Tai buvo pirmasis Katalikų Bažnyčios ir Rusijos Ortodoksų Bažnyčios vadovų susitikimas nuo XI amžiaus, kai krikščionybė skilo į Vakarų ir Rytų atšakas, rašo bbc.com.

Bendrame pareiškime jie taip pat paragino pasaulį ginti krikščionis nuo persekiojimų Artimuosiuose Rytuose.

Popiežius dabar atvyko penkių dienų vizito į Meksiką.

Šalyje, kur gyvena antroji pagal dydį katalikų populiacija, popiežių Meksiko mieste pasitiko maždaug 300 tūkst. žmonių, nepabūgusių vėsaus oro.

Popiežių oro uoste taip pat pasitiko Meksikos prezidentas Enrique Pena Nieto.

„Nuniokotos bažnyčios“

Dvi valandas trukęs popiežiaus Pranciškaus ir patriarcho Kirilo susitikimas buvo surengtas Havanos oro uoste.

Patriarchas Kirilas toliau vyks į Braziliją ir Paragvajų.

Susitikimo pradžioje Bažnyčių lyderiai apsikabino ir pasibučiavo.

Popiežius Pranciškus
„Džiaugiuosi, galėdamas tave pasveikinti, brangus broli“, - sakė Rusijos Ortodoksų Bažnyčios vadovas.

„Pagaliau“, - atsakė pontifikas.

Po susitikimo surengtoje spaudos konferencijoje patriarchas Kirilas sakė, kad jų diskusijos buvo „atviros“ ir „broliškos“, o popiežius Pranciškus jas apibūdino kaip „labai nuoširdžias“.

„Tikimės, kad mūsų susitikimas prisidės prie šio vienybės atkūrimo, kurio trokšta Dievas“, - teigiama bendrame jų pareiškime.

Dokumente pasaulio bendruomenė raginama ginti krikščionis, teigiant, kad „daugelyje Artimųjų Rytų ir Šiaurės Afrikos šalių visiškai išnaikinamos ištisos mūsų brolių ir seserų šeimos, kaimai ir miestai“.
„Jų bažnyčios barbariškai niokojamos ir plėšiamos, jų šventi objektai išniekinami, jų paminklai sunaikinami“, - teigiama pareiškime.

Juodai vilkinčių Vatikano pareigūnų ir apsaugos būryje baltais drabužiais vilkėjęs popiežius Pranciškus ant įkaitusio Havanos oro uosto tako atrodė vieniša figūra, iš įvykio vietos skelbė BBC korespondentas Olegas Boldyriovas.

Rusijos patriarchas Kirilas buvo atvykęs kiek anksčiau. Jų susitikimo vieta buvo kompromisinė – pirmas toks susitikimas nebūtų galėjęs įvykti Maskvoje ar Vatikane, o katalikiškoji Kuba tebėra Rusijos įtakos zonoje.

Grįžus namo, patriarchui Kirilui veikiausiai teks atlaikyti konservatyvių dvasininkų, tebelaikančių katalikybę nukrypimu nuo tikrosios krikščionybės, pyktį. Tačiau dabar šią kritiką jis galėjo saugiai ignoruoti.

Po kelių minučių popiežius ir juodais drabužiais vilkintis patriarchas jau buvo apglėbę vienas kitą per pečius ir šiltai šypsojosi. Tuomet Katalikų ir Rusijos Ortodoksų Bažnyčių lyderiai atsisėdo.

Kalbant grynai simboliškai, tai buvo išskirtinis momentas, tačiau Bažnyčios diplomatijai jo reikšmė itin didelė, Havanoje teigė BBC korespondentas Willas Grantas.

Patriarchas Kirilas Rusijos Ortodoksų Bažnyčiai vadovauja nuo 2009 metų vasario, o popiežius Pranciškus pontifiko pareigas pradėjo eiti 2013 metų kovą.

Katalikų Bažnyčia visame pasaulyje turi per milijardą narių, o Rusijos Ortodoksų Bažnyčia – maždaug 165 mln. tikinčiųjų.

