33-ejų vyriškiui koronavirusas buvo diagnozuotas kovo pabaigoje, o rugpjūčio viduryje sugrįžus į Honkongą iš kelionės po Europą koronavirusas šiam žmogui buvo nustatytas antrą kartą, teigiama dar nerecenzuotame Honkongo universiteto komandos tyrime. Pirmojo susirgimo metu vyriškiui pasireiškė ligos simptomai, tačiau antrąjį kartą jų nebuvo.

Šis atradimas – naujausias ženklas, kad imunitetas virusui gali būti trumpalaikis. Jis pabrėžia kasmetinės COVID-19 vakcinos, sustiprinančios imunitetą, atsiradimo svarbą. Tokia vakcina būtų reikalinga netgi tiems, kurie jau anksčiau buvo užsikrėtę virusu ir persirgę, aiškina Ivanas Hungas, vienas iš tyrimų komandos narių.

„Šis virusas yra labai gudrus, jis vis mutuoja. Vadinasi, tai reiškia, kad netgi užsikrėtus natūraliai ir pasveikus vakcinacija vis vien bus reikalinga, reikės dėvėti kaukę ir laikytis socialinio atstumo“, – CNN aiškino I. Hungas.

Atradimas apie pakartotinį užsikrėtimą nėra didelė staigmena – mokslininkai jau seniai perspėja, kad persirgimas koronavirusu nesuteikia ilgalaikio imuniteto. Tad tyrimo išvados didelio nerimo kelti neturėtų. Svarbus yra faktas, kad antrojo susirgimo metu vyriškiui nepasireiškė jokie simptomai, aiškina dr. Paulas Offitas, Vakcinų švietimo centro direktorius ir Filadelfijos vaikų ligoninės pediatrijos profesorius. „Vakcinos atžvilgiu reikšminga tai, kad pirmasis užsikrėtimas sukėlė imuninį atsaką, apsaugojusį nuo ligos“, – teigia profesorius.

Ekspertai ragina atlikti daugiau šios srities tyrimų, nes minėtasis atvejis gali būti tiesiog nukrypimas nuo normos. Tačiau šis atvejis visgi verčia suabejoti strategijomis, kuriomis siekiama sukurti kolektyvinį (bandos) imunitetą leidžiant virusui plisti visuomenėje. Manoma, kad šią strategiją taiko tokios valstybės kaip Švedija.

„Vienintelis saugus ir veiksmingas būdas, kuriuo galima sukurti kolektyvinį imunitetą, yra vakcinacija“, – „Twitter“ rašė Akiko Iwasaki iš Jeilio universiteto medicinos mokyklos. Ji aiškino, kad dėl to, jog įmanomas pakartotinis užsikrėtimas, kolektyvinis imunitetas, įgytas natūralaus užsikrėtimo būdu, yra menkai tikėtinas viruso sunaikinimo būdas.

Svarbu paminėti, kad Baltiesiems rūmams artimi šaltiniai CNN pasakojo, jog Baltųjų rūmų pareigūnai kalba apie galimybę skubos tvarka pradėti naudoti vakciną dar neatlikus paskutiniojo etapo tyrimų. Pirmadienį JAV ekspertas užkrečiamųjų ligų klausimais dr. Anthony Fauci perspėjo to nedaryti: jis aiškina, kad toks žingsnis gali pakenkti pastangoms vystyti kitas vakcinas.

„Mano manymu, pats svarbiausias dalykas yra nepaliekant abejonių išsiaiškinti, ar vakcina yra saugi ir veiksminga. Vilsimės, kad niekas nekliudys visapusiškam užtikrinimui, jog vakcina yra saugi ir efektyvi“, – kalbėjo A. Fauci.