Antrieji kovos dėl JAV prezidento posto debatai įvyko sekmadienį, spalio 9 dieną Vašingtono universiteto salėje Sent Luise. Jų formatas skyrėsi nuo pirmųjų, tad kandidatams atsirado tiek naujų galimybių, tiek naujų kliūčių.

Svarbiausi faktai:

- Likus 1h iki debatų pradžios D. Trumpas surengė spaudos konferenciją su moterimis, kurios kaltina Billą Clintoną seksualiniu priekabiavimu.

- Prasidėjus debatams, D. Trumpas ir H. Clinton nepaspaudė vienas kitam rankos.

- D. Trumpas pagrasino H. Clinton tyrimu ir kalėjimu dėl jos elektroninio pašto skandalo.

- Šį kartą per debatus abu kandidatai kalbėjo apytiksliai tiek pat laiko: D. Trumpas – 40.10 min, H. Clinton – 39.05.

- Remiantis atlikta CNN/ORC apklausa, nors D. Trumpas viršijo lūkesčius, tačiau H. Clinton laimėjo antrąjį JAV prezidento debatų turą.

- Rezultatai parodė aiškią H. Clinton pergalę – 57 proc. apklausos dalyvių nurodė, kad būtent ji laimėjo debatus, už D. Trumpo pergalę balsavo 34 proc. respondentų.

D. Trumpo ir H. Clinton rinkėjai

D. Trumpas per antruosius tulžingus debatus su H. Clinton svaidėsi grasinimais

Respublikonas Donaldas Trumpas sekmadienį per antruosius tulžingus kandidatų į prezidentus debatus pasitelkė „išdegintos žemės“ taktiką, siekdamas išgelbėti savo stringančią kampaniją.

Milijardierius žadėjo savo varžovę demokratę Hillary Clinton pasiųsti į kalėjimą ir kaltino jos vyrą netinkamu seksualiniu elgesiu.

Stebint dešimtims milijonų televizijos žiūrovų ir Vašingtono universitete Sent Luise susirinkusiai auditorijai, kurioje buvo Billas Clintonas ir trys moterys, tvirtinančios, kad praeityje patyrė jo seksualinį priekabiavimą, respublikonų kandidatas spjovė į politinį etiketą ir žėrė kaltinimus buvusiam prezidentui dėl jo praeities nuodėmių.

D.Trumpas, kurio rinkimų kampanija atsidūrė gilioje duobėje, atsiprašė už savo „persirengimo kambario lygio kalbas“, kai jis gyrėsi grabinėjęs moteris, tačiau atvirai rėžė, kad „Billas Clintonas išnaudojo moteris“.

„Jei pažiūrėsite į Billą Clintoną, viskas yra kur kas blogiau“, – sakė milijardierius.

„Aš kalbėjau, jis veikė“, – pabrėžė D.Trumpas ir pridūrė, kad „per visą šios šalies politikos istoriją nebuvo kito žmogaus, kuris taip išnaudojo moteris“.

Po šių žodžių 70-metis verslo magnatas žengė dar toliau ir pagrasino, kad tapęs prezidentu pasiųs į kalėjimą savo varžovę, kurios širdis, jo teigimu, „kupina neapykantos“.

„Jei laimėsiu, nurodysiu generaliniam prokurorui paskurti specialų prokurorą ištirti jūsų situaciją, nes niekada nėra buvę tiek melo, tiek apgavysčių“, – sakė jis, kreipdamasis į H. Clinton.

Demokratė, stojusi į antrą žodinę akistatą su savo varžovu, atsidūrusiu itin keblioje situacijoje likus vos mėnesiui iki rinkimų, oponentui atkirto, kad jo vulgarūs pasisakymai, girdimi paviešintame garso įraše, tiesiog parodo, koks jis yra iš tikrųjų.

„Tai yra tikrasis Donaldas Trumpas. Svarbiausias klausimas mums, klausimas, į kurį turi atsakyti mūsų šalis – ar mes esame tokie?“, – sakė buvusi valstybės sekretorė.

H. Clinton pareiškus, jog „nepaprastai gerai“, kad šaliai nevadovauja D. Trumpo temperamento žmogus, respublikonas atrėžė: „Nes būtumėte kalėjime.“

Debatų pradžia buvo įtempta. Į kaltinimų tiradas žėrusio ir nuolat kitus kalbėtojus pertraukinėjusio D. Trumpo taikiklį pateko netgi du debatų vedėjai, kuriuos jis apkaltino šališkumu, pareiškęs, kad „trys kovoja prieš vieną“.

„Tai nėra įprastas laikotarpis ar įprasti rinkimai“, – sakė demokratė, kreipdamasi tiesiai į rinkėjus.

Kaip ir pirmųjų debatų metu, ji taip pat spendė spąstus D. Trumpui ir stengėsi priversti jį pripažinti, kad beveik du dešimtmečius nemokėjo federalinio pajamų mokesčio.

