Princas Williamas, Karališkųjų oro pajėgų sraigtasparnio pilotas, trečiadienio vakarą išskris į Folklandų salas pradėti šešių savaičių karinės misijos, kuri vyks tuo metu, kai artėjant 30-osioms kruvino 1982 metų konflikto metinėms tarp Didžiosios Britanijos ir Argentinos tvyro įtampa.

„HMS Dauntless“, vienas galingiausių priešlėktuvinės ir priešraketinės gynybos laivų pasaulyje, į Folklandų salas turi išplaukti kovo pabaigoje.

Britanijos karo laivas "Dauntless"
Vienas Karališkojo jūrų laivyno šaltinis laikraščiui „The Daily Telegraph“ sakė, jog šis „Type 45“ serijos eskadrinis minininkas galėtų „sunaikinti visus Pietų Amerikos lėktuvnešius, jau nekalbant apie Argentiną“.

Argentiniečius liūdina tai, kad princas Williamas „atvyks į jų žemę vilkėdamas konkistadoro uniforma, o ne pasitelkęs valstybės veikėjo, dirbančio taikos ir dialogo tarp valstybių labui, išmintį“, - teigė Argentinos užsienio reikalų ministerija.

Ji apkaltino Didžiąją Britaniją, jog ši mėgina perkelti debatus dėl šių salų į pavojingą teritoriją, kad atitrauktų Britanijos gyventojų dėmesį nuo ekonominių problemų.

„Vyriausybės turėtų vengti pagundų kurstyti debatus, kurie patriotizmą paverčia tuščiais ginčais, kad tokiu būdu atitrauktų visuomenės dėmesį nuo politinių sprendimų mažinti išlaidas, šalyje tvyrant struktūrinei krizei ir dideliam nedarbui“, - rašoma Argentinos užsienio reikalų ministerijos pranešime.

Jame priduriama, kad nors Argentina siekia taikos pasaulyje, dalyvaudama Jungtinių Tautų (JT) misijose, „Didžioji Britanija atkakliai siekia ignoruoti JT rezoliucijas, susilpninti diplomatines pastangas ir padidinti karų grėsmę“.

Praėjusį mėnesį Britanijos ministras pirmininkas Davidas Cameronas dėl Folklando salų kovojančią Argentiną apkaltino „kolonializmu“. Gruodį įtakingas Pietų Amerikos prekybos blokas uždraudė uostams įsileisti laivus, plaukiojančius su Folklando salų vėliava.

D. Cameronas teigė, kad Britanijos nacionalinė saugumo taryba aptarė šį klausimą ir užtikrino, jog visos gynybos pajėgos britų kontroliuojamame salyne Atlanto pietuose yra pasirengusios.

„Svarbiausia, kad mes remiame Folklando salų gyventojų teisę apsispręsti, o tai, ką pastaruoju metu kalba argentiniečiai, kur kas labiau primena kolonializmą. Šie žmonės nori likti britais, o argentiniečiai mėgina juos priversti daryti kažką kita“, - sakė jis Bendruomenių Rūmuose.

Kiek vėliau Argentinos prezidentė Cristina Kirchner apkaltino D.Cameroną „besiribojant su kvailumu“.

Britanijos užsienio reikalų sekretorius Williamas Hague`as antradienį atsikirto dar griežtesniais žodžiais, teigdamas, jog „HMS Dauntless“ pagal įprastą tvarką tik pakeis kitą laivą. Tačiau jis pabrėžė, kad „Karališkasis jūrų laivynas gali suduoti labai didelį smūgį“.