Vokietijos kanclerė ir žemių vadovai ne tik susitarė iki balandžio 18 dienos pratęsti dabar galiojančias suvaržymo priemones, įskaitant kultūros, sporto centrų ir laisvalaikio praleidimo vietų uždarymą, bet dar sugriežtinti karantino priemones nuo balandžio 1 iki 5 dienos.

Per šį laikotarpį bus uždarytos beveik visos parduotuvės, religinės apeigos Velykų laikotarpiu vyks internetu.

„Padėtis yra rimta. Atvejų skaičius auga eksponentiškai, intensyvios terapijos lovos vėl užsipildo“, – sakė A. Merkel.

Vokietijoje vyrauja ir plinta britiškoji COVID-19 atmaina, nurodė kanclerė.

„Mes išgyvename naują pandemiją“, – pridūrė ji, turėdama omenyje šią sparčiai plintančią atmainą.

„Iš esmės mes turime naują virusą... Jis yra daug mirtingesnis, daug užkrečiamesnis ir ilgiau užkrečiamas“, – sakė A. Merkel.

Bavarijos premjeras Markusas Soederis pritarė A. Merkel sakydamas, kad „dabar mes esame pavojingiausioje pandemijos fazėje“.

Derybos dėl karantino kelias valandas buvo įstrigusios, dėl svarstymų, ar leisti gyventojams atostogauti šalies viduje. Kai kurie regionų vadovai teigė, esą neprotinga leisti žmonėms skristi atostogų į Ispanijos Maljorkos salą, tačiau drausti atostogauti savo federalinės žemės viduje.

Vis dėlto, lyderiai sutarė „raginti visus piliečius susilaikyti nuo nebūtinų kelionių šalies viduje ir užsienyje, įskaitant ir Velykų atostogų metu“.

Didžiausioje Europos ekonomikoje buvo pradėta atšaukti apribojimus: vasario pabaigoje atidarytos mokyklos, o kovą leista atnaujinti kirpyklų ir kai kurių specializuotų parduotuvių veiklą. Tačiau Berlynas ir federalinės žemės buvo priverstos šią savaitę atšaukti atlaisvinimus, nes užsikrėtimo atvejų skaičius pradėjo augti eksponentiškai.

Pirmadienį pastarųjų 7 dienų naujų COVID-19 atvejų skaičius, tenkantis 100 tūkst. gyventojų, siekė 107,3. Pastarąją parą nustatyta daugiau nei 7 700 naujų ligos atvejų ir 50 mirčių.

Vokietijos intensyviosios terapijos skyrių gydytojai kovo 15 d. perspėjo, kad šaliai reikia „nedelsiant sugrįžti“ prie griežtesnių suvaržymo priemonių, siekiant užvengti trečios koronaviruso pandemijos bangos.

„(Atsižvelgiant) į šiuo metu turimus duomenis ir britiškosios atmainos plitimą, primygtinai reikalaujame nedelsiant sugrąžinti karantiną, kad būtų išvengta trečiosios bangos“, – transliuotojui RBB sakė Christianas Karagiannidis, Vokietijos intensyvios terapijos registro direktorius.

„Mes daug nelaimėsime, likdami savaitę ar dvi atviri, bet tai greitai prives mus prie didelių [užsikrėtimo atvejų] skaičių, o vėl juos sumažinti bus dukart sunkiau“, – sakė Ch. Karagiannidis, dirbantis Vokietijos ligoninių pajėgumus stebinčioje Tarpdisciplininėje intensyviosios terapijos ir skubiosios pagalbos medicinos asociacijoje (DIVI).

Nuo vasario pabaigos, kai Vokietija pradėjo palaipsniui švelninti dėl koronaviruso pandemijos įvestus suvaržymus ir atidarė dalį mokyklų, kirpyklų ir kitų verslų, naujų užsikrėtimo COVID-19 atvejų skaičiai išaugo.

„Aišku, kad intensyvios terapijos (skyriuose gydomų pacientų) skaičius greitai išaugs, jeigu suteiksime virusui galimybę“, – sakė jis. Ch. Karagiannidis taip pat paragino vyriausybę tęsti vyresnių nei 60 metų ir vyresnių nei 50 metų žmonių grupių skiepijimą.

Vokietijos ligų kontrolės agentūros vadovas Lotharas H. Wieleris perspėjo, kad ekonomiškai pajėgiausioje Europos Sąjungos narėje prasidėjo trečioji COVID-19 pandemijos banga.

„Turime išvengti tos pačios situacijos, kokia buvo prieš Kalėdas, kai buvo daug užsikrėtimų, daug sunkių atvejų ir daug mirčių“, – sakė Roberto Kocho instituto (RKI) visuomenės sveikatos padalinio vadovas L. H. Wieleris.