Skaičiaus augimas pirmiausiai siejamas su egzekucijomis Artimųjų Rytų ir Šiaurės Afrikos regione. 90 proc. pasaulyje registruotų egzekucijų įvykdyta trijose regiono šalyse – Irane, Saudo Arabijoje ir Egipte.

Vien tik Iranas 2022 m. įvykdė mažiausiai 576 mirties bausmes. Saudo Arabijoje egzekucijų skaičius nuo 2021-ųjų patrigubėjo – nuo 65 iki 196 pernai. Vieną dieną egzekucija įvykdyta net 81 žmogui. Egipte pernai būta 24 egzekucijų.

„Irano vadovybei tenka atsakomybė dėl 65 proc. pernai metų egzekucijų pasaulyje“, – sakė „Amnesty International“ atstovė Julia Duchrow. Mažiausiai keturiems žmonėms mirties čia bausmė įvykdyta dėl protestų, kilusių po jaunos kurdės Mahsos Amini mirties. Mirties bausmė gresia dar dešimtims protestuotojų.

Daugiausiai egzekucijų „Amnesty International“ duomenimis, įvykdoma Kinijoje – tačiau kinų institucijos jų oficialiai nepatvirtina. Nors tikslus skaičius nežinomas, manoma, kad čia kasmet įvykdoma tūkstančiai mirties bausmių. Apie įvykdytas egzekucijas viešai neskelbia ir Šiaurės Korėja bei Vietnamas.

2022 m. mirties bausmės po pertraukos vykdytos ir Afganistane, Kuveite, Mianmare, Gazos Ruože bei Singapūre. JAV egzekucijų skaičius išaugo nuo 11 užpernai iki 18 2022 metais.

Tačiau atsiranda ir vis daugiau šalių, kurios mirties bausmės atsisako. Pernai jas visiškai arba iš dalies panaikino šešios šalys. Kazachstanas, Papua Naujoji Gvinėja, Siera Leonė bei Centrinės Afrikos Respublika atsisakė mirties bausmės už visus nusikaltimus, o Ekvatoriaus Gvinėja ir Gana – tik už paprastus nusikaltimus. Liberija ir Gana ėmėsi teisinių žingsnių mirties bausmei panaikinti.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją