Publikacija apie sprogmenų pėdsakus „iš tikrųjų sukėlė tikrą sprogimą“. Verslininkas Grzegorzas Hajdarowiczius, visai neseniai įsitraukęs į leidybos verslą, atleido vyriausiąjį „Rzeczpospolita“ redaktorių, jo pavaduotoją ir skandalą sukėlusio straipsnio autorių.

Žiniasklaida skelbia, jog iš tikrųjų verslininkas apie rengiamą straipsnį viską žinojo iš anksto ir jo spausdinimą palaimino. Dabar aiškinamasi, kas ir ką dezinformavo. Tiksliai žinoma tik tiek, jog naktį, prieš pasirodant straipsniui, leidėjas apsilankė pas valdžios atstovus spaudai ir pranešė apie sensacingą publikaciją.

Straipsnyje buvo kalbama apie elementų, naudojamų gaminant sprogmenis, pėdsakus ant lėktuvo nuolaužų – tai akivaizdus įrodymas, jog sprogmenų iš tikrųjų būta. Bet lenkus labiausiai domina ne žurnalistų paviešintų faktų patikimumas, o šalies valdžios pareigūnų veiksmų teisingumas. Remiantis neseniai atliktos apklausos rezultatais, tuo, jog Lenkijos prezidentas buvo nužudytas, tiki tik mažuma lenkų. Net 63 proc. respondentų, tarp kurių ir aktyviai besireiškiantys politikai, reikalauja nuodugnaus ir objektyvaus tarptautinio tyrimo.

Lenkijos generalinis prokuroras Andrzejus Seremetas, kuris, atlikus tyrimą, turėtų pradėti bylą prieš žuvusius lėktuvo pilotus ar kitus galimus gyvus tragedijos kaltininkus, pareiškė, jog jį užsitęsę tyrimai taip pat erzina.

Be to, vis garsiai abejojama žuvusių atpažinimo patikimumu. Kelių aukų palaikai buvo ekshumuoti, pakartotinai nustatyta jų tapatybė, jie pagaliau perlaidoti su tikraisiais vardais.

L.Kaczyńskio partijos tyrimo grupės vadovas Antonis Macierewiczius užtikrintai pareiškė - dabar „visas melas dėl Smolensko atsiskleis“. Nuomonę, jog 2010 metų balandį iš tikrųjų buvo įvykdyta kraupi žmogžudystė, patvirtino ir opozicinės Lenkijos partijos lyderis ir žuvusio prezidento brolis Jaroslawas Kaczyńskis. Anot politiko, partija gauna vis daugiau ekspertų patvirtintų įrodymų, jog dar ore įvyko du sprogimai, o nepriklausomi specialistai iš JAV ant vieno iš žuvusiųjų per tragediją drabužių ir saugos diržo aptiko sprogmenų pėdsakų.

Tačiau J. Kaczyńskis nedrįsta spėti, kas galėjo būti jo brolio nužudymo užsakovai. Naujausiame interviu Lenkijos opozicijos politikas pareiškė, jog teroristinį išpuolį galėjo užsakyti ir įvykdyti Lenkijos specialiosios tarnybos, be to tragiškai žuvęs Lenkijos prezidentas visos buvusios imperijos teritorijoje trukdė daugeliui.

Versija, jog su Lenkijos prezidento ir kitų garbių asmenų žūtimi gali būti susijusi Rusija, atvirai neaptarinėjama, tačiau faktas, jog L. Kaczyńskis buvo pats aršiausias šiandieninės Vladimiro Putino politikos kritikas, nenuginčijamas.

Be to, Rusijos lyderiui labai nepatiko Lenkijos, Estijos, Latvijos, Lietuvos ir Ukrainos prezidentų kelionė į Tbilisį kaip tik tuo metu, kai 2008 metų rugpjūtį vyko Rusijos ir Gruzijos karinis konfliktas – o juk kelionės iniciatorius buvo būtent Lenkijos prezidentas.

Kaip teigia žurnalistė Masha Gessen, V. Putinas motyvo žudyti Lenkijos prezidentą neturėjo: žurnalistės teigimu, V. Putinui Lenkija paprasčiausiai neegzistuoja, nes ši valstybė – viso labo nedidelė kliūtis ir nieko daugiau.