Milijardierius verslininkas, laikomas pagrindiniu pretendentu tapti Respublikonų partijos kandidatu užimti Baltuosius rūmus, daugelį supykdė savo prieštaringai vertinamais komentarais apie imigraciją, šaunamųjų ginklų kontrolę, moterų padėtį ir kitus klausimus.

„Jis žino, kaip pritraukti dėmesį. Žinot, jis yra klasikinis realybės televizijos šou veikėjas, o šiame ankstyvajame etape nenuostabu, kad jis sulaukė didelio dėmesio“, – B.Obama kalbėjo apie D.Trumpą, duodamas interviu televizijos CBS naujienų laidai „60 Minutes“.

„Nemanau, kad jis galiausiai taps Jungtinių Valstijų prezidentu“, – B.Obama sakė interviu, kuris buvo transliuojamas sekmadienį.

Aistras kurstantys D.Trumpo komentarai apie imigraciją ir kitus klausimus dominavo prezidento rinkimų kampanijos ankstyvajame etape ir įžeidė daug amerikiečių, bet jo populiarumas nuolat didėjo.

Praeitą savaitę savo kalboje ispanakalbiams politiniams lyderiams B.Obama smerkė D.Trumpo stilių – „sakyti aiškiai kurstančius dalykus, o po to sakyti: „Na, aš ne tai turėjau omenyje“ – bet daryti tai vėl ir vėl“.

„Lyderystė nėra nepakantumo liepsnų kurstymas ir apsimetinėjimas labai nustebusiu, kai kyla gaisras“, – pridūrė jis.

B.Obama savo kalboje tiesiogiai neįvardijo D.Trumpo ir kritikavo visos į prezidento postą pretenduojančių respublikonų stovyklos retoriką.

Prezidentas, baigiantis savo antrąją ir paskutinę kadenciją po laimėtų rinkimų 2008 ir 2012 metais, tikino nesigailintis, kad konstitucija nebeleidžia jam dar kartą siekti būti perrinktam.

„Manau, kad nauja galva šioje kėdėje, ... nauja perspektyva, nauja asmenybė ir naujos idėjos, taip pat naujas pokalbis su Amerikos žmonėmis apie klausimus, kurie gali būti kitokie praėjus metams nuo dabar – lygiai taip pat, kaip buvo, kai aš pradėjau prieš aštuonerius metus, – manau, kad visa tai gerai mūsų demokratijai, – aiškino B.Obama. – Manau, tai yra sveika.“

Tačiau prezidentas sakė tikintis, kad laimėtų rinkimus, jeigu turėtų galimybę siekti trečios kadencijos.

B.Obama pridūrė nujaučiantis, kad jo paskutiniai 15 darbo mėnesių Baltuosiuose rūmuose bus „karčiai saldūs“.

„Kita vertus, labai didžiuojuosi tuo, ką pasiekėme, ir tai mane skatina manyti, kad mielai nuveikčiau kai ką daugiau“, – tvirtino jis.

„Tačiau tuo metu, kai baigsiu (kadenciją), manau, man bus laikas išeiti“, – pridūrė šalies vadovas.