JAV aplinkosaugos agentūros EPA ir Vietnamo specialistai pradėjo vykdyti 400 tūkstančių dolerių projektą - tiriami mėginiai Danango provincijoje, sakė "Reuters" korespondentui bendros JAV ir Vietnamo konferencijos apie "Agent Orange" poveikį pirmininkas Krisas Portjeras.

"Pirminiams tyrimams jie nustatė "karštą vietą", savaitgalį nuvyko ten ir apžiūrėjo", - sakė jis ir pridūrė, kad abiejų šalių specialistų grupė panaudos pigesnius tyrimo metodus dioksino kiekiui dirvožemyje nustatyti. Rezultatai bus paskelbti po pusmečio.

Vietname esama apie 15-30 tokių "karštų taškų" - šalies vidurinėje ir pietinėje dalyse. Juose kaip tik ir buvo laikomas arba išpiltas vadinamasis "oranžinis agentas" ("Agent Orange"), kurio nuodingąją dalį sudaro dioksinas, naikinęs gyvybę ir, kaip įtariama, turįs vėžį, išsigimimus, kepenų ligas sukeliančių savybių.

Vietnamas teigia, kad mažiausiai milijonas gyventojų serga ligomis, dėl kurių kaltos šios cheminės medžiagos. Apie 150 tūkstančių kūdikių gimė apsigimę. Tačiau JAV spėja, kad šie skaičiai yra išpūsti ir reikalauja nuodugnesnio tyrimo.

Nuo 1962 iki 1971 metų JAV lėktuvai virš džiunglių išpurškė daugiau kaip 18 milijonų galonų (apie 68 milijonus litrų) defoliantų. Nuo jų augmenija mesdavo lapus ir Šiaurės Vietnamo partizanai nebegalėdavo slėptis tankmėje.