„Libijos vyriausybė paprašė Turkijos karinės pagalbos. Kaip sakė prezidentas Erdoganas, mes, be abejo, laikysimės savo susitarimo“, – per „Twitter“ parašė valstybės vadovo atstovas spaudai Fahrettinas Altunas.

Ketvirtadienį R. T. Erdoganas paskelbė, kad Turkijos parlamentas sausio 8-ąją arba 9-ąją balsuos dėl siūlymo pasiųsti į Libiją turkų karių pagal susitarimą su Tripolio vyriausybe, kovojančia su šalies rytinę dalį kontroliuojančia maršalo Khalifos Haftaro Libijos nacionaline armija (LNA).

„Palaikome tarptautiniu lygiu pripažįstamą teisėtą Libijos vyriausybę. Išorinės jėgos privalo liautis rėmusios neteisėtas grupuotes, veikiančias prieš Libijos vyriausybę“, – rašo F. Altunas.

Neseniai paskelbtuose žiniasklaidos pranešimuose sakoma, kad Rusija yra pasiuntusi samdinių kovoti Kh. Haftaro pajėgose, nors Maskva tai neigė. Jungtinės Tautos taip pat kaltino maršalo pajėgas verbuojant kovotojus iš Sudano.

„Palaikome Libijos vyriausybę, bet nenorime, kad Libija būtų karo zona, – rašo F. Altunas. – Libijoje veikia regioninės pajėgos, siekiančios atkurti žmonėms neatskaitingus represinius režimus. Jų pastangos primesti marionetines vyriausybes nebus sėkmingos.“

Ankara lapkritį pasirašė su Tripolyje veikiančia Nacionalinės santarvės vyriausybei (NSV).

Ankara taip pat pasirašė atskirą susitarimą su GNA jurisdikcijos jūroje, sulaukusį kitų šalių, įskaitant Graikiją, kritikos.

Šia sutartimi nustatoma abiejų šalių jūrinė siena, bet Atėnai tvirtina, kad ją brėžiant neatsižvelgta į Kretos salą. Šis klausimas yra itin opus, regiono žaidėjoms varžantis dėl teisės naudoti Viduržemio jūros rytinėje dalyje esančius dujų išteklius.

„Mūsų jūrinis susitarimas su Libija užtikrina, kad Turkijos judėjimo laisvė atviroje jūrose nebus varžoma“, – sakoma F. Altuno tviterio žinutėje.

„Ji taip pat užtikrina tvirtus ryšius su Libijos vyriausybe. Esame įsipareigoję stabilumui ir taikai tiek Libijoje, tiek Viduržemio jūroje“, – pridūrė R. T. Erdogano atstovas.