2003 metų birželio 12 dienos D.Cheney ir jo administracijos vadovo Lewiso Libby pokalbio užrašai sukėlė klausimų dėl galimo viceprezidento vaidmens nutekinant informaciją. Be to, šie užrašai prieštarauja federalinei prisiekusiųjų žiuri pateiktam L.Libby liudijimui, kad pirmą kartą apie CŽV darbuotoją Valerie Plame jis išgirdęs iš žurnalistų.

Kaip teigia su byla susiję advokatai, informacijos apie V.Plame tapatybę nutekinimą tiriantis federalinis prokuroras Patrickas Fitzgeraldas svarsto galimybę pateikti L.Libby kaltinimus dėl neteisingų parodymų ir galbūt trukdymo teisingumui.

Kaltinimai taip pat gali būti pateikti ir įtakingam prezidento George'o W.Busho patarėjui Karlui Rove'ui. P.Fitzgeraldo pareiškimo laukiama vėliau šią savaitę.

V.Plame tapatybė žiniasklaidai buvo atskleista po to, kai jos vyras, diplomatas Josephas Wilsonas prieš invaziją į Iraką apkaltino Busho administraciją manipuliuojant žvalgybos informacija apie šią šalį. Savo kritiką J.Wilsonas iš dalies grindė informacija, gauta per savo CŽV paremtą 2002 metų kelionę į Afriką, kur aiškinosi žvalgybos pranešimus, jog Irakas siekė gauti urano iš Nigerio.

D.Cheney biuras siekė gauti daugiau informacijos apie sandorį dėl urano, ir dėl to CŽV išsiuntė aiškintis J.Wilsoną.

Kaip teigia su tyrimu artimai susiję žmonės, 2003 metų gegužę ar birželį, kai spaudoje pasirodė pirmosios detalės apie J.Wilsono misiją, tačiau jis dar nebuvo išsakęs savo griežtos viešos kritikos (tai įvyko 2003 metų liepą), D.Cheney biuras, siekdamas atsiriboti nuo diplomato kelionės ir jo išvadų, pradėjo tikrinti J.Wilsono biografiją.

L.Libby užrašai rodo, kad D.Cheney informaciją apie V.Plame gavo iš tuometinio CŽV direktoriaus George'o Teneto, praneša "The New York Times", savo pranešimą pagrindęs su byla susijusių advokatų informacija.

Iš užrašų galima spręsti, kad D.Cheney nežinojo J.Wilsono žmonos pavardės. Tačiau jie aiškiai rodo, kad viceprezidentas žinojo ir pasakė L.Libby, jog ji dirba CŽV ir galbūt padėjo suorganizuoti savo vyro kelionę.