Londone vykusioje spaudos konferencijoje H.Timermanas sakė, kad trys tūkstančiai Atlanto vandenyno pietuose esančio archipelago gyventojų yra paprasčiausiai ten gyvenantys britai.

Didžiosios Britanijos užsienio reikalų sekretorius Williamas Hague'as susitiko su Folklando salų aštuonių narių įstatymų leidimo asamblėjos atstovais Jan Cheek ir Dicku Sawle'u Užsienio reikalų ministerijoje Londone, tačiau H.Timermanas nepriėmė kvietimo dalyvauti tame pačiame susitikime.

"Folklando salų gyventojai neegzistuoja. Tėra tik Britanijos piliečiai, kurie gyvena Islas Malvinas (Malvinų salose)", - sakė Argentinos ambasadoriaus rezidencijoje H.Timermanas, pavartodamas ispanišką šių salų pavadinimą.

"Jungtinės Tautos nepripažįsta trečiosios šalies šiame konflikte. Jos sako, kad čia yra dvi šalys: Didžioji Britanija ir Argentina, - kalbėjo ministras. - Todėl mes sakome, kad toliau tikėsimės ir toliau reikalausime dialogo".

"Kai Didžioji Britanija pripažins, kad tai dviejų šalių ginčas, mes išspręsime šį konfliktą per mažiau nei 20 metų", - pareiškė jis, primindamas savo antradienio pareiškimą, kad Argentina tikisi per 20 metų perimti šių salų kontrolę.

Didžiosios Britanijos nuo 1833 metų valdomos, autonomiją turinčios Folklando salos yra už maždaug 400 jūrmylių nuo Argentinos, kuri laiko jas savo teritorijos dalimi.

Dėl Folklando arba Malvinų salų 1982 metais tarp Didžiosios Britanijos ir Argentinos vyko trumpas bet kruvinas karas, per kurį tuometinė britų premjerė Margaret Thatcher buvo priversta pasiųsti karinių jūrų pajėgų junginį, sėkmingai atkovojusį tą teritoriją.

Buenos Aires tvirtina, kad salos yra okupuota Argentinos teritorija.

Argentina 2010 metais suintensyvino savo diplomatinę agitacinę kampaniją, Londonui nurodžius pradėti naftos telkinių paieškas salų rajone.

Tuo tarpu J.Cheek paneigė Argentinos užsienio reikalų ministro H.Timermano žodžius.

"Kalbos apie Folklando salas, kurios po dvidešimt metų bus Argentinos, tinka laikraščių antraštėms, bet kvepia neviltimi", - sakė ji.

"Mes norime palaikyti gerus kaimyninius santykius su Argentina, mes norime su jais kalbėtis ir negalime būti ignoruojami. Teisė apsispręsti yra viena pagrindinių teisių, - sakė J.Cheek. - Ponas Timermanas mus vadina "naujakuriais". Taip, mes esame naujakuriai. Kaip ir (kiti) iš Amerikos kontinente esančių šalių, mes atsiradome su naujakurių iš Europos ir kitų šalių banga".

Pasak jos, H.Timermanas "labai gerai" žino, kad neteisinga sakyti, kad JT rezoliucijos neleidžia Argentinai vesti tiesioginių derybų su Folklando gyventojais.

"Kartojant tuos iškreiptus teiginius, jie nepasidaro nė kiek teisingesni, tai tik nenaudinga Argentinai", - pridūrė J.Cheek.

Dėl Folklando salų kovo 10 ir 11 dienomis vyks referendumas, kurio dalyviai salų gyventojai turės atsakyti į klausimą, ar jie nori išsaugoti savivaldos teises turinčios Didžiosios Britanijos užjūrio teritorijos statusą.

Tuo tarpu W.Hague'as sakė, kad jam "apmaudu", jog H.Timermanas nenorėjo susitikti su J.Cheek ir D.Sawle'u.

"Toks pokalbis jokiu būdu negalėjo įvykti be Folklando salų vyriausybės narių dalyvavimo, ypač atsižvelgiant į dabartinį Argentinos vyriausybės elgesį su salų gyventojais", - kalbėjo jis.

"Jie turi ir visada privalo turėti teisę spręsti dėl savo ateities", - pridūrė W.Hague'as.