Pasiuntinė Samantha Power, demonstruodama palaikymą į keblią padėtį patekusiai P.Porošenkos komandai, taip pat susitiks su užsienio reikalų ministru Pavlo Klimkinu ir kitais svarbiais ministrų kabineto nariais. Be to, ši atkakli Rusijos kritikė ir buvusių sovietinių respublikų aljanso su Europa šalininkė ketvirtadienį dalyvaus viešame pasirodyme Kijeve.

S.Power vizitas buvo surengtas praėjus pirmiesiems P.Porošenkos kadencijos metams, per kuriuos prezidentas stengėsi išrauti per ilgiau negu du dešimtmečius išsikerojusią korupciją ir atgaivinti sustingusią ekonomiką, kurią daugelis jo pirmtakų administracijų palaikė kliaudamiesi Rusijos pagalba.

Tačiau šalies vadovo pastangos strigo ir buvo nepopuliarios. Jau 14 mėnesių besitęsiantis karas su separatistais šalies rytuose įsiplieksdavo ir vėl aprimdavo, jeigu abi konflikto pusės nuspręsdavo uoliau laikytis susitarimų dėl paliaubų ir politinio dialogo.

Naujausios paliaubos, sudarytos vasarį, padedant Prancūzijai ir Vokietijai, praeitą savaitę atsidūrė ties žlugimo riba, kai per apšaudymus raketomis ir artilerijos sviediniais žuvo apie 30 žmonių, gyvenusių miestuose prie abiejų priešininkų stovyklų įnirtingai ginčijamos skiriamosios linijos.

Vėliau smurtas aprimo ir dabar atrodo grįžęs prie ankstesnio lygio – pavienių bombardavimų, beveik kasdien nusinešančių žmonių gyvybių.

Kaip rodo Jungtinių Tautų duomenys, konfliktas Ukrainoje pareikalavo jau beveik 6,5 tūkst. žmonių gyvybių.

„Šiuo metu atliekame žingsnius, kad padėtis palei kontaktinę liniją, taip pat aplink ją, būtų saugesnė“, – prezidentūra citavo P.Porošenkos pokalbį su S.Power už uždarų durų.

Kijevo analitikai sako, kad P.Porošenka gali vėl mėginti įtikinti S.Power, kad Vašingtonas turėtų palaikyti sumanymą dislokuoti konflikto zonoje JT taikdarius, nors tokį žingsnį griežtai atmeta Rusija, o Vakarų šalys jį vertina skeptiškai.

Rinkėjų nepasitenkinimą užsitęsusiu separatistiniu konfliktu papildo nuogąstavimai dėl šalies ekonomikos būklės.

Infliacijos lygis perkopė 60 proc., o vyriausybės socialinės išmokos daugeliui visuomenės grupių, pradedant pensininkais, baigiant karo veteranais ir studentais, buvo sumažintos, atsižvelgus į Tarptautinio valiutos fondo (TVF) komandos, prižiūrinčios Ukrainos ekonomikos ilgalaikį gaivinimo planą, rekomendacijas.

TVF sustabdė mokėjimus pagal 17,5 mlrd. dolerių finansinės pagalbos programą, Kijevui nesugebant susitarti su privačiais skolintojais dėl skolų restruktūrizavimo sąlygų, taip pat užkamšyti spragų nuostolingoje valstybinėje energetikos bendrovėje.

Ukrainos finansų ministrė Natalie Jaresko penktadienį perspėjo, kad Kijevas artimiausiomis savaitėmis gali būti priverstas sustabdyti mokėjimus už komercinių skolų administravimą.

Šis perspėjimas sukėlė didelį nerimą TVF.

Jo vadovai anksčiau argumentavo, kad toks techninis nemokumas apsunkintų pastangas patvirtinti tolesnę 1,7 mlrd. dolerių (1,5 mlrd. eurų) išmoką per vėliau šį mėnesį vyksiantį TVF valdybos susitikimą.

Tačiau antrasis pagal rangą TVF pareigūnas antradienį pasiuntė signalą, kad Kijevas vis tiek gali gauti pinigų, net jeigu nepavyktų susitarti dėl skolų pertvarkymo.

„Laikomės politikos skolinti vėluojantiems (atsiskaityti) – tai mums leidžia toliau skolinti šaliai narei, kai ji vėluoja atsiskaityti su privačiais kreditoriais“, – TVF vadovės pirmasis pavaduotojas Davidas Liptonas sakė Vašingtone.