Rusijos Bažnyčia tarp krikščionių ortodoksų Bažnyčių yra didžiausia ir įtakingiausia.

Nesitikima, kad susitikimas Havanoje nedelsiant leis atkurti draugiškus Rytų ir Vakarų Bažnyčių santykius.

Prieš susitikimą Rusijos Ortodoksų Bažnyčios užsienio politikos vadovas, metropolitas Ilarionas sakė, kad tarp šių Bažnyčių vis dar tvyro nesutarimai, ypač dėl vakarinės Ukrainos dalies.

Problema ta, kad Ukrainos Graikų Katalikų (Unitų) Bažnyčia laikosi Rytų Bažnyčios apeigų, bet paklūsta Šventajam sostui.

Rusijos Ortodoksų Bažnyčia vakarinę Ukrainos dalį laiko savo tradicine teritorija ir piktinasi popiežiaus įtaka šiame regione.

Neramioji Meksika

Stabtelėjimas Havanoje užgožė kelionės po Meksiką pradžią; per penkias dienas bus išryškinta daugybė Meksikos ligų – nuo narkotikų kartelių smurto iki migrantų iš Centrinės Amerikos likimo Jungtinėse Valstijose.

„Turime vilčių, kad jo apsilankymas ir maldos padės Meksikai, nes čia reikalai blogi ir smurtingi“, – sakė 49-erių namų šeimininkė Ana Gonzalez, atėjusių pasveikinti popiežiaus žmonių minioje.

Kartą papamobilio vilkstinė stabtelėjo, kol apsauga išvedė per užtvarą prasibrovusį žmogų.

Atvykęs į nuncijaus rūmus, kuriuose ketino nakvoti, Pranciškus nustebino žmones, išeidamas prie jų kartu pasimelsti.

„Prisiminkite savo mylimus žmones taip pat ir nemylimus, – sakė popiežius. – Tegu visi mylimieji ir nemylimieji stoja prieš Dievą, kad jis, kartu su mumis palaimintų juos visus“.

Nadia Zapata, lydinti 250 skautų, pasakė: „Visi prašo Pranciškaus išspręsti mūsų problemas, bet jis sako nesąs išminčius karalius“.

Prieš atvykdamas į Meksiką Pranciškus pareiškė užuojautą 49 kalinių artimiesiems; tiek žmonių žuvo per riaušes viename Meksikos kalėjimų popiežiaus kelionės išvakarėse – šis incidentas išryškino tai, kad įkalinimo įstaigas šioje šalyje kontroliuoja gaujos.

Pranciškus trečiadienį Siudad Chuarese aplankys kito kalėjimo kalinius – šis miestas, laikytas žmogžudžių sostine, esančia prie JAV Teksaso valstijos sienos.

Pirmiausia šeštadienį numatytas popiežiaus susitikimas su prezidentu P. Nieto Nacionaliniuose rūmuose.

Nors Pranciškus bus jau trečias Meksiką aplankantis popiežius, tačiau jis bus pirmasis pontifikas aplankęs šiuos puošnius rūmus, praėjus 24 metams nuo diplomatinių ryšių tarp Vatikano ir sekuliarios Meksikos vyriausybės atnaujinimo.

Vėliau šią dieną jis keliaus į Gvadalupės Mergelės baziliką, svarbią katalikų šventovę tamsiaodei Mergelei Marijai pagerbti.

Sekmadienį popiežius vyks į nusikaltimais garsėjantį Ekatepeko priemiestį, kur vyks mišios po atviru dangumi.

Pirmadienį numatyta kelionę į skurdžią pietinę Čiapo valstiją.

Antradienį Pranciškus lankysis Morelijoje, Mičoakano sostinėje; šioje valstijoje savanorių būriai kovoja su narkotiku karteliu.

Popiežiaus kelionės Meksikoje baigsi i trečiadienį Siudad Chuarese mišiomis, kuriose pagrindinis dėmesys bus atkreiptas į migraciją ir smurtą.