„Sausio 28-osios vakarą mus oficialiai informavo, kad Aukščiausiasis Teismas pats nagrinės bylą. V. Babaryka negalės skųsti nuosprendžio“, – savo „Telegram“ kanale nurodė D. Lajevskis.

Jis paaiškino, kad tuo atveju, jeigu bylos nagrinėjimas pirmojoje instancijoje vyksta Aukščiausiajame Teisme, tokiu atveju apeliacinės instancijos nėra.

„Reiškia, kad tokiu atveju ir kaltinamasis neturi teisės teikti apeliacinį skundą“, – pabrėžė advokatas.

Pasak D. Lajevskio, V. Babarykos gynėjai prašė Aukščiausiojo Teismo skirti nagrinėti bylą žemesnės instancijos teismui.

„Teisė skųsti nuosprendį yra dalykas, be kurio neįmanomas sąžiningas teismas“, – sakė advokatas.

V. Babaryka ir jo sūnus Eduardas liepos 18 dieną buvo sulaikyti ir uždaryti tardymo izoliatoriuje. Anksčiau tyrėjai pareiškė, kad banke „Belgazprombank“, kuriam prieš pasukdamas į politiką vadovavo V. Babaryka, buvo suburta organizuota nusikalstama grupuotė.

Lapkritį Valstybės saugumo komitetas (KGB) pranešė, kad baigtas ikiteisminis tyrimas aukščiausių „Belgazprombank“ vadovų atžvilgiu. Buvusiam banko valdybos pirmininkui V. Babarykai pareikšti kaltinimai dėl kyšių priėmimo itin stambiu mastu ir nusikalstamais būdais įgytų lėšų legalizavimo.

V. Babaryka ketino balotiruotis į prezidento postą, tačiau nebuvo užregistruotas kandidatu.

Baltarusiją jau šeštą mėnesį krečia masiniai protestai dėl rugpjūčio 9-osios prezidento rinkimų, kurių laimėtoju buvo paskelbtas autoritarinis lyderis Aliaksandras Lukašenka, vadovaujantis šaliai nuo 1994 metų.

Opozicija ir Vakarų demokratijos tvirtina, kad šie rinkimai buvo suklastoti. Opozicija jų nugalėtoja laiko politikos naujokę Sviatlaną Cichanouskają, kovoje dėl prezidento posto pakeitusią savo įkalintą vyrą.

Protestuotojai reikalauja A. Lukašenkos atsistatydinimo, politinių kalinių paleidimo ir naujų rinkimų.

Minsko režimas ėmėsi griežtų priemonių protestams slopinti. Buvo sulaikyti šimtai žmonių, protestuotojams uždrausta rinktis Minsko centre.

Reaguodami į tai A. Lukašenkos oponentai pakeitė taktiką ir kviečia šalininkus rinktis nedidelėmis grupėmis Minsko mikrorajonuose, o ne į dideles demonstracijas sostinės centre.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)