Apkaltinusi Rusiją, kad ji mėgina pakreipti 2016 metų prezidento rinkimų kampaniją D. Trumpui palankia kryptimi ir surengė surengė virtinę įsilaužimų į elektroninio pašto sistemas, buvusi valstybės sekretorė privertė savo varžovą prieštarauti tam, ką sako žvalgybos bendruomenė, kuri taip pat kalba apie Maskvos vaidmenį.

„Ji nežino, ar kompiuterinius įsilaužimus rengia rusai. Galbūt nėra jokių įsilaužimų“, – sakė respublikonas.

Lemiamas etapas

D. Trumpo rinkimų kampanija pakibo ant plauko po to, kai penktadienį buvo paviešintas 2005 metais darytas garso įrašas su jo gašliomis pagyromis, sukėlęs politinę audrą ir paskatinęs nemažai respublikonų nusigręžti nuo partijos kandidato į prezidentus.

D. Trumpas, kurio rinkimų kampanija sutelkta į pastangas nemokamai pakliūti į televizijos eterį, o ne į tiesioginį darbą su rinkėjais, yra labai priklausomas nuo Respublikonų partijos aparato.

Jam reikia drastiško proveržio, kad pasivytų H. Clinton, kuri gerokai sustiprino savo pozicijas viešosios nuomonės apklausose po rugsėjo 26 dieną vykusių pirmųjų prezidento rinkimų kampanijos debatų.

D. Trumpas nusprendė griebtis ypatingų priemonių ir prieš pat debatus sušaukė spaudos konferenciją, kurioje dalyvavo ir kelios moterys, kaltinančios buvusį prezidentą B. Clintoną seksualiniu priekabiavimu ar išprievartavimu.

Tarp kalbėtojų, kurias D. Trumpas pristatė kaip „labai drąsias moteris“, buvo Paula Jones, buvusi Arkanzaso valstijos tarnautoja, padavusi B. Clintoną į teismą dėl seksualinio priekabiavimo, taip pat Juanita Broaddrick. Ši moteris tvirtina, kad 1978-aisiais B. Clintonas , kuris tuo metu buvo Arkanzaso valstijos generalinis prokuroras, ją išžagino.

Viskas, ką turite žinoti apie antruosius debatus

1) Kuo sekmadienį vyksiantys JAV prezidento rinkimų debatai skirsis nuo pirmųjų?

Kaip tau tapo savotiška tradicija, antrieji debatai tam tikra prasme bus laisvesnės formos – kandidatams nebereikės stovėti tribūnose. Jie galės kalbėdami vaikščioti po sceną ar sėdėti. Debatus stebės dar neapsisprendę rinkėjai, kuriuos atrinko „Galluo Organization“. Jie galės pateikti pusę klausimų. Likusius klausimus užduos debatų moderatoriai Martha Raddatz iš „ABC News“ ir Andersonas Cooperis iš CNN. Jie tarpusavyje sutarė svarstyti klausimus, kuriuos žmonės užduoda internetu ir kurie sulaukia daugiausia balsų. Remiantis ketvirtadienio ryto duomenimis, daugiausia žmonių užduodamų klausimų susiję su leidimais įsigyti ginklą ir socialinės rūpybos klausimais.

2) Ko greičiausiai paklaus debatų žiūrovai?

Žiūrovai tikrai užduos kitokių klausimų nei žurnalistai. Tam tikra prasme žiūrovų klausimai – ir labai svarbi galimybė kandidatams, ir rimtas pavojus. Pats laisvesnis antrųjų debatų formatas tarsi sufleruoja, jog jie nebus itin provokuojantys, tad greičiausiai politikams neteks viso dėmesio skirti vienas kito puolimui ar gynybos strategijoms. Greičiausiai, kaip dar 2005 metais rašė Johnas T. Morello, tokių debatų metu dėl prezidento posto kovojantieji daugiau kalbės apie tai, kuo tiki, ir ką mąsto. Kitaip tariant, bandys pasirodyti žmogiški.

3) Ko debatų žiūrovai kandidatų klausdavo anksčiau?

Pateikiame kelis klausimų pavyzdžius iš ankstesnių prezidentinių debatų, kuriuos parinko „Digital First Media“:

„Kaip jūsų siūlomi mokesčių siūlymai pakeis mano kaip 34 metų vienišo viduriniosios klasės amerikiečio gyvenimą?“;

„Kokia nuomonė kadencijų klausimu ir kaip siektumėte pokyčių?“;

„Gerbiamas kandidate, pasikalbėjau su keliais kolegomis, šeimos nariais ir bičiuliais. Tų, kurie sakė už jus nebalsuosią, paklausiau, kodėl. Jie atsakė, kad jūs tiesiog atrodote neryžtingas ir neapsisprendęs. Ką jiems atsakytumėte?“.

„Ko nežinote ir kaip ketinate to išmokti?“.

4) Kokiomis temomis kandidatai bandys kalbėti?

