Veteranas lyderis, regis, griebėsi paskutinės galimybės likti valdžioje, spausdamas Aukščiausiąjį Teismą neleisti parlamentui surengti balsavimo, per kurį jis gali būti nušalintas nuo pareigų.

Vis daugiau kritikos sulaukiantis P. O'Neillas sekmadienį paskelbė, kad atsistatydins, tačiau iki šiol nepateikė oficialaus rašto šalies generaliniam gubernatoriui.

54 metų P. O'Neillas anksčiau šį mėnesį laimėjo parlamente surengtą balsavimą dėl pasitikėjimo. Tačiau premjeras buvo vis smarkiau spaudžiamas atsistatydinti dėl anksčiau šiais metais pasirašytos milijardų dolerių vertės sutarties su energetikos milžinėmis „Total“ ir „ExxonMobil“ dėl suskystintų gamtinių dujų.

Dėl šios sutarties Papua Naujosios Gvinėjos suskystintų gamtinių dujų eksportas turėtų padidėti beveik du kartus. Tačiau vietos bendruomenės skundžiasi, kad analogiškos sutartys praeityje joms neatnešė jokios naudos.

Naujas balsavimas dėl nepasitikėjimo premjeru turėjo vykti birželio 6-ąją, bet P. O'Neillas dėl to kreipėsi į Aukščiausiąjį Teismą, motyvuodamas tuo, kad nori „užtikrinti konstitucinių ir teisinių procesų aiškumą“.

Antradienį teismas atsisakė nagrinėti šią bylą skubos tvarka ir paskyrė posėdį penktadienį, sakė vienas iš opozicijos parlamentarų Brianas Krameris.

P. O'Neillo oponentai mano turintys pakankamai balsų, kad nuverstų premjerą, bet kol kas nesutariama, kas turėtų tapti naujuoju vyriausybės vadovu.