Pašnekovas panoro išlikti anonimas ir paprašė jo pavardės neviešinti, skelbia tvrain.ru.

Televizijos kanalui „Dožd“ kario bendražygis papasakojo, kad kartu su V. Kostenka tarnavo Zernogrado mieste Rostovo srityje, kariniame dalinyje 20926 (834-ajame karinių oro pajėgų mokymų centre).

Netrukus V. Kostenka pasirašė sutartį ir atsidūrė Sirijoje.

Jo bendražygis pasakoja, kad ten jis išvyko spalio 15 dieną.

Karinis komitetas sakė, kad jis pasikorė. Nenoriu teigti, kad tikrai tikiu šia versija. Juk nežinome, kaip ten viskas buvo iš tikrųjų“, – teigia televizijos pašnekovas.

Jis taip pat papasakojo, kad jam norėtųsi įsitikinti, kad ten „tikrai jis“.

„Jį pargabens cinkuotame karste, reikia patikrinti“, – pridūrė.

V. Kostenka, anot pašnekovo, mylėjo gyvenimą, mokėjo juo džiaugtis, visur ir visada buvo pirmas, visada visiems padėjo, mokėjo paguosti, pasakyti gerą žodį.

„Jis buvo labai atkaklus, visada siekė užsibrėžto tikslo, buvo linksmas, daug juokdavosi ir juokavo“, – sako buvęs bendražygis.

Samdomam kariui tarnyba patiko, teigia buvęs jo kolega, problemų darbe jis neturėjo.

„Kiek žinau, jo sesuo yra sakiusi, kad jis visai neseniai skambino, buvo linksmas ir juokavo, ji jo balse nepajutusi jokio nerimo“, – pridūrė anonimas.

Rusijos kariškiai antradienį pranešė, kad vienas jos pajėgų Sirijoje karys po budėjimo nusižudė; ši žūtis yra pirmoji tarp rusų šioje karo niokojamoje šalyje nuo Maskvos karo aviacijos bombardavimų pradžios praėjusį mėnesį.

Gynybos ministerija Maskvoje nenurodė šio kario pavardės, bet užsiminė, kad jis neva buvo susipykęs su savo mergina.

Oficialus pranešimas pasirodė po ankstesnės žinios, kurią antradienį naujienų agentūrai pranešė du Sirijoje tarnaujančio jaunojo kario šeimai artimi žmonės ir kurioje buvo sakoma, kad karys mirė neaiškiomis aplinkybėmis tarnybos metu, o kitas šaltinis reiškė abejones, jog jis galėjo nusižudyti.

Aplinkybės neaiškios

Vienas Rusijos karys mirė dalyvaudamas misijoje Sirijoje, bet jo mirties aplinkybės neaiškios, antradienį naujienų agentūrai sakė du jo šeimai artimi žmonės, nors ši informacija nebuvo oficialiai patvirtinta.

19-metis V. Kostenka iš pietinio Krasnodaro regiono „išvyko į Siriją kaip karys kontraktininkas“, vienas tai šeimai artimas asmuo sakė telefonu iš Krasnodaro.

„Jis mirė“, – pridūrė šaltinis, pabrėždamas, kad tiksli mirties priežastis nėra žinoma ir kad karys galbūt žuvo ne mūšyje.

Šeimos draugas sakė sužinojęs apie V.Kostenkos mirtį šeštadienį.

Jo laidotuvės turėtų įvykti „savaitės viduryje“, pridūrė šaltinis, atsisakęs viešinti savo vardą.

Grigorijus Donskich, kuris tarnavo kartu su V.Kostenka Rusijoje ir gerai jį pažinojo, patvirtino, kad karys mirė, bet taip pat nežinojo mirties aplinkybių.

„Jis dar nepargabentas“, – sakė G.Donskich, turėdamas omenyje V.Kostenkos palaikus.

Maskva rugsėjo 30 dieną pradėjo bombardavimo kampaniją Sirijoje, sakydama, kad atakuoja džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS) kovotojus, kurie esą kelia pavojų Rusijai.

Toks gana greitas rusų kario mirties patvirtinimas yra neįprastas Rusijos kariškiams dalykas, ypač tokiu metu, kai pasaulio dėmesys yra sutelktas į Rusijos aviacijos bombardavimų Sirijoje kampaniją.

„Karys kontraktininkas, tarnavęs aviacijos bazėje „Hmeimim“ technikos specialistu, nusižudė po budėjimo poilsio metu“, – sakoma Gynybos ministerijos pranešime, kurį paskelbė Rusijos naujienų agentūros.

Ministerijos atstovas sakė, kad šio kario telefone rastos SMS žinutės leidžia spėti, kad jis nusižudė dėl problemų asmeniniuose santykiuose.

Atvejų, kai kareiviai žūsta neatsakingai elgdamiesi su ginklais, krėsdami pokštus arba nusižudydami, pasitaiko viso pasaulio kariuomenėse, o Rusijos kariuomenėje tai yra sena problema.

Tačiau ekspertai sako, kad Rusijos gynybos ministerija gali įvardinti šį atvejį kaip savižudybę, norėdami nuslėpti tikrą kario žūties priežastį.

Maskva rugsėjo 30 dieną pradėjo bombardavimo kampaniją Sirijoje, sakydama, kad atakuoja džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS) kovotojus, kurie esą kelia pavojų Rusijai.

Rusijos karo lėktuvai kilo į operacijas Sirijoje iš Hmeimimo oro pajėgų bazės, kurioje taip pat yra dislokuota rusų karių, aptarnaujančių naikintuvus ir atliekančių kitas užduotis.

Rusija tikina, kad jos antžeminės pajėgos nedalyvauja karinėse operacijose Sirijoje. Iki šiol negauta jokių oficialių pranešimų apie kokio nors rusų kario žūtį karo draskomoje šalyje.

Vienas Kremliaus žmogaus teisių tarybos narys, kuris dirba gynybos ministerijoje ir gina karių teises, anksčiau antradienį naujienų agentūrai AFP sakė, kad nieko nežino apie V.Kostenkos žūtį.

Tačiau žmogaus teisių aktyvistas Sergejus Krivenka sakė, kad jo šaltiniai gynybos ministerijoje „maždaug prieš 10 dienų“ jam sakė, kad „toje bazėje“ Sirijoje žuvo vienas rusų karys.

„Tai buvo liga arba trauma“, – sakė S.Krivenka, Piliečių ir armijos teisių grupės vadovas.

Penktadienį „The Wall Street Journal“ pranešė, kad vienas rusų karys žuvo Sirijoje „dėl neatsargaus elgesio su ginklais“

Rusijos pareigūnai anksčiau neigė Kijevo ir Vakarų kaltinimus, esą Maskva siuntė savo reguliariąją kariuomenę į rytinę Ukrainą padėti prorusiškiems sukilėliams.

Visi pranešimai apie Ukrainoje žuvusius rusų karius buvo blokuojami, nors pačioje šalyje vienas po kito buvo laidojami žuvę kariai.

Rusijos pajėgų aviacijos smūgiai Sirijoje yra pirma stambaus masto Rusijos karinė operacija už buvusios Sovietų Sąjungos teritorijos ribų nuo 1979 metų invazijos į Afganistaną.