Nesusipratimas, susijęs su robotikos mokslą kremtančių merginų iš Afganistano grupe, iškilo viešumon kaip tik tuo metu, kai Jungtinės Valstijos dar nėra galutinai apsisprendusios dėl šalies prezidento Donaldo Trumpo potvarkio laikinai uždrausti atvykti į Jungtines Valstijas piliečiams iš šešių šalių, kuriose dominuoja islamo religija, teisėtumo.

Afganistano draustinų šalių sąraše nėra ir afganistaniečių komandos sukonstruotam robotui, kitaip nei jo kūrėjoms, jokių keblumų pakeliui į Jungtines Valstijas nekilo. Jungtinių Valstijų valstybės departamento atstovas spaudai, agentūros „Reuters“ paprašytas pagrįsti merginoms pritaikytą draudimą, pacitavo įstatymų nuostatas, draudžiančias diskutuoti konkrečių vizų išdavimo klausimais.

Susiklosčius tokiai situacijai, liepos 16–18 dienomis Vašingtone vyksiantį konkursą šešioms komandos narėms teks stebėti iš gimtojo Herato miesto Afganistano vakaruose. Kaip pranešė konkurso „First Global“ organizatoriai, dalyvėms bus sudaryta galimybė naudojantis vaizdo įrašo nuoroda.

„Lig šiol nežinome, kodėl nebuvo išduotos vizos – juk kitų šalių atstovams jas gauti pavyko“, – sakė viena iš komandos narių keturiolikmetė Fatemah Qaderyan.

Verta paminėti, kad merginoms teko net du kartus vykti į šalies sostinėje Kabule esančią Jungtinių Valstijų ambasadą ir teikti prašymus išduoti reikiamus dokumentus.

„Kas bus toliau, neaišku, bet mes darėme viską, ką galėjome, ir viliamės, kad mūsų gamybos robotas tikrai gali iškovoti garbingą vietą tarp kitų šalių pristatytų robotų“, – pridūrė mergina.

Daugelis merginų komandos narių buvo kūdikiai arba apskritai nebuvo gimusios, kai 2001 metais vyko Jungtinių Valstijų remiamų pajėgų intervencija į Afganistaną.

Nuo to laiko praėjo daugiau nei 15 metų, tačiau maždaug 10 tūkst. Jungtinių Valstijų ir jų sąjungininkių karių iki šiol neišvyko iš Afganistano ir atlieka Kabule posėdžiaujančios išrinktosios vyriausybės gynėjo vaidmenį.

Konkurso „First Global“ prezidentas Joe Sestakas socialiniame tinkle „Facebook“ paskelbė žinutę, kurioje išreiškė apgailestavimą dėl dalyvėms nepalankaus Jungtinių Valstijų sprendimo ir patikino, kad Afganistano komandai bus sudarytos sąlygos stebėti konkursą naudojantis „Skype“ tiesioginio vaizdo įrašo nuoroda.

J. Sestakas taip pat paminėjo, kad komandoms iš 156 šalių, įskaitant ir Iraną bei Sudaną (kurios, beje, įtrauktos į D. Trumpo paskelbtą juodąjį sąrašą) vizas gauti pavyko.

Jis pridūrė, kad vizos buvo išduotos ir komandos „Team Hope“ nariams, nors jie – pabėgėliai iš Sirijos.

Sirija, kurios gyventojų daugumą sudaro musulmonai, yra viena iš šalių, paminėtų D. Trumpo paskelbtame potvarkyje, pagal kurį 90 dienų turėtų būti taikomas draudimas atvykti į Jungtines Valstijas. Be Irano, Sirijos ir Sudano piliečių šis draudimas taikomas atvykėliams iš Libijos, Somalio bei Jemeno.

Birželio 26 d. paskelbta nutartimi Jungtinių Valstijų Aukščiausiasis teismas įteisino kai kurių D. Trumpo kovo 6 d. potvarkio, kurį žemesnieji teismai buvo blokavę, nuostatų galiojimą. Aukščiausiojo teismo sprendimu, draudimas, su tam tikromis išlygomis, laikomas galiojančiu. Nutartyje nurodoma, kad draudimo negalima taikyti jokiam asmeniui, saistomam patikimais arba geranoriškais ryšiais su kokiu nors Jungtinių Valstijų piliečiu arba juridiniu subjektu.