Tyrimų centro „Pew Research Center“ apklausos, kurios metu buvo apklausti žmonės iš 16 šalių, rezultatai paskelbti tuo metu, kai J. Bidenas yra išvykęs į pirmąją savo, kaip prezidento, kelionę į užsienį.

Donaldo Trumpo kadencijos metu vykdytose viešosios nuomonės apklausose JAV dažniausiai buvo vertinamos neigiamai.

„Pew Research Center“ nurodė, kad 12-oje šiemet ir 2020-aisiais apklaustų šalių vidutiniškai 75 proc. žmonių išreiškė pasitikėjimą J. Bidenu, kad šis tinkamai pasielgs pasaulinės reikšmės klausimų srityje. Pernai tik 17 proc. respondentų išreiškė tokią pat nuomonę D. Trumpo atžvilgiu.

Prancūzijoje 65 proc. apklaustųjų nurodė vertinantys JAV teigiamai. Pernai šis skaičius šalyje sudarė 31 proc. Panašus, 25 procentinių punktų padidėjimas, taip pat užfiksuotas Vokietijoje, Japonijoje, Italijoje, Nyderlanduose ir Kanadoje, teigė „Pew Research Center“.

Kitose apklaustose šalyse – Australijoje, Jungtinėje Karalystėje (JK), Graikijoje, Pietų Korėjoje, Ispanijoje ir Švedijoje – JAV taip pat sulaukė vis daugiau teigiamų įvertinimų.

Žvelgiant į 12 šalių, apklaustų per pirmuosius šių prezidentų kadencijos metus, vidutiniškai 77 proc. respondentų apibūdino J. Bideną kaip kvalifikuotą eiti prezidento pareigas, kai tokį apibūdinimą apie D. Trumpą pateikė tik 16 proc. apklaustųjų.

Tyrimų centras teigė, kad 16-oje apklaustų šalių vidutiniškai 89 proc. žmonių nurodė pritariantys J. Bideno sprendimui vėl prisijungti prie Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO), o 85 proc. išreiškė pritarimą pakartotiniam prisijungimui prie Paryžiaus klimato susitarimo.

67 proc. respondentų 16-oje šalių teigė manantys, kad JAV yra „labai“ ar „šiek tiek“ patikimos partnerės. 57 proc. jų nurodė besitikintys, kad tarptautiniai santykiai išliks nepakitę, o 39 proc. teigė manantys, jog jie pagerės.

„Pew Research Center“ taip pat ištyrė požiūrį į Jungtines Valstijas po lapkritį vykusių šalies prezidento rinkimų ir sausio 6-osios JAV Kapitolijaus šturmo.

17 proc. apklaustųjų nurodė, kad JAV demokratiją galima laikyti „geru pavyzdžiu“ kitoms šalims, o 57 proc. teigė, jog ji „anksčiau buvo geras pavyzdys, tačiau nebuvo tokiu pastaraisiais metais“.

23 proc. nurodė, kad šalies demokratija „niekuomet“ nebuvo geras pavyzdys.

„Pew Research Center“ apklausa, kurioje dalyvavo 16 254 žmonės, atlikta kovo–gegužės mėnesiais 12–16 šalių, priklausomai nuo klausimų.

Apklausoje dalyvavusios šalys yra Australija, Belgija, Jungtinė Karalystė (JK), Kanada, Prancūzija, Vokietija, Graikija, Italija, Japonija, Nyderlandai, Naujoji Zelandija, Singapūras, Pietų Korėja, Ispanija, Švedija ir Taivanas.

Lina Linkevičiūtė (AFP)

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)