"Kas svarbu šiandien - tai Jungtinių Valstijų pozicija dėl tos referendumo parodijos", - C.Kirchner sakė savo rezidencijoje "Casa Rosada" ("Rausvieji rūmai").

"Valstybės departamento atstovė sakė, kad jie toliau pripažįsta, jog egzistuoja ginčas dėl suverenumo tarp Argentinos ir Britanijos", - pažymėjo šalies vadovė, nors Vašingtonas yra stipriausias Londono sąjungininkas.

JAV valstybės departamento atstovė Victoria Nuland (Viktorija Njuland) "pareiškė, jog tai, ką padarė jie (salų gyventojai), nekeičia nekeičia Jungtinių Valstijų diplomatinio požiūrio - visada palaikyti konflikto diplomatinį sprendimą dialogu", pridūrė C.Kirchner.

Argentina, kuri reiškia teisę į tas salas Atlanto vandenyno pietuose nuo 1833 metais, nori, kad Jungtinės Tautos (JT) tarpininkautų dialoge, per kurį butų nuspręstas jų ginčijamas statusas. Britanija atmetė JT prašymus dalyvauti tokiame dialoge.

Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas Davidas Cameronas anksčiau paragino Argentiną gerbti Folklando salų gyventojų valią.

99,8 proc. referendumo dalyvių sekmadienį ir pirmadienį pasisakė, kad jų salos liktų autonomine Didžiosios Britanijos užjūrio teritoriją. Referendume dalyvavo 92 proc. iš 1 672 registruotų rinkėjų. Tik trijuose iš 1 517 galiojančių balsalapių buvo nepritarta šiam statusui.

Folklando salų gyventojai organizavo šį refrendumą, atsakydami į vis karingesnę C.Kirchner retoriką už salų suverenumą.

Jos vyriausybė referendumą laiko negaliojančiu ir sakė, kad jis nepaveiks Buenos Airių pretenzijų į Folklando salas, kurių Argentina nesugebėjo atsikovoti iš Britanijos per trumpą, bet kruviną karą 1982 metais.