DELFI primena, kad antradienį vėlai vakare paskelbta, kad Rusijos opozicijos žurnalistas A. Babčenka buvo nužudytas prie savo namų Kijeve. Skelbta, kad tariamas žudikas tris kartus šovė jam į nugarą, kai žurnalistas ėjo namo iš parduotuvės. Trečiadienį paaiškėjo, kad visa tai buvo inscenizuota. Ukrainos saugumo vadovas Vasylis Hrycakas pareiškė, kad jo agentūra surežisavo žurnalisto mirtį, kad sugautų asmenis, norėjusius jį nužudyti.

Per Ukrainos saugumo tarnybos surengtą spaudos konferenciją A. Babčenka pats pasirodė priešais kameras ir atsiprašė visų, taip pat savo žmonos. Anot specialiųjų pajėgų vadovo, žurnalisto šeima žinojo apie planuojamą inscenizaciją, nors iš pradžių skelbta, kad net Babčenkos žmonai tai buvo staigmena. A. Babčenka už kantrybę padėkojo ne tik žmonai, bet ir Ukrainos saugumo tarnybai, kad ši išgelbėjo jam gyvybę.

Ši operacija buvo rengiama du mėnesius. Prieš mėnesį jis buvo su ja supažindintas.

Anot Ukrainos saugumo tarnybos vadovo Vasylio Hrycako, užsakymas dėl A. Babčenko likvidavimo buvo gautas iš Rusijos specialiųjų tarnybų. Už tai organizatoriams pažadėta išmokėti 40 tūkstančių JAV dolerių. Žudikas buvo sulaikytas. 30 tūkstančių žudikui, iš kurių 15 tūkstančių buvo išmokėti avansu.

„Per šį mėnesį aš pamačiau, kaip vaikinai dirba, kaip jie aria... Visą šį mėnesį mes palaikėme ryšį, mąstėme, tobulinome planą, veikėme. Galiausiai rezultatu tapo šita operacija“, - teigė jis.

Pasak A. Babčenkos, jį nužudyti veikiausiai buvo planuojama artėjant Čempionų lygos finalui Kijeve.

„Iš tikrųjų buvo užkirstas kelias kitiems, veikiausiai kur kas didesnio masto ir rimtesniems teroristiniams aktams, kurie buvo rengiami ir buvo rengiami rimtai. Todėl tai, kas prieš savaitę buvo kalbama Rusijoje, jog Kijeve kažkokia „Islamo valstybė“ prieš Čempionų lygą rengia teroristinius išpuolius, tai, pagal viską sprendžiant, tai turėjau būti aš“, - sakė A. Babčenka.

Jo teigimu, tai, kad užsakovams buvo parodyta jo nuotrauka, kuri yra įklijuota tik jo Rusijos piliečio pase ir kurią turi tik pasų poskyris, rodo, kad informacija buvo gauta iš Rusijos specialiųjų tarnybų.

A.Babčenka pabrėžė, kad sulaukęs pasiūlymo sudalyvauti šioje operacijoje, jis neturėjo jokių priežasčių atsisakyti. „Aš sutikau. Šią operaciją ruošėme visą mėnesį“, - sakė žurnalistas.

„Iš ten jutome didelį spaudimą, šiam užsakymui įvykdyti buvo duotos dvi savaitės. Tuomet jie pradėjo skubinti, manė, kad vis dėlto prieš Čempionų lygą, teko kažkaip išsisukinėti, prigalvoti kliūčių, dėl to ir koją teko susilaužyti, nors jos ir nelaužiau. Vėliau teko kažkur išvažiuoti“, - pridūrė A. Babčenka.

Prieš A. Babčenkai pasirodant eteryje, saugumo tarnybos vadovas Vasylis Hrycakas sakė, kad įsakymas likviduoti A. Babčenką pasiekė iš Rusijos specialiųjų tarnybų. Žinybos vadovas teigė, kad pilietis, kurio pavardė prasideda raide G, reikiamų žmonių rado tarp antiteroristinės operacijos kovotojų.

