Jų duomenimis, V. Zelenkio partija „Liaudies tarnas“ („Sluha narodu“), pavadinta taip pat, kaip ir komedinis serialas, kuriame buvęs komikas suvaidino prezidentą, gavo 43,9 proc. balsų.

Tai geriausias rezultatas parlamento rinkimuose bet kuriai partijai po Ukrainos nepriklausomybės atgavimo 1991 metais.

Kaip ir prognozuota, partija „Liaudies tarnas“ („Sluha narodu“) smarkiai aplenkė artimiausias konkurentes.

Apklausų duomenimis, antrą vietą rinkimuose užėmė prorusiškas aljansas „Opozicijos platforma – už gyvybę“ su 11,5 proc. balsų.

Balsavusiųjų apklausos rodo, kas išrinktą į pusę parlamento daugiamandatėje apygardoje. Likusė pusė bus itin svarbi aiškinantis, kaip V. Zelenskis bandys suformuoti Vyriausybę.

Galutiniai rinkimų rezultatai bus paskelbti pirmadienį.

Koalicija su roko žvaigžde?

Jeigu negautų absoliučios daugumos, prezidentui reikėtų formuoti valdančiąją koaliciją. Labiausiai tikėtina, kad koalicija bus formuojama su kita nauja politine jėga, roko žvaigždės Sviatoslavo Vakarčuko įkurta partija „Balsas“ („Holos“).

Ši partija surinko 6,3 proc. balsų ir peržengė minimalią 5 proc. kartelę, reikalingą patekti į parlamentą.

Šie rezultatai yra milžiniško posūkio Ukrainoje, leisiančio į Aukščiausiąją Radą ir Vyriausybę pritraukti politikos naujokų, kulminacija.

Jie susidurs su daugybe iššūkių smarkiai nuo užsienio paramos priklausomoje ir karo su Rusijos remiamais separatistais nualintoje šalyje.

Po balsavusių rinkėjų apklausų paskelbimo prezidentas V. Zelenskis sakė, kad užbaigti karą Rytų Ukrainoje ir sunaikinti korupciją yra pagrindiniai jo prioritetai.

„Mūsų pagrindiniai prioritetai – kartoju tai kiekvienam ukrainiečiui – yra užbaigti karą, sugrąžinti mūsų belaisvius ir sunaikinti korupciją, kuri išlieka Ukrainoje“, – savo partijos rinkimų būstinėje sakė V. Zelenskis.

Jo pergalė prezidento rinkimuose balandį vertinama kaip tradicinio šalies politinio elito atmetimas dėl nesugebėjimo užbaigti konflikto Ukrainos rytuose, atgaivinti ekonomikos ir susidoroti su plačiai paplitusia korupcija.

Po pergalės V. Zelenskis skubiai sušaukė išankstinius parlamento rinkimus ir pažadėjo į politiką atvesti naują lyderių kartą.

Balsuodamas Kijeve, jis atmetė bet kokią koaliciją su „senosiomis valdžiomis“ ir tvirtino, kad ministru pirmininku nori matyti profesionalų ekonomistą.

Manoma, kad V. Zelenskis koaliciją pirmiausia sieks sudaryti su 44-ių populiarios Ukrainos roko grupės „Okean Elzy“ pagrindiniu vokalistu S. Vakarčuku.

Anksčiau sekmadienį balsavusi muzikos žvaigždė nusišypsojo, iškėlė nykštį bei pareiškė: „Balsavau už ateitį, balsavau už naują politiką. (...) Ukrainiečiai yra nusivylę (politika), todėl mums reikia ją keisti“.

„Liaudies tarno“ ir „Balso“ kandidatų sąrašuose buvo gausu verslininkų, sportininkų ir aktyvistų, kurių vidutinis amžius yra 37 metai. Čia nebuvo politikų, kurie anksčiau dirbo įstatymų leidėjais.

Jauna sumani komanda

Dauguma rinkėjų atrodė susižavėję galimybę, kad į valdžia ateis naujos politinės jėgos.

Motinystės atostogose esanti 31-ių Kijevo gyventoja Kateryna sakė balsavusi už S. Vakarčuką, nes jis „tiki savo jauna sumania komanda“.

„Tai pirmas kartas, kai aš balsuoju už kažką tokio, kas man patinka, o ne dėl to, jog turiu rinktis mažesnį blogį“, – kalbėjo ji.

Kandidatus parlamento rinkimuose buvo iškėlusios apie 20 partijų.

Prieš rinkimus darytos apklausos prognozavo gerą rezultatą prorusiškam aljansui „Opozicijos platforma – už gyvybę“, šis judėjimas liko antras.

Vienas pagrindinių partijos kandidatų Viktoras Medvečukas yra artimas Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui. Politikas tvirtina, kad V. Putinas yra jo dukros krikštatėvis.

Nuo 2014 metų karo Rytų Ukrainoje pradžios žuvo daugiau nei 13 tūkst. žmonių.

Atsitiktiniai pajėgų susidūrimai ties fronto linija tęsiasi. Nuo penktadienio per snaiperių ataką ir minų sprogimus žuvo keturi ukrainiečių kariai.

Po sekmadienį vykusių rinkimų užsipildys tik 424 iš 450 Aukščiausiosios Rados vietų, nes likę mandatai yra skirti prieš daugiau nei penkerius metus aneksuotam Krymui ar separatistų kontroliuojamam Donbasui.