Šis sprendimas reiškia, kad tarptautinė žmogaus teisių organizacija po daugiau nei keturių dešimtmečių darbo traukiasi iš Honkongo. Jis priimtas pareigūnams pertvarkant šį miestą, kad jis taptų autoritariškai valdomos žemyninės Kinijos atspindžiu.

Pernai birželį Kinija primetė Honkongui drakonišką nacionalinio saugumo įstatymą, reaguodama į 2019-aisiais miestą septynis mėnesius purčiusius didžiulius prodemokratinius protestus, per kuriuos neretai prasiverždavo smurtas.

Šis įstatymas drastiškai pakeitė Honkongo politinę, kultūrinę bei teisinę aplinką ir nustatė griežtus politinių kalbų apribojimus, panašius į galiojančius žemyninėje Kinijoje.

„Šį sprendimą, priimtą sunkia širdimi, nulėmė Honkongo nacionalinio saugumo įstatymas, dėl kurio žmogaus teisių organizacijoms Honkonge tapo praktiškai neįmanoma laisvai ir nesibaiminant dėl rimtų valdžios represijų dirbti“, – savo pranešime sakė Anjhula Mya Singh Bais, „Amnesty International“ valdybos pirmininkė.

Organizacija Honkonge turi du biurus. Vienas jų yra vietos atstovybė, daugiausiai dėmesio skirianti žmogaus teisėms ir veiklai mieste. Antras biuras yra regioninė atstovybė, užsiimanti tiriamąja ir žmogaus teisių propagavimo veikla Rytų ir Pietryčių Azijoje bei Ramiojo vandenyno regione.

Savo pranešime „Amnesty International“ nurodė, kad vietinė atstovybė bus uždaryta spalio 31-ąją, o regioninis biuras išsikels iki „2021-ųjų galo“.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)