Šią savaitę Hondūro vyriausybė pasirašė sutartį su JAV kompanija MKG dėl miestų statymo pradžios. Jau kitų metų pradžioje bus pradėti statyti nauji miestai, kurie turės savo valdžią, įstatymus, teismus, policijos pajėgas ir mokesčių sistemas.

Šio projekto rėmėjai tikina, kad tai vienintelė galimybė paskatinti plėtrą Hondūre, užimančiame pirmą vietą pasaulyje pagal žmogžudysčių skaičių. Šis rodiklis net 68 kartus didesnis nei Jungtinėje Karalystėje. Aštuonis milijonus gyventojų turinčioje šalyje net 65 procentai žmonių gyvena žemiau skurdo ribos.

Vis dėlto šio projekto kritikai įspėja, kad tai gali būti grįžimas į niūrias dienas, kai JAV kompanijos kontroliavo Hondūro vyriausybę, nurodydavo policijai susidoroti su streikuojančiais darbininkais ir disponavo milžiniškomis žemės teritorijomis. Tai buvo era, paskatinusi politologus sukurti terminą „bananų respublika“.

MKG iš pradžių investuos 14 milijonų JAV dolerių į pirmojo miesto pirmojo etapo statybą. Pirmasis miestas iškils netoli Puerto Kastilijos Karibų jūros pakrantėje. Tikimasi, kad iškart tai sukurs net penkis tūkstančius darbo vietų. Kompanija prognozuoja, kad bendrai visuose trijuose miestuose bus sukurta 200 tūkstančių naujų darbo vietų.

Naujuose miestuose galiosiantys įstatymai turės laikytis tarptautinių žmogaus teisių ir kitų norminių aktų, tačiau jie turės visišką autonomiją visose srityse, išskyrus užsienio ir gynybos politiką, nacionalinius rinkimus ir tapatybės dokumentų išdavimą.