„Apgailėtinas triukas“

Paaiškėjus, kad A. Babčenka tebėra gyvas, Rusijos užsienio reikalų atstovė Marija Zacharova socialiniame tinkle „Twitter“ pavadino šią žinią „puikia“, tačiau pasmerkė inscenizacijos „propagandinį poveikį“.

Nevyriausybinė organizacija „Reporteriai be sienų“ (RSF) savo ruožtu pavadino inscenizaciją „apgailėtinu triuku“.

Operacija taip pat suabejojo tyrimus atliekantis žurnalistas iš Rusijos ir buvęs A. Babčenkos kolega Andrejus Soldatovas.

„Manau, kad buvo peržengta didžiulė raudonoji linija. Babčenka yra žurnalistas, o ne policininkas, dėl Dievo meilės, ir mūsų darbo dalis yra pasitikėjimas, kad ir ką besakytų Trumpas ir Putinas apie melagingas žinias“, – tviteryje parašė jis.

„Džiaugiuosi, kad jis gyvas, tačiau jis net labiau diskreditavo žurnalistus ir žiniasklaidą“, – pridūrė jis.

Maskva pavadino „antirusiška provokacija“

Rusijos užsienio reikalų ministerija trečiadienį pasmerkė Kijevą inscenizavus rusų žurnalisto, Kremliaus kritiko Arkadijaus Babčenkos nužudymą ir pareiškė, kad taip buvo siekiama diskredituoti Maskvą.

„Džiaugiamės, kad Rusijos pilietis yra gyvas, – nurodė ministerija savo pranešime. – Tačiau beatsiskleidžiant tikriesiems šios inscenizacijos motyvams, visiškai akivaizdu, kad tai tėra dar viena antirusiška provokacija.“

Skelbė apie FSB žudiką

Kiek anksčiau paskelbta, kad prieš žurnalisto Arkadijaus Babčenkos tariamą nužudymą į Kijevą atvyko gerai žinomas Rusijos saugumo tarnybos žudikas, pravarde Validolis, skelbia „KavkazCentr“.

Skelbiama, kad į Kijevą Čečėnijos pilietis Validas Lurachmanovas, dar žinomas kaip Aleksandras Smirnovas, atvyko gegužės 3 dieną. Remiantis šaltiniais, jis į Ukrainos teritoriją pateko pasinaudojęs padirbtu pasu.

„Kol kas neaišku, kokiu tikslu jis atvyko. Neatmetama galimybė, kad Rusijos saugumo tarnybos žudikas sekė paskui dar vieną auką ir į Ukrainą atvyko konkrečiu tikslu – surengti dar vieną nusikaltimą“, – teigia „KavkazCentr“.

Skelbiama, kad žudikas 2016 metais buvo sulaikytas Turkijoje. Ten jis buvo apkaltintas Abdulvachido Edilgerijevo nužudymu, kitų čečėnų nužudymų planavimu ir šnipinėjimu Rusijos naudai.

Po metų žudikas ir dar vienas kaltinamasis buvo perduoti Rusijai – išmainyti į Ilmo Umerovo ir Achmeto Čijgozo paleidimą į laisvę.

Kai viešai nebuvo žinoma, kad žurnalisto nužudymas buvo inscenizuotas, Ukrainos pareigūnai dėl jo tariamos mirties apkaltino Rusiją. Tuo metu Kremlius pasmerkė rusų žurnalisto Arkadijaus Babčenkos nužudymą Kijeve ir ragino tarptautinę bendriją griežtai sureaguoti į sąlygas, kuriomis Ukrainoje dirba žiniasklaidos atstovai.

1977 metais gimęs Arkadijus Babčenko 2008 metais buvo Penkių dienų karo liudininku ir keliavo iki Gruzijos Gorio miesto kartu su Rusijos pusėje kariavusių čečėnų batalionu „Vostok“, kuriam tuo metu vadovavo Sulimas Jamadajevas. Grįžęs iš Pietų Osetijos, Arkadijus Babčenko parašė reportažų seriją, kuriuos iliustravo atviromis ir gana baisiomis nuotraukomis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2116)