšvietimas ir skambės bažnyčių varpai, minint 105-ąsias armėnų tautos tragedijos metines, pridūrė jis.

Penktadienį ministras pirmininkas Nikolas Pašinianas ir Armėnijos apaštališkosios bažnyčios vadovas katalikosas Karekinas II padės gėlių prie genocido memorialo Jerevane.

Armėnai tvirtina, kad iki 1,5 mln. jų tautiečių buvo išžudyti 1915–1917 metais, byrant Osmanų imperijai, ir siekia, kad šios žudynės tarptautiniu mastu būtų pripažintos genocidu.

Armėnų genocidą jau yra pripažinusios apie tris dešimtis valstybių.

Turkija ginčija tokią įvykių interpretaciją. Anot jos, aukų skaičius yra išpūstas, o dauguma žuvusiųjų buvo pilietinio karo aukos. Ankara tvirtina, kad apie 300–500 tūkst. armėnų ir maždaug tiek pat turkų žuvo per pilietinius neramumus, kai armėnai sukilo prieš savo valdytojus osmanus.

Armėnijoje iki šiol nustatyta 1 473 koronaviruso infekacijos COVID-19 atvejai, 24 žmonės mirė. Praėjusį mėnesį šalyje buvo paskelbta nepaprastoji padėtis ir įvestas visuotinis karantinas, siekiant sustabdyti viruso plitimą.