Vatikano valstybės sekretorius kardinolas Pietro Parolinas perdavė pontifiko „gilų susirūpinimą“ dėl konflikto ir pakartojo jo raginimą sukurti humanitarinius koridorius, kad civiliai ir gelbėtojai galėtų pabėgti nuo smurto, sakė Vatikano atstovas spaudai Matteo Bruni. P. Parolinas paragino pradėti derybas ir dar kartą patvirtino Šventojo Sosto pasiryžimą „daryti viską ir tarnauti taikai“, sakė jis.

Rusijos užsienio reikalų ministerija savo pranešime nurodė, kad pokalbio metu S. Lavrovas paaiškino „specialiosios karinės operacijos Ukrainoje priežastis ir tikslus“. S. Lavrovas ir P. Parolinas aptarė humanitarinę situaciją, įskaitant priemones, skirtas apsaugoti civilius gyventojus ir padėti pabėgėliams, bei pareiškė viltį, kad bus susitarta, kaip užbaigti konfliktą, pranešė ministerija.

Popiežius Pranciškus, praėjusį savaitgalį apgailestavęs dėl „kraujo ir ašarų upių“ Ukrainoje, pasiuntė du aukšto rango kardinolus susitikti su pabėgėliais Vengrijoje ir Lenkijoje, kur katalikų labdaros organizacijos taip pat padeda teikti pagalbą. Pasak Jungtinių Tautų, daugiau nei du milijonai žmonių pabėgo iš Ukrainos nuo vasario 24 d., kai Rusija pradėjo plataus masto įsiveržimą į Ukrainą.

Kanados kardinolas Michaelas Czerny antradienį lankėsi traukinių stotyje Vengrijos sostinėje Budapešte, kur labdaros organizacija „Caritas“ ir Maltos ordinas kasdien padeda maždaug 2500 ukrainiečių pabėgėlių, rašo Vatikano žiniasklaidos portalas „Vatican News“.

Tuo metu lenkas kardinolas Konradas Krajewskis pirmadienį lankėsi Lenkijos ir Ukrainos pasienyje ir ten susitiko su pabėgėliais, pranešė Vatikano spaudos tarnyba. Abu „planuoja artimiausiomis dienomis vykti į Ukrainą, atsižvelgiant į situaciją“, sakoma pranešime.

Interviu Vatikano radijui M. Czerny reiškė susirūpinimą, kad prekeiviai žmonėmis pasinaudos pažeidžiamais pabėgėliais, „klaidingai siūlydami jiems pagalbą, o paskui įstumdami į naują problemą, kuri gali būti dar blogesnė nei ta, nuo kurios bėga“. Jis pridūrė, kad daugiausia dėmesio skirs „afrikiečiams ir azijiečiams“, kurie lygiai taip pat bėga iš Ukrainos, ir yra pranešimų apie rasinę įtampą prie sienų. „Labai svarbu, kad jie gautų tokį patį priėmimą, apsaugą ir pagalbą kaip ir visi kiti“, – sakė M. Czerny.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją