Tai penktadienį pareiškė tarptautinė žmogaus teisių gynimo organizacija „Amnesty International“.

„Irano valdžios institucijos pasitelkė savo ištobulintą represijų mašiną, kad negailestingai susidorotų su visos šalies mastu vykstančiais protestais, siekdamos sužlugdyti bet kokius bandymus pakirsti jų valdžią“, – teigė „Amnesty International“. Organizacija pridūrė, kad jei tarptautinė bendruomenė nesiims konkrečių veiksmų, Irane dar daugiau žmonių patirs riziką būti nužudytiems, iškankintiems ar įkalintiems.

„Amnesty International“ teigimu, išanalizavus per protestus užfiksuotas nuotraukas ir vaizdo įrašus, galima daryti išvadą, kad daugelis demonstracijų aukų žuvo dėl šalies saugumo pajėgų paleistų kulkų.

Organizacija taip pat nurodė susipažinusi su nutekintu dokumentu, datuojamu rugsėjo 21 d., kuriame visų šalies provincijų ginkluotųjų pajėgų vadams buvo įsakyta žiauriai susidoroti su protesto akcijomis. Tuo metu dar viename nutekintame dokumente Mazandarano provincijos, kurioje vyko vieni mirtiniausių protestų, saugumo pajėgoms buvo įsakyta nevengti protestuotojų mirčių.

„Amnesty International“ teigė iki šiol patvirtinusi 52 žmonių žūtis per protestus, tačiau šis skaičius galimai yra kur kas didesnis.

Protestai Irane prasidėjo rugsėjo 16 d., kai šalį apskriejo žinios apie M. Amini mirtį. Jauna moteris mirė po to, kai ją buvo sulaikiusi dorovės policija, kuri kaltino M. Amini tariamai pažeidus šalyje galiojančias griežtas aprangos taisykles. Po sulaikymo 22 m. moteris komos būsenos buvo išgabenta į ligoninę, kur po trijų dienų buvo konstatuota jos mirtis. Manoma, kad sulaikymo metu ji buvo žiauriai sumušta.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją