Šiandien jis tebėra įtakinga politinė figūra, su kuria tenka skaitytis. „Global Conversation“ vedėja Isabelle Kumar kalbėjosi su juo per Tarptautinį saugumo forumą Kanados Naujosios Škotijos provincijos Halifakso mieste, rašo euronews.com.

– Užsiminėte, kad Ukrainos kariuomenę reikėtų paremti ginkluote. Ar tai nėra rizikinga? Mes nežinome, kokie yra Rusijos prezidento Vladimiro Putino ketinimai. Tai gali prilygti karo paskelbimui.

– Ką dabar daro Vladimiras Putinas? Jie užėmė Krymą, jie įtvirtino savo pozicijas Ukrainos rytuose, jie per pastarąją savaitę ar dvi į Ukrainą atgabeno daugiau tankų ir ginkluotės. Jie išžudė daugiau kaip 4 tūkst. Ukrainos karių. Ir jūs nerimaujate dėl V. Putino provokavimo? Išprotėjote?! Pažiūrėkite, kaip jis elgiasi.

Jis laimi. Turime šalį, kuri pirmą kartą nuo Antrojo pasaulinio karo pabaigos yra padaloma, ir mes neduosime jiems ginklų savigynai? Paklausykite tų 300 tūkst. žmonių, kuriuos spaudžiant šalčiui mačiau Maidane.

Jie nenori priklausyti Rusijai. Jie nenori, kad jų šalis būtų padalyta, o tai šiuo metu ir vyksta. Jie nusipelnė mūsų pagalbos – paramos ginklais. Turiu galvoje, manyti, kad neturėtume, ir nerimauti dėl Vladimiro Putino provokavimo...

– Jūs nebūgštautumėt dėl visuotinio karo su Rusija?

Johnas McCainas
– Visuotinio karo su Rusija niekada nebūtų. Nežinau jokio scenarijaus, pagal kurį jis galėtų įvykti. Argi nebūtų gražu, jeigu tie žmonės, į kurių namus braunamasi, turėtų šiek tiek ginklų, kuriais galėtų apsiginti? Jungtinės Valstijos turi tradiciją padėti žmonėms, kurie kovoja su invazija ir agresija. Dabar, galbūt ne pas jus, bet tai tikrai yra tradicija Jungtinėse Valstijose.

– Gavome šį klausimą iš Bobby Laroche Nkabyo ir jis klausia: „Palikus politiką šone, ką asmeniškai manote apie prezidentą Vlaidmirą Putiną“?

– Manau, kad jis yra tas, kas yra. Jis yra senas KGB „aparatčikas“, norintis atkurti Rusijos imperiją ir vartojantis „Novorosijos“ pavadinimą. Nėra abejonių, kas jis yra. Beje, man jis yra paskelbęs sankcijas ir aš tuo didžiuojuosi. Štai kas jis yra. Kodėl manote, kad jis yra kažkas sudėtingesnio?

– George`as W. Bushas yra pasakęs garsiąją frazę, kad pažvelgė į Vladimiro Putino sielą, ir šioje vietoje aš jį pacituosiu: „Pažvelgiau tam žmogui į akis ir pamačiau, kad jis yra patikimas ir atviras“.

– O žinote, ką aš tuo metu pasakiau? Pažvelgiau jam į akis ir išvydau tris raides: K, G ir B.

– Kokios jūsų mintys apie sankcijas, ir ar manote, kad Europos Sąjunga...

– Manau, kad sankcijos yra geras dalykas. Jei būčiau V. Putino vietoje ir regėčiau bausmę, kurią tektų mokėti už tai, kad užėmiau Krymą, kad esu Ukrainos rytuose, kad įbauginau kai kurias Rytų Europos šalis, kurios tarsi stoja mums skersai kelio, pavyzdžiui, Vengrija... Manau, kad jausčiausi pakankamai gerai. Naftos kaina dabar yra didžiausia V. Putino problema. Tačiau ji neturi nieko bendra su sankcijomis. Sankcijos buvo minimalios. Europiečiai nepadarys nieko tikrai veiksmingo, kol bus priklausomi nuo rusiškos energijos.

Johnas McCainas
Pažvelgiau jam į akis ir išvydau tris raides: K, G ir B.

– Jūs ką tik kalbėjote apie sankcijas, tarsi jos tebūtų pokštas. Ar jūs tai ir norite pasakyti?

– Na, ką... taip! Aš ir noriu tai pasakyti. Kažkas turėtų man paaiškinti, ką jie padarė.

– Ką jie turėtų daryti? Kokia būtų jūsų žinia ES lyderiams?

– Norėčiau, kad europiečiai, ypač per NATO, suteiktų ukrainiečiams ginklų, kuriais jie galėtų apsiginti nuo Rusijos agresijos. Dabar jis perėmė Ukrainos rytų kontrolę.

Pastarosiomis dienomis jis atgabeno dar daugiau tankų ir ginkluotės į Ukrainą ir ketina užimti Mariupolį, kad turėtų sausumos tiltą į Krymą. Tuomet jis svarstys, kokią turėtų sumokėti kainą, kad perimtų Moldovą. Tai senieji Šaltojo karo metodai.

– Taigi manote, kad jo tikslas yra vėl įtvirtinti savo valdžią buvusiose rytų bloko šalyse?

– Atkurti Rusijos imperiją. Jo požiūriu, tai nėra blokas, tai yra Rusijos imperija. „Novorosija“ – štai apie ką jis nuolat kalba. Kodėl turėtume juo netikėti?