Tai trečiadienį pranešė portalas „rbc.ua“, remdamasis „Reuters“.

20 milijonų gyventojų turinti Vidurinės Azijos šalis palaiko glaudžius istorinius, ekonominius ir karinius ryšius su Maskva, tačiau išlieka neutrali, atsisakydama pripažinti Rusijos įvykdytą dalies Ukrainos teritorijos aneksiją.

Gegužės 3–12 dienomis nevyriausybinių organizacijų „MediaNet“ ir „PaperLab“ atliktos 1100 respondentų apklausos duomenimis, beveik 60 proc. kazachų tebėra neutralūs karo atžvilgiu, 12,8 proc. remia Rusiją ir 21,1 proc. palaiko Ukrainą. Šie duomenys sutampa su analogiškos apklausos, surengtos praėjusių metų gruodį, rezultatais.

Tačiau žmonių, manančių, kad Rusija gali įsiveržti į Kazachstaną, skaičius išaugo nuo 8,3 proc. ankstesnėje apklausoje iki 15 proc.

Beveik trečdalis respondentų teigė, kad dėl karo jų nuomonė apie Rusiją pablogėjo, daugiau kaip pusė pareiškė, kad požiūris į ją nepasikeitė, ir tik 4,7 proc. tvirtino, kad jis pagerėjo.

Kazachstane gyvena apie 3 mln. etninių rusų, šalis turi ilgiausią pasaulyje ištisinę sausumos sieną su Rusija. Astana taip pat palaiko glaudžius ryšius su Kinija, dar viena didele kaimyne, ir su Vakarais, kurie į jos naftos ir dujų pramonę investavo šimtus milijardų dolerių.

„rbc.ua“ primena, kad, Levados centro duomenimis, šių metų balandžio mėnesį palyginti su kovu Rusijos piliečių parama karui prieš Ukrainą išaugo 3 proc. – iki 75 proc.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją