JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo pirmadienį pareiškė, kad šių nausėdijų laikymas neteisėtomis „nesuveikė“.

Šis naujausias ilgamečio JAV užsienio politikos kurso pakeitimas pamalonino Izraelio dešiniuosius, ypač ministrą pirmininką Benjaminą Netanyahu.

Kita vertus, Jungtinių Valstijų pareiškimas prieštarauja Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos rezoliucijoms.

Turkijos užsienio reikalų ministras Mevlutas Cavusoglu socialiniame tinkle „Twitter“ parašė, kad tokios deklaracijos „nėra galiojančios pagal tarptautinę teisę“.

„Nė viena šalis nėra aukščiau tarptautinės teisės“, – pridūrė jis.

Pasak M. Pompeo, Jungtinės Valstijos nebūtinai laikys nausėdijas teisėtomis, bet sutiks su Izraelio teismų sprendimu.

Turkija, ryžtinga palestiniečių interesų gynėja, taip pat kritikavo 2017 metų JAV sprendimą pripažinti Jeruzalę Izraelio sostine.

Tuo metu Izraelio ministras pirmininkas antradienį nuvyko į Vakarų Krantą pasidžiaugti JAV pareiškimu.

B. Netanyahu JAV prezidento Donaldo Trumpo administracijos pareiškimą pavadino „dideliu pasiekimu“, kuris „ištaisė istorinę klaidą“.

„Manau, kad tai yra didi diena Izraelio valstybei ir pasiekimas, gyvuosiantis dešimtmečius“, – sakė jis, kalbėdamas žydų naujakurių ir jų šalininkų susibūrime Efrate, už Jeruzalės esančioje didelėje žydų nausėdijoje.

Vakarų Krantą savo būsimos valstybės dalimi laikantys palestiniečiai sako, kad šis JAV žingsnis žlugdo bet kokias platesnio taikos susitarimo galimybes.

JT atmeta JAV politikos pasikeitimą

JAV politikos pasikeitimas neturi įtakos Izraelio nausėdijų teisėtumui Vakarų Krante ir aneksuotoje Rytų Jeruzalėje, antradienį pareiškė Jungtinės Tautos, patvirtindamos, kad šių nausėdijų buvimas prieštarauja tarptautinei teisei.

JT žmogaus teisių komisarės atstovas Rupertas Colville'is pareiškė, kad „vienos valstybės politikos pasikeitimas nepakeičia egzistuojančių tarptautinės teisės normų bei jų išaiškinimo Tarptautinio Teisingumo Teisme ir Saugumo Taryboje“.

JT Žmogaus teisių komitetas „ir toliau laikysis ilgametės Jungtinių Tautų pozicijos, kad Izraelio nausėdijos pažeidžia tarptautinės teisės normas“, – sakė R. Colville'is žurnalistams.

M. Pompeo pareiškė, kad Jungtinės Valstijos nebūtinai laikys nausėdijas teisėtomis, bet sutiks su Izraelio teismų sprendimu.

Dauguma žydų naujakurių gyvena nausėdijose, kurias Izraelio teismai pripažįsta teisėtomis.

Pakeitusios savo politiką nausėdijų atžvilgiu Jungtinės Valstijos iš esmės pasipriešino visai likusiai tarptautinei bendruomenei ir JT Saugumo Tarybos rezoliucijoms, skelbiančioms, kad okupuotose teritorijose įkurtos nausėdijos yra neteisėtos.