Po pirmųjų debatų visi sužinojo apie D. Trumpo mokesčiams sumokėtus milijonus, tad, panašu, per antruosius debatus Demokratų kandidatė kaip ir turi neprastą atspirties tašką. D. Trumpas gali pasinaudoti proga pašnekėti apie naujausią incidentą, susijusį su JAV kibernetiniu saugumu. Jis taip pat davė aiškiai suprasti galįs, pasitaikius progai, padiskutuoti ir Billo Clintono neištikimybės klausimais, nors „New York Post“ žurnalistams visai neseniai pareiškė bandysiąs susilaikyti nuo komentarų šia tema.

5) Į ką dar atkreipti dėmesį?

Tai, kad šį kartą debatuose kandidatai nesislėps už tribūnų, atkreips didesnį dėmesį ir į jų kūno kalbą. Per pirmuosius tokius diskusijos tipo prezidento debatus 1992 metais prezidentas George‘as H. W. Bushas pastebėtas žvilgčiojantis į laikrodį. Žinoma, tai nepraslydo pro viską matančias filmavimo kamerų akis. Pirmosios rinkimų kampanijos dėl vietos Senate metu H. Clinton turėjo naudos iš veiksmų, kurių ėmėsi jos oponentas iš Respublikonų partijos Rickas Lazio – jis peržengė ribas ir pažeidė jos asmeninę erdvę. Tai nutiko per tradicinius debatus, kai oponentai stovėjo tribūnose. Debatuose be tribūnų 2000 metais Alas Gore‘as pasielgė panašiai – pernelyg priartėjo prie George‘o W. Busho. Tokie jo veiksmai papildomų taškų jam nepelnė.

6) Kam naudingas šis laisvesnis formatas?

Kai prezidentinių debatų komisija nusprendė 1992 metais išbandyti laisvesnį debatų formatą, puikiausiai pasirodė ir kaip žuvis vandenyje jautėsi demokratas Billas Clintonas. Jis drąsiai ėjo prie pat scenos krašto ir betarpiškai bendravo su publika. Kaip ir jos sutuoktinis, Hillary Clinton taip pat puikiai jaučiasi tarp žmonių kamerinėje aplinkoje, nors tokio dydžio salė ir gali tapti jai šiokiu tokiu iššūkiu. D. Trumpui įprasti masiniai renginiai, tad jis taip pat gali jaustis kiek nejaukiai.

7) Kaip antriesiems debatams ruošiasi D. Trumpas ir H. Clinton?

D. Trumpą debatams ruošia tikras savo srities profesionalas Chrisas Christie, kuris, eidamas Naujojo Džersio gubernatoriaus pareigas, tokio formato debatų turėjo daugiau nei 130. H. Clinton ruoštis antrajai akistatai su varžovu padeda jos rinkimų kampanijos komanda, kurioje nestinga tikrų savo srities profesionalų.

8) Kas laimėjo pirmuosius debatus?

Nors internete iš pradžių ir pasirodė daug informacijos, paremtos viešosios nuomonės tyrimais, esą pirmuose debatuose geriau pasirodė D. Trumpas, profesionalai netrukus tokius gandus paneigė. Po kelių dienų imta viešinti patikimų tyrimų išvadas, kuriuose pergalės laurai be kalbų atiduodami H. Clinton. Ją kaip debatų nugalėtoją įvardijo 53 proc., 18 proc. pareiškė, kad debatuose geriau pasirodė D. Trumpas. Kaip ten bebūtų, po pirmųjų debatų Demokratų partijos kandidatės prezidento rinkimuose reikalai pradėjo gerėti.

9) Ką H. Clinton daro gerai ir kur turėtų pasitempti?

Pajutusi, kad atsidūrė nedraugiškoje aplinkoje (kad ir dėl skandalo dėl asmeninio pašto serverio naudojimo), H. Clinton ėmėsi nuosaikios gynybos, tačiau netrukus pakeitė kryptį. Jeigu pasiruoš geriau, šį kartą D. Trumpas galėtų neleisti jai taip greitai išsisukti. Jeigu žmonių klausimai apims daugiau skirtingų temų, tai bus į naudą H. Clinton.

10) Ką D. Trumpas daro gerai ir kur turėtų pasitempti?

Per pirmąjį 90 minučių trukmės debatų pusvalandį D. Trumpas savo varžovę bandė pateikti kaip jokių pokyčių nenorinčią ir nesieksiančią kandidatę ir bandė prisiminti visas jos praeityje padarytas klaidas. D. Trumpo susikaupimas, susikoncentravimas ir disciplina netrukus pradėjo su kiekviena debatų minute tirpti. Jo pasirodymas buvo toks karštakošiškas ir emocionalus, jog internetas dar ilgai turėjo iš ko juoktis. Respublikono šalininkai tikisi, kad šį kartą jis nesileis išmušamas iš vėžių ir koncentruotis tik į tai, ką išmano geriausiai – pavyzdžiui, migraciją.