Kalėdų nakties homilijoje Katalikų bažnyčios Anglijoje galva V. Nicholsas sakė, kad valdžios planai suvienodinti santuokų tarp skirtingų lyčių ir tos pačios lyties atstovų sukels moralinio sunaikinimo efektą.

Duodamas interviu BBC arkivyskupas taip pat pažymėjo, kad joks punktas iš Konservatorių partijos rinkimų 2010 metais manifesto nelietė homoseksualų santuokų klausimo, tuo reikalu nebuvo jokio konsultacinio dokumento, šio klausimo nebuvo ir karalienės kalboje parlamento sesijos pradžioje. Nepaisant to, vyriausybės įstatymų leidybos planai labai akcentuojami.

"Rašytojas George'as Orwellas įvertintų šį valdžios manevrą. Tai ne tik chaosas. Tai demokratinio proceso sužalojimas", - teigia vyskupas.

Tos pačios lyties asmenų santuokoms priešinasi ir valstybinė Anglikonų bažnyčia.

Vyriausybės planai numato, kad jokia bažnyčia ir jokia konfesija neprivalės sutuokti homoseksualų, jeigu jų hierarchai nesutiks. Kai kurie komentatoriai pastebi, kad tai ne tas pat, kas įstatymais įteisintas draudimas. Nuogąstaujama, kad bažnyčios bus priverstos sutuokti tos pačios lyties asmenis įstatymo, draudžiančio diskriminaciją dėl seksualinės orientacijos, pagrindu.

Atskirus planus dėl homoseksualų santuokų parengė autonominė Škotijos valdžia, tačiau Škotijos kardinolas Keithas O'Brienas nori referendumo šiuo klausimu.

Savo ruožtu katalikų vyskupas Markas Daviesas palygino planus sulyginti hetero - ir homoseksualių santuokų teises su visuomenės inžinerija, taikyta neva pažangos idėjos vardan. Kalėdų homilijoje kardinolas pastebėjo, kad antireliginę politiką forsavo Hitleris ir Stalinas prisidengdami visuomenės pažanga. Vyskupas M. Deivis, kaip ir arkivyskupas V. Nicholsas, apkaltino premjero Davido Camerono vyriausybę tuo, kad ši norinti pakeisti nuo amžių įprastą santuokos sąvoką, nors tam neturinti visuomenės mandato.