Prancūzijai tenka didelė atsakomybė už Libijos nugramzdinimą į chaosą, jau ne vienus metus palaikant ten neteisėtas struktūras. Taigi, Prancūzija Libijoje žaidžia pavojingą žaidimą“, – sakoma Turkijos užsienio reikalų ministerijos pranešime.

Didėjant įtampai tarp abiejų NATO sąjungininkių Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas pirmadienį apkaltino Ankarą užsiimant šioje Šiaurės Afrikos valstybėje „pavojingu žaidimu“, kuris negali būti toliau toleruojamas.

Turkija Libijos konflikte remia Nacionalinės santarvės vyriausybę (NSV). Ankaros karinė pagalba padėjo Tripolio pajėgoms iškovoti virtinę pergalių prieš maršalo Kh. Haftaro pajėgas, remiamas Egipto, Rusijos ir Jungtinių Arabų Emyratų.

Prancūzija, kaip įtariama, irgi teikia pagalbą Kh. Haftarui, bet teigia, kad šio konflikto atžvilgiu yra neutrali.

Libiją smurtas krečia nuo 2011 metų, kai šalyje buvo nuverstas ir vėliau nužudytas ilgametis diktatorius Muamaras Kadhafi. Šalyje iki šiol aktyviai veikia genčių pajėgos, džihadistai ir samdiniai.

Kh. Haftaras, buvęs M. Kadhafi režimo generolas, prieš dešimtmečius pabėgęs į Jungtines Valstijas, nuo praeitų metų stengiasi užimti Tripolį.

Įtampa tarp Turkijos ir Prancūzijos didėjo nuo Ankaros sprendimo vienašališkai pradėti karinę operaciją Sirijoje prieš vietos kurdų sukarintas pajėgas. E. Macronas tuo metu sakė, kad NATO yra ištikusi „smegenų mirtis“.

Prancūzijos lyderis pirmadienį pakartojo šį prieštaringai vertintą komentarą, kalbėdamas apie Turkijos karinių laivų konfrontaciją su prancūzų kariniu laivu, vykdžiusiu NATO misiją Viduržemio jūroje netoli Libijos krantų.

Ankara savo ruožtu sako, kad Turkija užima „stiprią poziciją“ Aljanse, atliekančiame savo funkcijas net ir per koronaviruso pandemiją. Turkija pasmerkė kontraversiškus E. Macrono pareiškimus apie NATO kaip „iškreipto požiūrio“ ženklą.

„Kviečiame Prancūziją ir Prancūzijos prezidentą veikti rimtai, kaip valstybei... kad būtų sustabdyti žingsniai, keliantys pavojų Libijos, Sirijos ir Viduržemio jūros rytinės dalies saugumui ir ateičiai, taip pat naudotis esamus dialogo kanalus“, – pabrėžė ministerija.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)