Jis labai pasipiktino ir netgi yra pasirengęs paduoti į teismą TOK narį, informuoja DELFI.lv.

„Kaip reaguoti į tai, kad oficialus Šveicarijos atstovas pareiškia, jog ruošiantis olimpiadai pavogta trečdalį pinigų? Jis ką, pats prisidėjo prie vagystės?“ – pareiškė V. Jakuninas žurnalistams.

„Tada reikia jį paduoti į teismą. Jeigu jis gavo medžiagos, įrodančios, kad tai tiesa, tegu deda ant stalo. O priešingu atveju esi šmeižikas, tave reikia teisti“, – piktinosi V. Jakuninas.

Vladimiras Jakuninas
„Visi šie personažai, kurie išsižioja ir kalba visokias tokias nesąmones, niekus apie tai, kaip ir kas vyko, – tai žmonės, kurie tiesiog nemėgsta nieko pozityvaus, kas vyksta mūsų šalyje“, – pareiškė jis.

Prieštaringas pareiškimas iš TOK nario lūpų nuskambėjo per interviu, kuris savo formatu vargu ar įrodo jo vertinimą. G. F. Kasperas įvardijo, jo nuomone, pavogtą sumą – 13 mlrd. eurų (44,8 mlrd. Lt). Šveicaro nuomone, korupcija yra didžiulė, o Rusijoje ji jau seniai tapo kasdieniu reiškiniu.

V. Jakuninas ne šiaip piktinasi TOK nario vertinimu, juk „Rusijos geležinkeliai“ buvo atsakingi už septynis olimpinius objektus. Sudėtingiausias – bendras automobilių ir geležinkelių kelias iki Raudonosios laukymės, kainavęs 240 mln. rublių (18,2 mln. Lt).

„Jei viskas išvogta, tai už kokius pinigus nutiestas geležinkelis ir automobilių kelias?“ – klausia V. Jakuninas.

Jis pripažįsta, kad kompanijai nepavyko išvengti pradinės sąmatos padidinimo, bet paaiškino tai valstybinių institucijų planavimo trūkumais. Jo teigimu, valstybinės institucijos pateikė kompanijai pamažintas sąmatas, be to, statybos vyko sparčiu tempu. Jis pabrėžė, kad vietoje pagal normatyvus reikalaujamų aštuonerių metų „Rusijos geležinkeliai“ įvykdė darbus per penkerius metus.

Gianas Franco Kasperas
Sunku nuspėti, ar V. Jakuninas ketina paduoti G. F. Kasperą į teismą ir kokioje šalyje tai galėtų būti. Pažymėtina, kad anksčiau „Rusijos geležinkelių“ vadovas žadėjo paduoti į teismą opozicijos narį Aleksejų Navalną, kuris apkaltino V. Jakuniną korupcija. Kol kas taip neįvyko.

Jei V. Jakuninas kreipsis į tesimą dėl šmeižto apie išvogtus olimpiados pinigus, pretenzijų jis gali pateikti ne tik šveicarui G. F. Kasperui. 2013 m. gegužę opozicijos nariai Borisas Nemcovas ir Leonidas Martyniukas pateikė ataskaitą „žiemos olimpiada subtropikuose“.

Autorių nuomone, Sočio olimpiada tapo didžiausia afera Rusijos istorijoje. Opozicijos dalyviams pagal oficialius duomenis pavyko paskaičiuoti, kad Olimpiados biudžetas viršijo visus pasaulio rekordus ir sudarė apie 50 mlrd. dolerių (126,8 mlrd. Lt).

Tai brangiausia olimpiada istorijoje, rašoma ataskaitoje. Išlaidos pasirodė didesnės, nei išlaidos sporto objektams visose žiemos olimpiadose kartu. Be to, nuo 25 mlrd. dolerių (63,4 mlrd. Lt) iki 30 mlrd. dolerių (76 mlrd. Lt) (50 – 60 proc. bendro žaidynių biudžeto) buvo pavogtos, tvirtina ataskaitos autoriai. B. Nemcovo ir L. Martyniuko teigimu, aktyviausiai lėšas savinosi kompanijos „Olimpstroj“, „Rusijos geležinkeliai“ ir „Gazprom“.