Šylant pasaulio klimatui Himalajų ledynai tirpsta ir atidengia kalnuose žuvusių žmonių palaikus, taip pat daugybę šiukšlių, susikaupusių per komercinio alpinizmo dešimtmečius, kai atvyksta vis daugiau turtingų turistų, per daug nesukančių galvos dėl savo paliekamų nemalonių pėdsakų.

Žiniasklaidos pranešimuose sakoma, kad praeitą savaitę sraigtasparniais buvo išskraidinti keturi kūnai.

Nepalo turizmo departamento atstovas Dandu Rajas Ghimire (Dandus Radžas Ghimirė) sakė naujienų agentūrai AFP, kad palaikų tapatybė šiuo metu nustatinėjama.

Vyriausybės pasiųsta 14 tvarkytojų grupė apie šešias savaites rinko šiukšles bazinėje stovykloje ir aukščiausioje, 4-ojoje stovykloje, esančioje beveik 8 km aukštyje virš jūros lygio. Jie surinko daugybę tuščių skardinių, butelių, plastiko ir išmestos laipiojimo įrangos.

„Pasiekėme šio šio sezono tikslą... Tikimės, kad galėsime tęsi, ką esam pradėję“, – sakė D. R. Ghimire.

Kariuomenės sraigtasparniai ir nešikai gabeno atliekas į Namče Bazarą – paskutinį didelį miestą kelyje į Everestą.

Pasak tarnybų, dalis šių šiukšlių bus išsiųstos perdirbti į Katmandu.

Seniai pramintas kelias į 8 848 metrų aukščio viršūnę, kuriuo kasmet praeina šimtai žmonių, yra nusėtas išmesta laipiojimo įranga, tuščiais dujų kanistrais ir net žmonių išmatų sluoksniuk.

„Turime kas kelerius metus surengti šią [tvarkymo] programą, ypač aikštesnėse stovyklose, kad apvalytume kalną“, – sakė tvarkytojų grupės vadovas Pasangas Nuru Sherpa (Pasangas Nuru Šerpa).

Nepalui ir Kinijai, kurių bendra siena kerta šį kalną, sunkiai sekasi tvarkytis su daugybe atliekų ir šiukšlių, paliekamų didėjančio skaičiaus alpinistų.

Prieš šešerius metus Nepalas pradėjo imti iš kiekvienos grupės 4 000 JAV dolerių užstatą už šiukšles. Ši suma yra grąžinama, jeigu kiekvienas alpinistas nuo kalno parneša mažiausiai 8 kg šiukšlių.

Vis dėlto tik pusė atvykėlių grįžta su šiukšlėmis.

Vasarį Kinija uždraudė ne alpinistams būti savojoje Everesto bazinėje stovykloje Tibeto pusėje, siekdama apvalyti jai priklausančią kalno dalį.

Šį sezoną Everesto viršūnę pasiekė šimtai alpinistų. Tikėtina, kad jų skaičius bus didesnis nei pernai užfiksuotas rekordas, kai viršūnėje pabuvojo 807 žmonės.