D. Trumpas paneigė kaltinimus, kad jis piktnaudžiavo savo padėtimi pakartotinai ragindamas Ukrainos prezidentą Volodymyrą Zelenskį ištirti D. Trumpo varžovo Joe'o Bideno veiklą, tačiau visa tai patvirtino paviešinta D. Trumpo ir V. Zelenskio pokalbio telefonu stenograma, kurią paskelbė Baltieji rūmai.

Dar vienas svarbus elementas šioje staigiai besivystančioje apkaltos dramoje – ketvirtadienį Kapitolijuje liudys laikinai nacionalinės žvalgybos vadovo pareigas einantis Josephas McGuire'as.

„Jie stipriai nukentės dėl šitos raganų medžioklės, nes kai jie žiūri į informaciją, visa tai ima atrodyti kaip pokštas“, – teigė prezidentas, dalyvavęs pirmojoje spaudos konferencijoje po to laiko, kai demokratai pradėjo apkaltos tyrimą. „Apkalta dėl šito? Kai turi puikų susitikimą arba šauniai kalbiesi telefonu?“, – kalbėjo D. Trumpas.

Kiek anksčiau D. Trumpas buvo įžūlesnis ir pareiškė, kad Kijevui „spaudimo tikrai nedarė“. Šiam tvirtinimui pritarė ir V. Zelenskis, kuris su JAV prezidentu dalyvavo ilgai lauktame susitikime Jungtinių Tautų (JT) Generalinės Asamblėjos kuluaruose.

Tačiau paviešinta stenograma visame Vašingtone sukėlė pasipiktinimo bangą. Neigiamai reagavo net respublikonų nariai, o senatorius Mittas Romney‘is tai pavadino didį nerimą keliančiu veiksniu.

Netrukus įsitvirtino du dominuojantys pasakojimai.

D. Trumpas ir jo sąjungininkai tvirtino, kad liepos 25 dienos pokalbyje nėra jokių įrodymų, kad prezidentas šantažavo ir spaudė V. Zelenskį, reikalaudamas, kad šis patikrintų demokratų atstovą ir dabartinio JAV prezidento varžovą J. Bideną. O demokratai pokalbio stenogramą laikė ginklu, iš kurio vis dar rūksta dūmai, kitaip tariant, demokratų požiūriu, transkribuotas pokalbis yra aiškus įrodymas kaltinimams pagrįsti.

„Štai kaip kalba mafijos vadovas“, – teigė JAV Atstovų rūmų narys Adamas Schiffas.

„Ar padarėte mums kokią nors paslaugą? Dėl jūsų padarėme tiek daug, bet nejaučiame atsako. Norėčiau paprašyti vienos paslaugos. Kokia ta paslauga? Žinoma, paslauga – ištirti politinį varžovą, ištirti Bidenus“, – rašoma pokalbio santraukoje.

Iš skambučio santraukos, kuri nėra pažodinė stenograma, matyti, jog D. Trumpas patikino, kad JAV generalinis prokuroras Billas Barras ir prezidento asmeninis advokatas Rudy‘is Giulianis palaikys ryšį dėl su Ukraina susijusio J. Bideno ir jo sūnaus veiklos tyrimo.